02.06.2024 - 10:24 | Son Güncellenme:
Pablo Picasso der ki: “Her çocuk bir sanatçıdır. Sorun büyüyünce nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.” Evet, her çocuk sanatçı doğar. En yaratıcı sorular, fikirler çocuklardan çıkar. Ancak zamanla bu yaratıcılığı kaybolmaya doğru gider. Çünkü çevresel faktörler çocukların özgünlüklerini törpüler bir süre sonra da yok eder. Yaratıcı kalabilmek için çaba sarf etmek gerekiyor. Bunun farkında olan ebeveyn ve eğitimciler, çocukları yaratıcılık konusunda destekliyor. Bu uğurda çaba sarf eden etkinliklerin başında da Yaratıcı Çocuk Festivali geliyor. 5 yıldır Faber-Castell ana sponsorluğunda gerçekleşen ve binlerce ebeveyn ve çocukla buluşan festival, bu yıl 8-9 Haziran’da Kadıköy Festival Park’ta gerçekleşecek.
Teknolojik atölyeler
Festivalde çocukları birbirinden eğlenceli ve eğitici etkinlikler ve atölyeler bekliyor. Festival süresince Faber-Castell‘in düzenleyeceği atölyelerde, çocuklar özel olarak hazırlanan boya kalemi ve suluboya kutularını diledikleri gibi boyayıp, kendi ürünlerini tasarlayabilecek.
Çocuklar kendilerini Faber-Castell Ormanı’nda hissedecek
Murat Büyükkucak, Faber-Castell olarak toplumsal sürdürülebilirlik kadar çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarına da büyük önem verdiklerini belirtti ve şu bilgileri paylaştı: “Kırtasiye sektöründe sürdürülebilir kalkınmanın öncülerinden olan Faber-Castell, biyoçeşitliliği ve çevreyi koruyarak iklim değişikliği ile mücadele ediyor. Dünyadaki kaynakların tükenmesine engel olmak için ağaç cidarlı ürünlerini sadece endüstriyel kullanım amaçlı olarak yetiştirilen FSC® Sertifikalı ağaçlardan üretiyor. Brezilya’da toplamda 11.000 futbol sahası büyüklüğünde olan ve 700 farklı canlı tipine ev sahipliği yapan Faber-Castell Orman’ı ile sürdürülebilirliği ekolojik açıdan ele alan marka, festival alanındaki atölyelerinde, çocuklara sürdürülebilirlik kavramının önemini masalsı bir atmosfer ile anlatacak. Artırılmış Gerçeklik teknolojisi (AR) ile hazırlanan özel atölye sayesinde çocuklar kendilerini Faber-Castell Ormanı’nda hissederken yaratıcılıklarını da artırabilecekler. Bu seneki atölye çalışmalarımızda çocuklarımızın yaratıcılıklarını ve duygusal zekâlarını geliştiren içerikler ile sürdürebilirlik kavramına da vurgu yapıyoruz.”
Sanatsal ve sportif katkı
Çocukların yaratıcılıklarını desteklemek adına pek çok ürün geliştirdiklerini söyleyen Adel/Faber-Castell Pazarlama Direktörü Murat Büyükkucak bu konudaki araştırmalara dikkat çekiyor: “Biz, kalemi yaratıcıkla eş değer görüyoruz. Yaratıcılık çocuk yaşlarda geliştirilebilen bir beceri. OECD 2021 yılı sosyal ve duygusal beceriler araştırmasına baktığımızda, sanat ve spor etkinliklerine katılan öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerinin diğer öğrencilerden daha yüksek olduğu sonucunu görüyoruz. Bu sonuç, sanatsal ve sportif etkinliklere katılmanın 10 ve 15 yaş grubu öğrencilerin merak ve yaratıcılık özelliklerinin gelişiminde önemli bir katkı sağladığını gösteriyor. Yine araştırma raporuna göre, sanat etkinliklerine katılan öğrencilerin yaratıcılık puan ortalamalarının katılmayan öğrencilerden yüzde 23 yüksek olduğunu görüyoruz.”
Çocuğun mizacına göre
Çocukların önündeki tüm engelleri kaldırınca, sorumluluk vermeyince, sürekli onların yerine düşününce, serbest oyun oynayamayan, bedenini ve ellerini yeterince kullanmayan çocuklarımızdan yaratıcı olmalarını bekliyoruz. Çocukların yaratıcılığını desteklemek onların hem fiziksel hem duygusal gelişimine katkı sağlar. Çocuğumuzu tanıyarak onlara farklı deneyimler sunabiliriz. Bu sayede yaratıcı düşünmelerine katkı sağlayabiliriz. Pek çok araştırma, elleri kullanmanın beyin gelişimini olumlu yönde etkilediğini ve yaratıcılığı geliştirdiğini ortaya koyuyor.
Dopdolu 2 güne davet
Yaratıcı Çocuk Festivali Direktörü Derya Topçu: “Bu sene 5’inci yılını kutladığımız Yaratıcı Çocuk Festivali, ülkemizin en büyük çocuk kültür-sanat festivali olma özelliğini taşıyor. Yaratıcılık odaklı sanat, tasarım ve bilim atölyeleriyle dopdolu festival programımızda çocukları ekoloji, sağlık, trafik, matematik, kodlama, hareket, ileri dönüşüm gibi alanlarda beceri ve yeteneklerini fark edebilecekleri etkinliklerle buluşturuyoruz. Ebeveynleri ise çocukları ile birlikte eğlenebilecekleri gösteri ve konserlerden oluşan neşeli bir program bekliyor. 0-99 yaş arası herkesi, Evrencan Gündüz, Nejat Yavaşoğulları ve Safiye konserleri ile yaratıcı kabare şov, büyüleyici cycling şov, bubble şovlar, fantastik bilim şov, beden perküsyon, pandomim, jonglör ve sihirbazlık gösterileri, dans, yarışmalar ve hediyeler ile dolu, 2 gün sürecek kesintisiz eğlenceye davet ediyoruz.”
Çocuğumuzun yaratıcılığını nasıl destekleriz?
Soru sormasına izin vererek
Farklı düşünce ve fikirleri yargılamayarak
Birey olarak görüp, düşüncelerine saygı duyarak, evde söz hakkı vererek
Sorunların çözümüne dahil ederek
Eskilerin dediği gibi “icat çıkarma başıma” demeden, denemesine fırsat vererek
Sağlıklı sınırlar çizip, bu sınırlar içinde özgür olmasına izin vererek
Hataların öğrenmenin ve gelişimin en önemli kısmı olduğunu kabul edip yanlış yaptığında cezalandırmayarak
Başarısızlıktan korkmayarak ve yeniden denemeleri için cesaretlendirerek
Serbest oyun oynaması için imkan yaratarak
Daha çok kitap okumasını teşvik ederek
Elini kullanabileceği faaliyetler yapmasını teşvik ederek
Kağıt ve kalem kullanmasını sağlayarak
Boş zamanlara izin vererek
Daha çok doğada ve açık alanda olarak
Beslenme ve uykusuna dikkat ederek
Her istediğini anında yerine getirmeyerek
Aşırı kontrolcü davranıp karşısına çıkan her sorunu onun yerine çözmeyerek.
İlandır