KınıkKınık'ta pamuk hasadı başladı

Kınık'ta pamuk hasadı başladı

24.10.2022 - 12:24 | Son Güncellenme:

Kınık'ta pamuk hasadı başladı

Kınıkta pamuk hasadı başladı

İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Bakırçay Ovası'nda 'Beyaz altın' olarak adlandırılan pamuk hasadı başladı.  Pamuk üreticisi olan Zeki Serim, "Bu yıl hasat döneminde yağış ile karşılaşmadık pamuğumuzun kalitesini yüksek tuttuğu için üreticimizin yüzü güldü" dedi.

Nisan ayında hazırlanmaya başlayan toprak, ekim sonuna kadar işlendi. Pamuk hasadı başlarken, çiftçi Bakırçay Ovası'nın topraklarında pamuk toplama makineleri ile bölgede çalışmalarını yoğunlaştırdı. Uzun yıllardır pamuk üreticisi olan Zeki Serim, "Pamuk üretimi ilk olarak nisan ayında toprak hazırlığı ile başlıyor. Nisan ayının 20-25'i gibi pamuk tohumu toprakla buluşuyor. Daha sonra sulama, gübreleme, çapalama ile pamuk bu konuma geliyor. Ekim ayında da pamuğun hasadına başlıyoruz. Pamuk üretimi büyük emek gerektiren bir iş. Bizim için çok stratejik bir iş. Pamuk iyi olunca tüm ürünlerin değeri artıyor. Dolu yağış riski var ama çok şükür bu günleri gördük. Bu yıl hasat döneminde yağış ile karşılaşmadık pamuğumuzun kalitesini yüksek tuttuğu için üreticimizin yüzü güldü" açıklamalarında bulundu.

Pamuk üreticilerinden Aladdin Çalışan ise "Şu an Türkiye'de pamuk denince akla Aydın'ın Söke ilçesi geliyor ama Kınık pamuğu lif ve kalite konusunda Söke ile yarışır. Bu konuda iddialıyız. Kınık pamuğu Söke ve diğer pamuklardan çok daha iyi durumda. Daha önce pamuk hasadımız elle toplanıyordu. İnsan gücüyle yapıldığı için tarlaya 15-20 gün gelmek zorundaydık. Daha maliyetliydi ama artık makinelerle yapılıyor ve 4-5 saatte bitiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Tarlada hasat edilen pamuğun, işlenmek üzere fabrikalara gönderileceği oradan da hem iç hem de dış pazarda satışa sunulacağı bildirildi.(DHA)
FOTOĞRAFLI