SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ağrıyla başladı, sonra göğüs uçları içine göçtü! 'Maalesef erkeklerde daha öldürücü'

59 yaşındaydı ve uzun süredir göğüslerinde ağrı hissediyordu. Kısa süre sonra koltuk altında bir kitle eline geldi. Devamında göğüs uçları da içine çökünce endişeyle soluğu doktorda aldı. Yapılan tetkikler sonucunda konulan teşhis ise hem ailesini hem kendisini şoke etti.

|

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Takvimler 2019 yılını gösteriyordu. 59 yaşında, iki çocuk babası David McCallion son günlerde iki göğsündeki ağrıyla mücadele ediyordu. Başlarda bu ağrıyı önemsemedi. Ancak kısa bir süre sonra koltuk altında beliren şişlik beraberinde göğüs uçlarında içe çökme yaratınca soluğu doktorda aldı. David McCallion meme kanserine yakalanmıştı, bunun sebebi ise tamamıyla genleriydi. Erkeklerin de meme kanserine yakalanabildiğine vurgu yapan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Pelin Basım göz ardı edilen tehlikeyi tüm detaylarıyla anlattı. 

David McCallion ve eşi

5 YIL AĞRI ÇEKTİ, 'JİNEKOMASTİ' DEDİLER

David McCallion'ın iki memesindeki ağrı, 2014 yılında ortaya çıktı. Doktora giden adama jinekomasti teşhisi konulmuştu. McCallion meme kanserinin yalnızca kadınlarda görülmeyen erkeklerde de görülebilen bir kanser türü olduğunu o gün anlamıştı. Ancak kendisine kanser teşhisi konulmaması kendisini rahatlatmıştı. Bir kaybolup bir ortaya çıkan bu ağrılar tam 5 yıl sonra kontrol edilemez bir hal aldı. Meme kanserinin bir belirtisi olan göğüs ucunun içe göçmesi, David McCallion'da da meydana geldi. McCallion ve eşi bu durumdan endişelenip hemen doktora gitti. Nitekim endişelenmekte de haklı çıktılar. Yapılan tetkikler sonucunda kendisine üçüncü evre meme kanseri teşhisi konuldu. Doktorlar, McCallion'a yaşadığı şeyin göğüs kanallarında başlayan ve meme kanserinin en sık görülen türü olan invazif duktal karsinom olduğunu söyledi. Çözümü belliydi, ilk olarak sağ memesinin alınması için mastektomi ameliyatı yapıldı.

Sağ memesi alınan adam kısa bir süre sonra kemoterapi görmeye başladı. Ancak şanssızlık bu ya McCallion kemoterapi alırken Kovid-19 pandemisi ilan edilince tedavisi yarım kaldı. O günler oldukça zordu, sanki tedavisinin yarım kalması ömründen eksiltiyordu. Fakat öyle olmadı, 2020 yılının haziran ayına kadar bekleyen McCallion, tedaviye kaldığı yerden devam etti. Kanserin tekrarlama riskini azaltmak için göğsünün sol tarafındaki meme dokusu da mastektomi yoluyla alındı.


AKCİĞERLERİNE DE SIÇRADI AMA PES ETMEDİ

2022'nin ocak ayında ise McCallion'a meme kanserine neden yakalandığını gösterecek olan test yapıldı. Sonuç genlerini işaret ediyordu. Yani meme kanserine yakalanma riskini artıran şey genetikti. McCallion bu sonuca ikna oldu çünkü annesi ve kız kardeşi de daha önce meme kanserine yakalanmıştı. Dahası kendisine konulan teşhisten aylar sonra kuzenine de meme kanseri teşhisi konuldu.

İki memesi alınan genç adamın tedavisi devam ederken yapılan tetkikler sonucunda kanserin akciğerlere yayıldığı görüldü. McCallion bunu öğrendiğinde oğlu evlenmek üzereydi. Ailesi ve sevdiklerine kanserinin dördüncü evreye geçtiğini söylemekte çekimser kaldı. 2023 yılının temmuz ayında da vücudundaki tüm kanser hücrelerine karşı savaş açtı. İyileşmeye niyetliydi ve pes etmeyi hiç düşünmüyordu. Şimdilerde de vücudundaki kanserli hücreleri yenmeye yönelik bir hormon tedavisi alıyor ve durumu iyi.

McCallion, erkeklerin de meme kanseri olabileceğini anlattığı konuşmalar yapıyor. McCallion, "Erkeklerin normalde konuşmadıkları şeyler hakkında konuşmalarına yardım etme konusunda artık kendimi mecbur hissediyorum" açıklamasında bulunurken, insanları vücutlarında anormal bir şey sezdiklerimde doktora gitmeleri konusunda uyarıyor.

TEK SEBEP GENETİK DEĞİL, GÖBEKTEKİ YAĞLANMAYA DİKKAT!

David McCallion'ın yaşadıklarından yola çıkarak erkeklerin meme kanserine yakalanma riskleri üzerinde konuşmakta fayda var. Meme hastalıkları ve cerrahisi alanında uzman, Genel Cerrah Doç. Dr. Pelin Basım, "Sıklıkla kadınlarda görülen kanser türü olan meme kanseri yüzde 1 oranında erkeklerde de görülüyor" diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

"Meme kanseri erkeklerde nadir görülür ancak öldürücülük bakımından yüksek risk oluşturur. Erkeklerde meme kanseri kadınlarda olduğu gibi memede kitleyle ortaya çıkar. Meme başında içeri çökme, ciltte buruşukluk ya da meme başından kanama gibi şikayetlerle kendini belli ederken bazen yalnızca ağrı yaşanır. Bu tip şikayeti olan erkek hastalar erkeklerde de meme kanserinin gelişebileceği konusunda bilinçli olmalı ve meme cerrahisine başvurmalı."

Tıpkı David McCallion'da olduğu gibi erkeklerde görülen meme kanserinin en büyük sebebinin genetik aktarım olduğunu ileten Basım, ailesinde bir veya birden fazla meme kanseri olan kişilerde özellikle erkek meme kanseri görülenlerde hastalığın ortaya çıkmasında birincil sebep olduğunu hatırlattı. Genetik faktörlerin yanı sıra hormonal sorunların da erkeklerde meme kanserine neden olabileceğini ileten Basım, "Yüksek östrojen ve düşük testesteron seviyeleri, radyasyona sebep olan işlerde çalışmak, ağır metal toksitisine ya da radyoterapi gibi yine toksik maddelere maruz kalmak, stres, sigara kullanımı, erkeklerde meme kanserini tetikler. Buna ek olarak erkeklerin göbek çevresindeki yağlanma oranları da bu duruma davetiye çıkarır" açıklamasında bulundu.

ERKEKLERDE DAHA CİDDİ SEYREDİYOR ÇÜNKÜ...

Peki kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülebilen, belirtileri aynı olan bu kanser türünün tedavi protokolü de aynı mı? Doç. Dr. Pelin Basım erkeklerde görülen meme kanserinin kadınlarda görülen meme kanserine göre daha ciddi seyrettiğini söyledi. Bunun sebebinin meme kanserinin erkeklerde daha nadir görülmesine dayalı olarak hekime başvurma süresinin uzun olması olduğunu hatırlattı. Ayrıca erkeklerde görülen meme kanseri genetik eğilimli olduğundan daha saldırgan ve tedavi edilmesi zorlaşabiliyor. Doç. Dr. Basım, "O nedenle erkeklerde görülen meme kanserinin erken fark edilmesi kesinlikle hayat kalitesinin artırılması ve ortalama yaşam süresinin uzatılması için çok önemli" dedi.

"Meme kanseri tedavisinde erkek ile kadın hastalar arasında bir tedavi farklılığı söz konusu değil. Tıpkı diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinin de alt grupları mevcut. Esas olan cinsiyet değil, tedavinin kanserin alt gruplarına göre planlanması" diyen Basım, hastalığın tespit edildiği evrenin önemine vurgu yaptı. Doç. Dr. Pelin Basım, "Erken evrede yakalanan agresif tümörlere cerrahi müdahale yapılırken, geç fark edilen tümörlere kemoterapi ile müdahale etmek uygun görülür" diyerek sözlerini noktaladı.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.