Özge Yeşilören

Özge Yeşilören

info@ozgeyesiloren.com

Tüm Yazıları

Bebeklerde tıbbi olarak tuvaletini tutabilme konusunda kas gelişimi 18-24 ay aralığında gelişir. Bu sebepledir ki çoğu uzman tarafından tuvalet alışkanlığı kazanımı 2-3 yaş aralığında tavsiye edilir. 2 yaş öncesi denemeler genellikle tuvaletini tutamama, altına yapma, geceleri yatağa kaçırma gibi durumlar fazlaca olacağından hem, travmatik bir sonuca hemde sürecin uzamasına neden olabilir.

Burada en önemli konu bebeğinizin ve sizin hazır olmanız.

Eğer bebeğiniz;

-Rahatlıkla yürüyor, desteksiz merdiven inip çıkıyorsa,

Haberin Devamı

-Geceleri bezine çok az yapıyor ya da hiç yapmıyor, sabah kuru uyanıyorsa,

-Gün içerisinde de 2-3 saat kadar bezi kuru kalıyorsa,

-Tuvaleti geldiğinde çiş, kaka olarak bezine yapmadan söylüyorsa ve ayrımını yapabiliyorsa,

-Görünür yerlerde değil de koltuk, perde arkası gibi yerlere saklanarak tuvaletini yapıyorsa,

-Bezinden rahatsız oluyorsa,

-Sizin gibi tuvalete giderek tuvaletini yapmaya çalışıyorsa (sizi taklit ediyorsa)

Muhtemelen tuvalet alışkanlığı kazanmaya hazırdır. Eğer kendinizin ve bebeğinizin hazır olduğunu düşünüyorsanız adım adım ilerleyebilirsiniz.

Burada başlangıç ise tuvalet iletişimi. Bu nedir dersek; aslında tuvaletin ne olduğu, nasıl kullanacağı, sifonun nasıl çalıştığı, ne işe yaradığı, sonrasında el yıkama alışkanlığı gibi konuları aktardığımız ilk süreç. Bu konuda rol model olmak en güzel yol. Tuvalet eğitimi konulu hikaye kitapları okumak, resimlerini birlikte incelemek oldukça yardımcı oluyor. Bir nevi ön hazırlık diyebiliriz.

Ardından lazımlık, tuvalet aparatı konusu. Aslında ikisine de ihtiyacımız var. Bazen çocuklar ilk etapta klozetten çekinebiliyorlar. Bu sebeple öncelikle sesli, ışıklı olmayan sıradan bir lazımlık ile başlamak, (sesli ve sensörlü olanlar bazı çocukları korkutup, tuvaletlerini yarıda kesme ya da tamamen tutma gibi durumlara sebebiyet verebiliyor)

Kısa bir süre sonra da tuvalet aparatlarına (özellikle basamaklı olanlar çok hoşlarına gidiyor) geçiş yapılabilir. Sonrasında bebeğinizle güzel bir konuşma ile artık bezine ihtiyacı kalmadığını, onunda tuvaleti kullanabileceğini anlatarak işe başlayabilirsiniz. Bezi çıkardıktan sonra, ilk günler saat başı tuvalete götürerek, sonrasında 2-3 saat aralıklara düşürerek, ortalama 1-2 hafta içerisinde süreci tamamlayabilirsiniz. Gece konusuna gelince, ben Doruk’un sürecinde geceleri de bağlamamıştım. Marin’e de öyle düşünüyorum. Bazı uzmanlar gece ilk etapta bağlanmasını önerebiliyor. Ben çıkarıldığında gece de gündüz de takılmamasından yanayım. Gece uykusunda ilk zamanlar 1 kez tuvalete kaldırıp, sonrasında onu da keserek süreci tamamlamayı tercih ediyorum ve öneriyorum. Bu sırada ona küçük ödüller vererek cesaretini arttırmak da oldukça olumlu etkiliyor.

Haberin Devamı

Normal bir gelişimde olup, sonsuza kadar bez kullanan bir insan hiç görmedim. İlk başta da söylediğim gibi en önemli adım sizin ve bebeğinizin hazır olması. O sebeple kendinizi bu konuda lütfen üzüp sıkmadan, tabii ki ortalama yaş aralığını da kaçırmadan, doğru zaman geldiğinde bu alışkanlığı rahatlıkla kazandırabilirsiniz.