SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir? Arı Sokması Şişlik Ve Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Kişiden kişiye etkisi değişen arı sokmasında en sık karşılaşılan belirtilerden birisi de kaşıntı ve şişmedir. Arı sokması olayının ardından en kısa sürede söz konusu bölgeye tedavi uygulanmalıdır. Arı sokmasının ardından ağrılar sokma sayısına, arının iğnesinin uzunluğu ve şekline arının türüne (eşek arısı, yaban arısı) göre değişiklik gösterir. Arı sokması nedeniyle ortaya çıkan kaşıntı ve şişmeleri evde basit yöntemlerle geçirmek mümkün. Ancak alerjisi bulunan veya eşek arısı sokma durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Arı sokmasına ne iyi gelir? diyorsanız “Arı sokması şişlik ve kaşıntısı nasıl geçer?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

|

Genellikle açık havada gerçekleşen arı sokmaları kişiden kişiye ve arının türüne (eşek arısı, yaban arısı) farklılık göstermektedir. Şişlik ve kaşıntı belirtilerinin sıklıkla görüldüğü arı sokması olayları genellikle evde basit yöntemlerle tedavi edilir. Arı sokmasında ağrılar sokma sayısına, arının iğnesinin uzunluğu ve şekline arının türüne göre değişiklik gösterir. Arı sokmasına karşı alerjisi bulunanlar, birçok arı tarafından sokulan veya arının türüne göre kişilerin acilen sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Arı sokmaları, farklı tip arılar olması nedeniyle farklı etkiler göstermektedir. Özellikle eşek arıları sokmaları ciddi durumlar oluşturur. Arıya alerjisi olan bireyler üzerinde de ciddi etkiler oluşturmaktadır.

Arı Soktuğunda İlk Yapılması Gerekenler

- İlk olarak iğneyi vücuttan çıkarmalısınız. Ancak bunu çıplak elle yapmamalı, bir cımbız kullanmalısınız. İğnedeki zehir 2-3 dakikada kişinin kanına karışacaktır, bu yüzden erken müdahale çok önemli.
- İlk baştaki ağrıyı ve şişkinliği azaltmak için soğuk kompres uygulamanız önemli. Ancak buzu direkt arının soktuğu yere dokundurmayın, buzu bir beze sararak yaranın üzerine uygulayın.
- Tüm bunlar ilk etapta yapmanız gerekenler. Ardından ağrıyı, şişkinliği ve kaşıntıyı dindirmek için aşağıdaki doğal besinlerden yararlanabilirsiniz.

Ancak alerjik bünyeye sahip kişiler arı soktuktan sonra mutlaka bir doktora görünmelidir.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Arı sokmaları için kullanılabilecek ve evlerde bulunan doğal ürünler vardır. Bu ürünler sayesinde basit arı sokmalarını tedavi etmek mümkündür. Ancak kişiden kişiye bu durum değişebilir. Eğer alerjisi olan ya da daha farklı etkilerin görülmesi durumunda en yakın hastaneye ulaşılmalıdır. Bunun dışında evde tedavi etmek çok kolay olacaktır.

Evlerde bulunan soğan, sarımsak gibi antibiyotikler ile sokulan bölgenin zehri ve zehrin etkisi git gide azaltılacaktır. Bu sayede hızlı bir iyileşme dönemi gözlemlenecektir. Arı sokmalarının gerçekleşmesinin hemen ardından bu tedaviyi uygulamak çok daha iyi bir etki oluşturacaktır.

Evlerde bulunması gereken ve arı sokmaları, güneş yanıkları gibi çok rastlanan rahatsızlıklara iyi gelen lavanta yağı ile de tedavi sağlanabilir. Lavanta yağı, hem bölgede ki kaşınmalara hem de zehre etki edecektir. Tedavi sırasında tercih edilmesi gereken ürünlerin başında yer almaktadır.

Arı Sokmasına Evde Tedavi

Yaranın şişmesini, kızarmasını, kaşınmasını önlemek için başvurabileceğiniz doğal malzemeleri şöyle saymak mümkün:

Soğan

 Doğal bir antibiyotik olan soğan iltihaplı yaralarda da sık sık kullanılan bir yöntem. Arı sokması durumunda da ona başvurabilir, ikiye böldüğünüz soğanın iç kısmını yaraya bastırabilir, böylelikle zehri alabilirsiniz.

Sarımsak


Tıpkı soğan gibi antiseptik özelliği bulunan sarımsağın zehri alması için dişlerini iyice ezin ve yaraya uygulayın.

Karbonat


İltihap kurutucusu etkisi olan karbonat kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissini alacaktır. Bunun için bir tatlı kaşığı karbonatı bir bardak suya karıştırın ve ardından bu karbonatlı suyla yaranızı temizleyin.

Yoğurt


Yanma hissini alacak ve ağrıyı hafifletecek bir diğer yöntem ise yaraya yoğurt sürmek. Soğuk yoğurt bu durumda daha etkili olacaktır.

Elma sirkesi


Kaşıntıyı, ağrıyı hafifletecek bir diğer malzeme ise elma sirkesi. Bir pamuğa elma sirkesi dökün ve yavaşça yaraya uygulayın.

Lavanta yağı


Eşek arısı dahil tüm arı sokmalarında mucize etki gösteren lavanta yağıyla tanışın. Anında zehri alma ve rahatlama etkisi sunan lavanta yağını bir pamuk yardımıyla yaranın üzerine hafifçe sürmeniz yeterli

Arı Sokması Alerji Belirtileri

Arı sokması belirtileri, kişinin ne kadar alerjik olduğuna bağlı olarak değişir. Bir kişi bir arı tarafından sokulduktan kısa bir süre sonra hafif veya şiddetli reaksiyon gösterebilir.

Hafif reaksiyon: Çoğu zaman tıbbi müdahale gerektirmez. Yanıcı bir ağrı, deride kabarıklık, kızarma ve hafif şişme gibi belirtiler görülür.

Şiddetli reaksiyon: Şiddetli alerjik reaksiyona ya da anfilaksi, arı soktuktan sonra, birkaç dakika içinde ortaya çıkabilir ve hayati tehlikeye neden olabilir. Genellikle bir oto-enjektör ile uygulanan bir doz epinefrin (adrenalin) ve acil tıbbi yardım gereklidir. Ciltte kaşıntı, boğazda şişlik, nefes almada zorluk, mide bulantısı ve kusma, baş dönmesi hızlı veya yavaş nabız atması ve bilinç kaybı gibi belirtileri takip edebilir.

Arı Sokmasının Gerçekten Faydası Var mı?

Birçok insan arılardan korkar, çünkü sokulmak istemezler, ancak hissedilen rahatsızlığa rağmen arı sokmaları aslında sağlığa faydası olabilir. Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür. Arı sokmaları, insan vücudunda, bilinenin aksine, uykusuzluğun önüne geçecek iyileştirici özellikler üreten reaksiyonları da tetikleyebilir. Bunun yanı sıra genel refahı arttırdığına inanılmaktadır. Ayrıca uykusuzluk, anoreksiya, mide ve bağırsak ülserleri, kabızlık, osteoporoz ve larenjite karşı etkili olduğu düşünülmektedir.

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.