04.10.2015 - 14:49 | Son Güncellenme:
Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından yürütülen 2015 EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü’ne başvuran Sakarya Üniversitesi finalist oldu.
Sakarya Üniversitesi, geçtiğimiz Mayıs ayında 7 farklı ülkeden gelen uzmanlar tarafından saha ziyareti gerçekleştirilerek yapılan değerlendirme sonucunda finalist olma hakkı kazandı. 2006 yılında imzaladığı İyi Niyet Bildirgesi ile katıldığı ulusal kalite hareketindeki başarısını sürdüren Sakarya Üniversitesi, bu başarısını uluslararası alana da taşımak için 2015 yılında EFQM Mükemmellik Ödülü’ne başvurmuştu. Deming (Japonya) ve Malcolm Baldrige (Amerika) ile birlikte iş dünyasında “Mükemmellik” alanında verilen en saygın üç ödülden biri olan EFQM Mükemmellik Ödülü’ne sahip olanlar arasında Bosch, BMW, Volkswagen, Xerox, Ricoh, Grundfos, Philips, EDF gibi dünya lideri kuruluşlar bulunuyor.
EFQM tarafından oluşturulan ‘Mükemmelik Modeli’, sektör, büyüklük, yapı veya olgunluk düzeyinden bağımsız olarak her kuruluşun başarılı olabilmesi için gerekli kriterleri sağlayan bir referans sistemi olarak değerlendiriliyor. Mükemmellik Modeli macerası 2006 yılında başlayan Sakarya Üniversitesi, Türkiye Kalite Derneği (KALDER) tarafından verilen Ulusal Mükemmellik Ödülleri’ni 2010 ve 2013 yıllarında alarak, Türkiye’de bu ödüllere sahip tek üniversite olma özelliğini sürdürüyor. Ulusal başarılarla yetinmeyen Sakarya Üniversitesi, bu kapsamda 2015 yılında EFQM Avrupa Mükemmellik Ödülü’ne başvurmuş ve 2015 yılı Mayıs ayında 7 farklı ülkeden gelen uzmanlar tarafından saha ziyareti gerçekleştirilerek değerlendirilmişti. Yapılan değerlendirme sonucunda finalist olma hakkı kazanan Sakarya Üniversitesi, böylece ödüle aday kuruluşlar içerisinde yer aldı ve kurumsal başarılarını sürdürme konusunda emin adımlarla ilerlediğini bir kez daha göstermiş oldu.
Son yıllarda eğitim alanında yaptıkları yatırımların Mükemmellikte Süreklilik Ödülü, AKTS Etiketi, DS Etiketi gibi ödüllerle meyvesini verdiğini dile getiren Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, bu çerçevede Avrupa Kalite Ödülü’ne başvurduklarını, kurdukları sistemin dünya ile bütünleşme amaçlarına hızlı ve etkili bir biçimde hizmet edeceğini ifade etti. YÖK’ün son yıllarda kalite çalışmalarına hız verdiğini anımsatan Elmas, “YÖK, üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ile idari hizmetlerindeki kalite arttırılması yönünde çalışmalara hız verdi. Bu anlamda YÖK’ün desteği ve vizyonu bizim için çok önemli bir motivasyon aracı oluyor. Biz de YÖK’ün bu vizyonu doğrultusunda öncü ve örnek bir üniversite olarak yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu.
Ödüle başvuran kuruluşlar, gönüllü ve bağımsız değerlendirmeciler tarafından 9 ana kriter ve 32 alt kritere göre saha ziyareti yapılarak değerlendirildikten sonra ödüllendiriliyor. Ekim ayı sonunda Brüksel’de yapılacak Ödül Töreni ile finalistler arasında ödül alan kuruluşlar ilan edilecek.