Özge Yeşilören

Özge Yeşilören

info@ozgeyesiloren.com

Tüm Yazıları

Kesinlikle dünyanın en değerli mesleklerinden biri. Eğer bir kabin memuruysanız, evden çıkıp giderken, geride bıraktıklarınıza, çocuğunuz, aileniz, tüm sevdiklerinize hep böyle doyasıya sarılarak gidersiniz. Çünkü risklerini bilirsiniz ve diğer normal tüm meslek gruplarından çok daha farklıdır aslında. Çoğu insan tarafından uçak içerisinde ‘birkaç ikram yapıp, dünyayı geziyorlar.’ diye tanımlansa da aslında çok yönlü ve bir sürü sorumluluk gerektiren bir meslektir. Yolcuların gelip, uçağın kalkması ile birlikte artık uçak içindeki akla gelen, gelmeyen her durumu gözlemlemek ve yönetmek uçuş ekibi sorumluluğundadır. Her şeyden önce emniyetli bir uçuş geçirmeyi sağlamak, uçak içerisinde bir yangın çıkması ya da hastalanan bir yolcu olması durumunda, (hatta uçuş sırasında meydana gelen doğumlar bile söz konusu),saldırgan bir yolcuya bile gerektiğinde ilgili prosedürleri uygulamak aldığı eğitim ve sertifikalar ile, kabin memurunun en önemli yetki ve görevleri arasındadır. 

Haberin Devamı

Bazen çok sorunsuz, her şeyin yolunda gittiği uçuşlar geçirirken, bazen de hiç beklemediğimiz durumlarla karşılaşabiliyoruz. Size bir anımdan bahsedeyim. 

Bir gün görevli olduğum seferime gidiyorum. Uçağımızı hazırladık. Yolcumuzu aldık. Piste doğru ilerlerken, uçuş öncesi son kontroller sırasında, uçağımızda bomba ihbarı olduğunu anladığımız bir not bulduk. Sanırım uçuculuk hayatımda yaşadığım en ama en zor anlardan biriydi. O an aklıma ilk gelen şey biraz önce evden öperek çıktığım oğlum Doruk olmuştu. Acaba bir daha onu göremeyecek miyim? korkusunu size kelimeler ile ifade etmem mümkün değil. Hem soğukkanlı ve sakin olmalıyız, böylesine hassas bir durum başımıza gelmişken yapmamız gereken her şeyi yüzde yüz kusursuz uygulamalıyız. Hem de onca yolcuyu doğru yönetmeli ve yönlendirmeliyiz. 

Sonrasında tabii ki ilgili prosedürleri uyguladık ve sonucunda ihbar Allahtan ki asılsız çıkmıştı ama gerçek olabilirdi, biz o an uçuş sırasında olabilirdik gibi bir çok ihtimal söz konusu. 

Biraz yüzeyselde olsa bahsetmek istedim. Hani dışardan değerlendirildiği, görüldüğü kadar basit olmadığı konusunda farkındalık yaratmak adına aslında… 

Haberin Devamı

Bunlardan bahsettim. Çünkü bugün kabin memurlarının günü. Her ne kadar eski mesleğimde olsa bu yazım aracılığı ile tüm kabin memurlarının 31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Gününü içtenlik ile kutlarım.