SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

4 yılda tekerlekli sandalyeye düşürdü! İlk belirtisi bulantı: 'Bu hastalıkla karıştırılıyor'

Henüz 26 yaşındaydı, bir sabah vücudunda başlayan ağrıları 4 yıl boyunca sürdü. Doktorlar birçok hastalıktan şüphelense de tüm olasılıklar sonuçsuz kaldı. O ne kanserdi ne de midesinde bir sorun vardı. Genç kadını uyutmayan hatta yürütmeyen ağrılarının sebebi bakın ne çıktı.

|

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Sophia Cucchiara adlı 26 yaşındaki genç kadın 2018 yılında midesinde anlam veremediği bir rahatsızlık hissetmeye başladı. Başlarda bu durumu önemsemese de mide bulantısı ve yoğun ateş şikayetleriyle karşı karşıya kaldı. Buna bir de hızlı kilo kaybı eklenince doktora gitmeye karar verdi. Doktorlar herhangi bir sorun görmeyerek onu evine yolladı ancak Cucchiara cephesinde işler yolunda gitmedi. 3 yıl içinde başka sorunlar da yaşamaya başladı. Boynunda şişlikler oluşuyor, eklemleri ağrıyor ve dahası cildinde döküntü meydana geliyordu. Bütün bu şikayetlerin ardında yatan gerçek ise birçok kişiyi hayrete düşürdü. 

ÖNCE KANSER OLDUĞUNA İNANDI

26 yaşındaki genç kadın Sophia Cucchiara hemşirelik öğrencisiydi ve oldukça sağlıklıydı. Düzenli kontrollerini yaptıran Sophia Cucchiara'nın farkında olmadığı şikayetleri aslında çok uzun zamandır devam ediyordu. 2018 yılında mide rahatsızlığı yaşayan ve vücudunda etkisini çok ağır hissettiren bu rahatsızlık için doktorlar bir tehlike görmemiş ve geçici bir tedavi uygulamıştı. Ancak onun şikayetlerinin ardı arkası kesilmiyordu. Vücudunda sürekli bir ağrı vardı ve buna neyin sebep olduğunu hiç kimse bilmiyordu. Hatta kendini sık sık 'aslında hasta olmadığını ve abarttığını' düşünürken buluyordu. Doktorlar başta lenf kanserinden şüphelendiler ve bu sebeple biyopsi yapılmasına karar verildi. Sorunun kanser olduğuna kendini çok inandıran genç kadın yapılan biyopsiler sonucu kanser olmadığını öğrendi. Peki şikayetlerinin sebebi neydi? 

Oldukça ağrılı geçen bir 4 yılın ardından genç kadının ağrıları baş edilemez bir hal aldı. Hatta çok severek okuduğu hemşireliği bile yarıda bırakmak zorunda kaldı. Sorun ne midesinde ne de lenf bezlerindeydi. Nihayetinde Sophia Cucchiara'nın doktoru kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları konusunda uzmanlaşmış bir romatoloğa yönlendirdi. Yapılan bir dizi testin ardından şikayetlerine 'Still hastalığı'nın sebep olduğu ortaya çıktı. 

4 YILIN SONUNCA HASTALIĞI TEŞHİS EDİLDİ

Artık tanısını almış mutlu bir insandı, hemen tedavilere başlandı. Ancak genç kadın ağrılarıyla baş edemediğinden tekerlekli sandalyeye geçmeye karar verdi. Şimdilerde ise tedavisine devam ediliyor. İlaçlara rağmen eklemlerinde ve kaslarında dayanılmaz ağrılar ve mesanesinde kramplar yaşasa da doktorlar ve Cucchiara, sağlığına kavuşacağından oldukça emin.

Bir otoimmün rahatsızlık olan Still hastalığı bağışıklık sisteminin bozulması, enfeksiyon veya iyileşecek bir yaralanma olmasa bile sürekli olarak iltihaplanma üretmesiyle ortaya çıkar. Belirtileri arasında boğaz ağrısı, ateş, eklem ağrısı ve hızla gelip geçen somon pembesi döküntü yer alır.

Cucchiara ve onun gibi Still hastalığı teşhisi almış kişiler benzer sorunları yaşıyor. Nadir görülen bu hastalığa dair bilinmeyenleri, Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ Milliyet.com.tr'ye anlattı. 

Uzm. Dr. Sağ hastalığa dair ilk olarak şu bilgileri paylaştı: "Bu hastalık çocuklarda görülen ve erişkinlerde görülen Still hastalığı olarak iki grupta ele alınır. Çocuklarda görülen Still hastalığı, juvenil idiopatik artritin (çocukluk çağının en sık görülen inflamatuar romatizmal hastalığı) vücutta birçok sistemi etkileyen formudur. Klinik olarak çocuklarda ve erişkinlerde görülen Still hastalığı birbirine benzer. Bu vakadaki hasta 26 yaşında olduğu için erişkin still hastası. Erişkin Still hastalığı (ESH); yüksek ateş, geçici pembe-kırmızı renkli cilt döküntüleri, yaygın şiddetli eklem ağrıları, eklem iltihabı ve bazı kan değerlerinde aşırı yükselme (CRP, serum ferritin vb. ) ile karşımıza çıkan sistemik inflamatuar bir hastalık."

'SEBEBİ HEM GENETİK HEM DE ÇEVRESEL'

Dr. Öğr. Üyesi Sağ, ESH’nin altta yatan sebeplerinin tamamen açıklığa kavuşturulmadığını ancak bugüne kadar yapılan çalışmalardan elde edilen verilere göre, bazı genetik ve çevresel faktörlerin hastalık oluşumu üzerine etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Bazı enfeksiyon ajanlarının (bakteri, virüs vb.), bazı malignitelerin (kanserler, hematolojik bozukluklar vb.) ve çeşitli çevresel faktörlerin, genetik zemini olan kişilerde bağışıklık sisteminde anormal yanıta neden olarak aşırı iltihap proteinleri salınmasına sebep olabileceğinin altını çizdi.

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ, hastalığın tedavisinin çok büyük oranda mümkün olduğunu ancak tedavide en önemli noktanın erken teşhis ve tedaviye erken dönemde başlamak olduğunun da bilgisi vererek şöyle devam etti:

 "Hastalığın şiddetli seyreden formlarında tedaviye başlamakta geç kalınması, cevap ihtimalini azaltır. Tedavinin ana amaçları; inflamasyonun baskılanmasıyla semptom, fiziksel ve laboratuvar bulguların kontrolü, organ hasarı ve komplikasyonların önlenmesi, ilaçların yan etkilerinin minimalize edilmesini içerir. Tedavi genellikle medikal ilaçları içerir."

'BELİRTİLERİ BİRÇOK HASTALIĞA BENZİYOR'

Peki Still hastalığı başka hastalıkların belirtileriyle benzerlik gösterebilir mi? Erişkin Still hastalığının başka hastalıklarla da karıştırabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Sağ, bu hastalıklar arasında viral enfeksiyonlardan HIV, HSV, hepatitler, parvovirüs B19 vb. bakteriler hastalıklardan Lyme hastalığı, Brucella, Yersinia, Mycoplasma, Sifiliz vb. hastalıklara benzerlik gösterdiğini, kalbin endokard kısmının inflamasyonuyla seyreden ateşli hastalığa, lenfomaya, otoimmün hastalıklara ve ailevi akdeniz ateşine benzediğini söylerek sözlerini noktaladı. 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.