MerkezÇayın 100’üncü yılında Ulusal Çay Kongresi

Çayın 100’üncü yılında Ulusal Çay Kongresi

21.05.2024 - 14:59 | Son Güncellenme:

Çayın 100’üncü yılında Ulusal Çay Kongresi

Çayın 100’üncü yılında Ulusal Çay Kongresi

Mehmet Can PEÇE- Osman Kubilay KÜÇÜKMUSTAFA/RİZE, (DHA)- RİZE’de Türk çayının üretiminin 100’üncü yılında Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde (RTÜ) düzenlenen Ulusal Çay Kongresi’nde konuşan üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, "Çay üreticisi olan ülkelerin gelecekte yaşayacağı iklim değişikliği ile ilgili sorunlar var. Biz de ülke olarak hazırlık yapıyoruz. Çay sadece bardakta içtiğimiz ürün değil" dedi.

Haberin Devamı

Türk çayının üretiminin 100'üncü yılı dolayısıyla Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından RTEÜ’nde Ulusal Çay Kongresi düzenlendi. Kongreye Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Sinevizyon gösterileri ile başlayan kongrede çayın 100 yıllık serüvenini ve geleceği hakkında konuşuldu. 3 gün sürecek olan kongre, sektör temsilcileri ve uzmanların sunumlarıyla sürecek.

‘ÇAYIN GELECEĞİNİ KONUŞUYORUZ’

Kongrede çayın geleceğinin konuşulduğunu ifade eden RTEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, “Topraktan çay bardağına ulaşıncaya kadar tüm aşamaları, akademik ve bilimsel anlamda tüm paydaşlarımızla beraber konuşuyoruz. Çayımızın geleceğini de konuşuyoruz. Sonuçta iklim değişikliği gelecekte dünyanın önemli problemli. Çay üreticisi olan ülkelerin gelecekte yaşayacağı iklim değişikliği ile ilgili sorunlar var. Biz de ülke olarak hazırlık yapıyoruz. Çay sadece bardakta içtiğimiz ürün değil. Burada yaklaşık 19 tane farklı ürün piyasa bulunmakta. Bundan dolayı da çok mutluyuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çayın 2’nci yüzyılının çok daha farklı olacağını söyleyen ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim de “Çay yüzüncü yılına çok büyük badireler atlatarak geldi. Bundan sonraki yüzyılı çok daha farklı olacak. Ürünlerin farklılaştırılmasından, topraksız tarıma kadar her türlü inovasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki yüzyılda bizden sonra gelecek olan nesle çok daha farklı bir çay bitkisi ve onun ekonomiye kazandırdığı farklı ürünlerle daha iyi yerlere geleceğini ümit ediyorum” dedi.

Çayın geleceği ile ilgili çok güzel projeler olduğunu söyleyen Rize Ticaret Odası Başkanı Mehmet Erdoğan da “Çayın geçmişini konuştuk. Türk çayını geleceğe taşımak için çok güzel projeler var. Çayın kanunundan tutun Avrupa’da bir rafa kadar çıkan olan süreci değerlendirerek, orada rafta katma değerli bir ürün olacak şekilde. Güzel bir çalışma var. Herkesin eline sağlık” ifadelerini kullandı. (DHA)

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI