25.11.2024 - 10:31 | Son Güncellenme:
DHA
Yaren ÖZDEMİR/MARMARİS (Muğla), (DHA)-MUĞLA'nın Marmaris ilçesinde bu yıl 8'incisi düzenlenen Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresi başladı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, "2023 yılında 80 binden fazla üreticiye ve 473 milyondan fazla destekleme ödemesi yaptık. Bir önceki yıla göre yüzde 100 artış sağlanmış oldu, desteklenen üretici sayısında da yüzde 8 artış gerçekleşti" dedi.
Marmaris ilçesinde 8'inci Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresi açılışı bir otelde düzenlendi. Kongreye Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen'in yanı sıra Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla İl Orman Genel Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Muğla Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Veli Türk, Bilim Kurulu Başkanı Mustafa Avcı, Kongre Başkanı Ziya Şahin, Güney Ege Muğla Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Apimondia temsilcisi Riccardo Sebastiani, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ve arıcılar katıldı.
'DESTEKLENEN ÜRETİCİ SAYISINDA YÜZDE 8 ARTIŞ'
İklim değişikliği, doğal afetler ve salgın hastalıkların gıda üretimi ve gıda arz güvenliğinin önemini ortaya koyduğunu dile getiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, "Türkiye olarak gıda arz güvenliğini sağlama da güçlü bir vizyon ortaya koymaya çalışıyoruz. Bakanlık olarak değer verdiğimiz şeylerden birisi suyu merkeze alan üretim planlanması modeli. Bu konuda attığımız tüm adımlar dünyadaki toplam üretimde önemli bir paya sahip olduğumuz arıcılık sektörümüzün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar. Bakanlığımızın arıcılık ile ilgili olarak 2003'ten beri devam eden desteklemeleri daha etkili bir seviyeye çıktı. 2023 yılında 80 binden fazla üreticiye ve 473 milyondan fazla destekleme ödemesi yaptık. Bir önceki yıla göre yüzde 100 artış sağlanmış oldu, desteklenen üretici sayısında da yüzde 8 artış gerçekleşti. Destekler modelinde ilk defa olmak üzere genç ve kadın üreticilere ve gezginci arıcılara ve birinci üyelerimize ekstra destekler vermeye başladık" dedi.
'ÜSTÜN BAŞARILARIMIZ RAKAMLARLA BİR KEZ DAHA VURGULANDI'
Muğla'nın sadece arıcılıkta değil çok sayıda konuda önde gelen şehirlerden biri olduğunu dile getiren Muğla Valisi İdris Akbıyık, "'Arıcılık' denince dünyada akla ilk gelen ülkelerden biri Türkiye, 'Türkiye' denince de akla ilk gelen Muğla'dır. Bu alandaki üstün başarılarımız rakamlarla bir kez daha vurgulandı. Muğla, sadece arıcılıkta değil, deniz, kum, güneş turizmi, kültürel varlıkları, ormanları ve su ürünleri gibi birçok alanda ülkemizin önde gelen illerinden biridir" ifadelerini kullandı.
'ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ'
Arıcılık konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, şu ifadeleri kullandı: "Kooperatiflerimize yönelik destekler sağladık. Eğitim programları düzenledik. 'Temiz Petek Projesi' kapsamında yaklaşık 202 bin 500 petek şoklama işlemi gerçekleştirdik. 5 bin kilogram civarında arıcılıkta kullanılan temel ihtiyaç maddelerini dağıttık. Lavanta fideleri dağıtarak arıcılık faaliyetlerini destekledik. Bin 170 polen tabanlı kovan desteği verdik. Sahte ürünlerle mücadele konusunda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu bağlamda, 100'üncü yıl laboratuvarımızı, ticaret borsamızla birlikte hayata geçirdik. Burada bal ve diğer tarım ürünlerinin analizleri yapılıyor ve yapmaya devam edeceğiz."
Muğla Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Veli Türk, arıcılığın sadece tüketim ve üretim zincirlerine değil, turizme de katkısı olduğunu dile getirdi.
Muğla Orman Genel Müdürü Mustafa Ülküdür de "Bölge Müdürlüğümüzce 2013 yılından itibaren, 11 bin 28 hektar alanda farklı zamanlarda çiçek açan bitki türlerinden 350 bin adet fidan dikimi yapılmış ve 29 bal ormanı oluşturulmuştur. Ayrıca, arıların temiz su içmeleri için 28 arı can suyu havuzu tesis edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise çam balı faaliyetlerinde 2020 yılının mayıs ve haziran ayındaki olağan üstü yüksek sıcaklıklar ve değişiklikler nedeniyle çam balı üretiminde düşüş yaşandığını dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve katılımcılar üreticiler ve firmalar tarafından kurulan standları gezerek bilgi aldı.
Kongre 27 Kasım'da sona erecek.(DHA)
FOTOĞRAFLI