Özge Yeşilören

Özge Yeşilören

info@ozgeyesiloren.com

Tüm Yazıları

Annelerin bilinçli ya da bilinçsiz uyguladığı doğru, yanlış bir çok yöntem var. Ancak çoğunlukla uzmanlar tarafından önerilen, benim de iki çocuğumda uyguladığım, tecrübe ve bilgilerime de dayanarak tavsiye ettiğim yöntem “kademeli azaltma” yöntemidir.

Burada en önemli konu, bebeğinizde travmatik bir anı bırakmamak ve geleceğini bile etkileyecek, geçmişten günümüze gelen yöntemlerden kaçınmak. Meme ucuna korkutucu, tiksindirici bir şeyler sürmek ya da bantla kapatmak gibi. Çocuğunuzun gelecekte cinsel kimliği oluşurken bile onu ne kadar etkilediğini bir bilseniz! Ya da çocuğunuzu bir aile büyüğünüze bırakıp, bir kaç gün yanında ayrılarak memeden kesmek. İnanın bu tarz yöntemlerde çocuğunuza onu terk ettiğinizi düşündürüp, güven duygusunu zedeleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Anne sütünden bebeği ayırırken bence en önemli konulardan biri annenin de hazır ve kararlı olması. Çünkü anne buna duygusal olarak kendini hazır hissettiği zaman kararlı da olacaktır. Diğer konu ise süreç boyunca bebeği ile yakın temasta olması. 

Bu yöntemi uygularken öncelikle gece beslenmesini kesmek doğru olacaktır. Zaten eğer bebeğinizde bir gelişim geriliği yoksa veya prematüre doğmadıysa uzmanlar genellikle 7. aylarda gece beslenmesini sonlandırmayı öneriyor. Çocuk hekiminize de danışarak gece beslenmesini uygun aylarda sonlandırabilirsiniz. Ben kendim iki çocuğumda da ilk 1 yaş emzirmeyi, 1 yaş sonrası gece beslenmesini kesmeyi tercih ettim. Çünkü kendimi öyle hazır hissettim. Gece beslenmesini kestiğinizde bebeğiniz gündüz ve akşamları yatarken anne sütü almaya devam edecektir.

Bebeği anne sütünden kesme

Şimdi “kademeli azaltma” yöntemine gelelim. Öncelikle şunu bilelim ki bebeklerimiz kaç yaşında olursa olsun, göz teması kurarak onlarla her şeyi konuşabiliriz. İnanın anlattığımız her şeyi anlıyorlar. Bu süreçte ki ilk adımımız bu olmalı. Onlara artık sütümüzün azalmaya başladığını ve yakında biteceğini anlatabiliriz. Sonrasında öğünlerini azaltarak başlıyoruz. Gece beslenmesinde de bu şekilde uygulayabilirsiniz. Gece 4 kez emziriyorsanız, ilk gece 1 öğünü keserek sonraki gecelerde de aynı şekilde her gece 1 öğünü azaltarak, ortalama 1 hafta içinde sonlandırabilirsiniz. Bebeği anne sütünden tamamen ayırırken de benzer yöntemi uyguluyoruz. Örneğin; 2 yaşlarına gelmiş bebeğinizi hekiminizin de onayı ile ilk olarak günde 3 kere düşürebilirsiniz. Ben bunu sabah uyandığında 1 öğle uykusu öncesi 1 ve akşam uykusu öncesi 1 olarak uygulamaya başladım. Bunu uygularken bebeğiniz meme isteyecek, şansını deneyecektir. Çok uysal da davranmayabilirler. Ağlayabilirler, huzursuzluklar olabilir. Kararlı kalarak, onunla hep konuşarak süreci ilerletiyoruz. İkinci üniversite olarak “Çocuk Gelişimi” bölümünü okumaya başladığımdan bu yana gördüm ki bebeklerimizin/çocuklarımızın herhangi bir konu için dikkatini dağıtmak, ilgisini başka yöne çekmek gibi yöntemler, gelecekte dikkat dağınıklığı problemine sebep olabiliyor. O sebeple meme emmek için direndiğini gördüğünüzde, o ağlasa da siz sakin kalarak hep konuşmaya, ona sarılarak güven vermeye devam edin. Çok sevdiğim değerli Pedagog Adem Güneş’in kitaplarından birinde okuduğum, bu konuda ki tavsiyesi şöyleydi. Bebeğiniz meme istediğinde, “henüz sütümüz gelmedi, geldiğinde ben sana haber vereceğim” diyerek onu sakinleştirmeniz ve sonra emzireceğiniz saat geldiğinde bebeğiniz istemese dahi bebeğinizi emzirmeniz. Bu da bebeğinizin size daha da güven duymasını sağlayacaktır. Ben bu şekilde uyguladım. Sonra 1 hafta kadar arayla hep 1 öğünü kestim. Burada ilk önce hangisini keseceğinize bebeğinize göre siz karar verebilirsiniz. Ben mesela 3 öğün sonrası ilk sabah uyandıktan sonrasını kestim. Öğle ve akşam uyku önceleri kaldı. Bir sonrakinde öğleni kestim. Sadece akşam uyku öncesi kaldı. En son olarak da “artık sütümüz bitti, gelmeyecek” şeklinde anlatarak onu da sonlandıracağım.

Haberin Devamı

Her annenin bebeği ile yolculuğu biriciktir. Bebeğinizi iyi tanıyın, kendinize ve bebeğinize güvenin. Geri kalan her şey doğru zamanlama ve doğru yöntem ile çözülecektir.