SamsunDr. Öğr. Üyesi Dinçer: Her 36 çocuktan birisi otizmli

Dr. Öğr. Üyesi Dinçer: Her 36 çocuktan birisi otizmli

05.07.2023 - 12:21 | Son Güncellenme:

Dr. Öğr. Üyesi Dinçer: Her 36 çocuktan birisi otizmli

Dr. Öğr. Üyesi Dinçer: Her 36 çocuktan birisi otizmli

Berk Can DERECİ/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, otizm görülme sıklığının 36'da 1'e yükseldiğini söyledi.

Haberin Devamı

OMÜ Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Ayçiçek Dinçer, Otizm Spektrum Bozukluğu'nun (OSB) 2000'li yılların başına oranla artış gösterdiğini söyledi. 2000'li yıllarda otizm görülme sıklığının 150'de 1 olduğunu ancak 2020 yılı verilerinde bu oranın 36'da 1'e yükseldiğini söyleyen Dinçer, "OSB nedenini bilip baştan engelleyebileceğimiz bir durum değil ancak taramalarla riski belirleyip erken teşhiste bulunabiliyoruz" dedi.

'İKİNCİ ÇOCUK İÇİN DE RİSK VAR'

Otizmin gelişimsel bir problem olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dinçer, "Otizmli bir birey davranışsal, sosyal, iletişimsel açıdan ve de öğrenme becerileri bakımından diğer bireylerden farklıdır. İkizlere yönelik çalışmaların sonuçlarına göre OSB’nin genetik etkileri ve geçişleri var. Ailede ilk çocuk otistikse ikinci çocuğun otistik olma riski de artıyor. Genetik geçiş dışında ne tür çevresel etkenler etkilidir, ne yazık ki bunlar bilinmiyor. Bu çocuklar özel eğitimlerle tedavi görüyor. Bireylerde bazı bulgular ilk 12 ayda çıkıyor, 24’üncü aya kadar bütün gelişimsel basamakları sorunsuz atlatılabilen bazı bireylerde ise sonradan başlama durumu da söz konusu" diye konuştu.

Haberin Devamı

'TEK ÇARE ERKEN TANI'

Tedavide tek çarenin erken tanı olduğunu belirten Dr. Dinçer; "Otizm engelleyebileceğimiz bir durum değil. Çocuk doktorları olarak şunu vurguluyoruz: Taramalar sıklaştırılırsa ve erken tanı koyulup tedaviye başlanırsa bu kişilerin ileride yardıma muhtaç kalma olasılıkları da azalır. Amacımız, tanılamanın 3 yaşından önce yapılması yönünde. 3 yaşından önce erken teşhis yapılırsa çocuğun hayatına dokunuşumuz muazzam oluyor. Nitekim her hastalıkta böyledir, hastalığın tedavisinde erken tanı daha yüksek başarı getirir" dedi.. (DHA)

FOTOĞRAFLI