17.08.2023 - 14:08 | Son Güncellenme:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetlerimiz 22 yılda her türlü müdahaleye karşın güçlü bir irade ortaya koymuştur. Pandemi, doğal afetler, küresel krizin etkileri ile ortaya çıkan enflasyonist baskılarla mücadele etmek için memur, esnaf, çiftçi dezavantajlı gruplara destek verdik vermeye devam ediyoruz.
Memur ve memur emeklilerimizin satın alma gücünü artırmayı, yaşam standartlarını daha iyi noktaya taşımayı hedefliyoruz.
Memurlarımızın refah ve mutluluğunu ülkemizin gelişimi için kritik rol oynadığı bilinci ile hareket ediyoruz.
Devlet yönetimi ciddi bir iştir ve hassasiyet gerektirir. Biz Türkiye’ye 22 yıldır büyük resimden bakıyoruz. Memurlarımıza, emeklilerimize, işçilerimize, işverenlerimize destek verirken eşitliği gözetmeye büyük önem veriyoruz.
"BELİRLİ ŞARTLARDA DİSİPLİN AFFI ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ"
Mali haklar değil sosyal haklara ilişkin teklif maddesi bulunmaktadır. 6’ncı dönemde toplu sözleşmeler yoluyla kamu çalışanlarına yönelik olarak 53 madde, 11 hizmet kolumuza yönelik olarak 270 madde toplamda 323 madde üzerinde uzlaşmaya varmıştık.
Bugün ikinci teklifimizle birlikte kamu çalışanlarının geneline yönelik olarak önemli bilgiler vermek isterim. Konfederasyonların teklifleri arasında olumlu oklara değerlendirebileceğimiz sözleşme maddeleri şu şekildedir.
Birinci dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine 3600 ek göstergenin getirilmesi hususunda yetkili konfederasyonla çalışma yapacağız.
Belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız. Kurumlarda istişare yapılarak görevde yükselme sınavlarının belli sürelerde yapılması hususunda yine çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
HÜKÜMETİN İKİNCİ ZAM TEKLİFİ BELLİ OLDU
Bunun yanında mobing izleme kurulunda sendika temsilcilerinin yer alması, memurlara yıllık izni haricinde haç izni verilmesi, TOKİ konutlarında evi olmayan memurlara öncelik verilmesi, engelli memurlara kamu lojmanlarında öncelik verilmesi konusunda öncelik vereceğimizi ifade etmek isterim.
İkinci teklifimizi açıklıyorum. 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10. 2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. 2024 ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 43’ü bulan artış öngörülmüştür.
2024’ün ikinci altı aylık zammı ile birlikte kümülatif artış oranı yüzde 57’yi bulmaktadır.
Sürecin devam edeceğini hatırlatmak isterim. Devlet memurlarımızın hak ettikleri refah seviyelerine ulaşmak için hükümet olarak çaba sarf etmeye devam edeceğimizi belirtmek isterim. Teklifimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum kamu çalışanlarımıza saygılarımı sunuyorum."
NE OLMUŞTU?
2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5'ten oluşan zam teklifini yeterli bulmayan sendikalar, Kamu İşveren Heyetine yeni teklif çağrısında bulunmuştu.
MEMUR-SEN 2024 YILI İÇİN YÜZDE 70 ZAM TALEP ETMİŞTİ
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise altışar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.