MuşVali Yavuz'dan kalkınma değerlendirmesi

Vali Yavuz'dan kalkınma değerlendirmesi

01.02.2016 - 16:23 | Son Güncellenme:

Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş’un kalkınması için ulaşımın şart olduğunu ve sadece güvenliğe odaklanmanın yanlış olduğunu söyledi.

Vali Yavuzdan kalkınma değerlendirmesi

Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş’un kalkınması için ulaşımın şart olduğunu ve sadece güvenliğe odaklanmanın yanlış olduğunu söyledi.
Muş’un gelişmesiyle ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Vali Seddar Yavuz, bağlantı yollarının ticari ve sosyal ilişkileri geliştireceğini belirtti. Çevre il ve ilçelerin Muş’la bağlantısını sağladıktan sonra nüfusun da yüzde 100 artacağını ve bunun ileride kurulacak tıp fakültesi için büyük bir adım olduğunu kaydetti. Bir kente tıp fakültesi kurulması için 700 bin nüfusa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yavuz; "Bağlantı yollarını tamamladığımız zaman 412 bine değil 700 bin nüfuslu bir alana hitap etmek gibi bir plan ve programımız var. Çünkü tıp fakültesi kurulabilmesi için yaklaşık 700 bin kriteri var. Bizim ulaşım konusu üzerinde durmamızın sebebi de bu. Şimdi Sason’daki, Patnos’taki, Bulanık ve Malazgirt’teki kardeşlerimizin buraya süratle intikali sağlanmalı. Bingöl, Bitlis arasında bir yol sorunumuz yok. Bugün yine bizim özellikle kırsalın altyapısıyla ilişkin çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Muş’ta tıp fakültesi kurulması için de ulaşımın şart olduğunu belirten Yavuz, kırsalın şehir merkeziyle bağlantısının güçlendirildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Böylelikle insanlar her iklim koşulunda kısa sürede Muş merkezle bütünleşecekler. Bütün bu ulaşım altyapısını sağladığımızda, siz bir brifing dosyası hazırladığınızda bunu ikna etmeniz daha kolay olur. Nitekim biz bunu Uşak ilinde yaptık. 350 bin nüfuslu bir Uşak’a biz tıp fakültesi kazandırdık. Orada biraz önce bahsettiğim bağlantı yollarını oluşturduk. Orada bu yaptığımız proje sayesinde Sayın Başbakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik bunu. Yani bu şehrin nüfusu 350 bin değil, bu şehrin nüfusu 750 bindir dedik. Bizim Muş’ta da yapmak istediğimiz şey sadece Muş’un kendi nüfusu değil. Burada bulunan bölgeleri de bütünleştirmek istiyoruz. Bizim ilk etapta üzerinde durduğumuz şey ulaşım altyapısı standartlarını çok iyi hale getirmemiz gerekiyor. İkinci yapacağımız şey eğitim araştırma hastanesini devreye koyacağız. Daha sonra bu şehrin amacı mutlaka tıp fakültesi olmalıdır."
Eğitim ve araştırma hastanesi için Muş’un avantajlı olduğunu dile getiren Vali Seddar Yavuz; "Çünkü Bingöl bize çok yakın, Bitlis bize çok yakın. Havaalanını büyütüyoruz, yeni terminaller ekleyeceğiz ve kapasiteyi arttıracağız. Yine bizim bir başka çalışmamız Elazığ demiryolu üzerinde çalışıyoruz. Elazığ-Muş hattının standardını yükseltip hızlı tren hattını buraya getirmek istiyoruz. Bütün bunları biz vekilimizle de hükümet nezdinde görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.
Muş’ta yapılacak yatırımlara da değinen Yavuz, "Kayak merkezi ile yeni bir çalışma yapıyoruz. Kayak merkezi zaten yapılmış önceden projeler var bunları hayata geçireceğiz. Bütün bunları yaptığımızda bu şehre bir değer katabilirsiniz. Aksi taktirde sadece bir alana odaklanmak bizim için yeterli değil. Bu sene Muş Ovası’nın 16 bin hektarlık alanının sulama ihalesine çıkıyoruz. Bunu fevkalade önemsiyoruz. Özellikle 78 bin hektar alanın Muş Ovası’nda bir anda sulamaya açıldığını düşünün, bu şehrin vizyonu değişecek. Şu anda bizim Muş’ta bir meyvecilik atağı yapmamız lazım. Buna ilişkin 30 bin metrekareye kadar alanları DAP idaresi projelendiriyor ve bütün maliyetini karşılıyor. DAP idaresiyle bunları konuşuyoruz. Bağcılığın bu şehirde daha fazla bir noktaya taşınması için, meyvecilik konusunda ve DAP idaresi imkanları, DAKA imkanlarının daha iyi noktaya çekilmesi, tarımsal kırsal kalkınmayla ilgili yoğun çalışma yapıyoruz" diye konuştu.
İşlerinin sadece güvenlik olmadığını da vurgulayan Yavuz, "Bizim işimiz sadece burada güvenlik sağlamak değil, güvenlik işin sadece bir boyutu, huzur bir boyutu, sadece bunlara odaklanamayız. Tekstil kenti şu anda kuruyoruz. Tekstil kentin yönetim kurulu başkanı olarak ben imzaladım ve protokolü yapıyoruz. En geç 8 ay içerisinde biz tekstil kenti kuracağız. 8 bin metrekare kapalı alan kuracağız. Bu 8 bin metrekare alanı derhal tekstilcilere vereceğiz ve süratle buralarda öyle zannediyorum ki en az binin üzerinde idari istihdam sağlayacağız. Bunda basın mensuplarımız dahil olmak üzere bütün kardeşlerimiz yardımcı olursa bizim başarısız olmamız söz konusu değil. Biz bu şehre bir değer katabilirsek bundan ancak mutluluk duyarız. O yüzden biz bu ülke büyüsün, bu bölgede yaşayan insanlar mutlu olsun, huzuru olsun, refahı olsun. Bizim beklentimiz bu, başka hiçbir beklentimiz yok. Herkesi kucaklıyoruz, bu şehirde yaşayan 412 bin kişiyi kucaklıyoruz. Sadece arkadaşlara söylediğimiz şey şu, şiddetten uzak durun. Şiddet bir kültür değil, şiddet bir fikir, açıklama değil, şiddetin olmadığı her kişiyle her ortamda, her yerde görüşürüz. Şiddet bu şehri geride bırakır. Şiddet olmadığı sürece, şiddet desteklenmediği sürece herkese açığız, sonuna kadar kapımız açıktır" şeklinde konuştu.