25.01.2016 - 10:12 | Son Güncellenme:
Türkiye Migren Derneğinin, Balta limanındaki bir merkezde düzenlediği bilgilendirme ve farkındalık toplantısında canlı cerrahi gösterimi yapıldı.
Türkiye Migren Derneği Başkanı Estetik Post Bariatrik ve Migren Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Duygu’nun yaptığı sunum ve sonrasında migrenden kurtuluş öykülerini anlatan hastalar, öyküleri ile tedavisi olmadığı bilinen bir hastalığın kalıcı tedavisinin var olabileceği konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştılar. Sunum ve anlatım sonrası gönüllü bir kişi üzerinde göstermelik olarak migren ameliyatı uygulandı. Büyük ilgiyle izlenen ameliyatın simülasyon gösterisinde, migrenin tedavisinde yeni bir gelişme olan ve Amerika’dan Türkiye’ye getirilen uygulama Op. Dr. Çetin Duygu tarafından ayrıntılarıyla anlatıldı. Migrenin Cerrahi tedavisinin varlığı üzerine dikkat çekilmeye çalışıldı. Dr. Çetin Duygu tarafından sorular eşliğinde devam eden cerrahi uygulamada ameliyatın iz bırakmadığı, saçın içindeki gizli bölgelerden işlemin yapıldığı, deri altındaki özel migren tetikleyici bölgelerine ulaşılarak uygulamanın tamamlandığı belirtildi.
Endoskopik kamera sistemi ile uygulanan bu yaklaşımla sinirlerin gevşetilerek migrenin tedavi edilebileceği söylendi. Bilgilendirmede migren ameliyatının beyin ameliyatı olmadığı, riskli bir ameliyat olmadığı, hasta için rahat ancak plastik cerrahlar için başarının ayrıntılarda gizli ve çok özel bir ameliyat olduğu belirtildi. Daha önce yüzlerce uygulamaya imza atmış olan Estetik Cerrah, Türkiye ve Dünya genelinden binlerce hasta başvurusu aldığını belirtti. Sağlık Bakanlığı yapılan başvuru ile migren ameliyatının, Sağlık Bakanlığı Etik kurulu tarafından değerlendirilerek, ülkemizde artık tanınan bir cerrahi yöntem olmasını sağladıklarının altını çizdi.
Toplantıda konuşan Migren Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çetin Duygu, ’’Toplantının amacı migren ve migren ameliyatı hakkında farkındalık uyandırmak. Migren toplumda tedavisi olmayan bir hastalık olarak biliniyor. Migren ameliyatı üzerinden iyileşmiş birçok hastamız bir araya geldiler Türkiye Migren Derneğini kurdular. Güzel bir organizasyon yaptık. Model hastamız üzerinden simülasyon cerrahimizi uyguladık. Bilgilendirme adına neler yaptığımızın ayrıntılarına indik’’ açıklamasını yaptı.
MİGREN SADECE BAŞ AĞRISI DEĞİLDİR
Migrenin sadece baş ağrısı olmadığını söyleyen Op. Dr. Duygu, şunları söyledi: "Bulantı, kusma, ışıktan etkilenme, hareketle artış, kokudan etkilenme, bir köşeye gidip yatma isteği duyan hastalar grubudur. Ağrı genellikle 4 saatten uzun sürer, bazen 3 güne kadar uzayabilir. Kişinin sosyal yaşamını ciddi oranda etkilediği için hasta her türlü yöntemi denemektedir. 15 senedir Amerika’da bulunan bir yöntem var biz bunu Türkiye’de uyguluyoruz. Bu yöntem üzerinden hastaları tedavi etme şansımız mevcut. Ameliyatın adı migren ameliyatı. Saçlı deri içine 1cm’lik açık yerlerden giriyoruz. Sinirleri gevşetme işlemi yapıyoruz. Sinirlerin gevşemesiyle hasta belirtilerinin yavaş yavaş azaldığını ve sonuç itibariyle birçok iyileşmiş hastaya ulaşmış oluyoruz. Bu zamana kadar birçok hastaya ulaşma imkanımız oldu. Birçoğunu iyileştirme şansımız oldu. Bu konuda çalışmalarımıza spesifik olarak devam ediyoruz.’’
Yapılan ameliyatların geri dönüşlerinin iyi olduğunu belirten Op. Dr. Duygu, şunları söyledi: "Dünya standartları ve literatüre göre takip edilen hastaların yüzde 90’na yakın bir başarı olduğu tespit edilmiş. Yüzde 60 tam iyileşme, yüzde 30 kısmen iyileşme olarak tanımlanıyor. 10 kişiden 9 kişi ben bu ameliyattan yarar gördüm diyor. Başarı oranımız dünya standartlarına çok yakın hatta biraz daha önde. Genel anlamda başarı şansı yüksek bir ameliyat uyguluyoruz. Çoğu hastamızında iyileşmesine neden oluyor.’’
ÇOK ŞÜKÜR MİGREN ATAĞI YAŞAMIYORUM
Migren ameliyatı olan toplantıya Kocaeli’den gelen Güllü Pestil, 30 yıllık migren hastası olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi ise 8 aydır migren hastası değilim hocamız Çetin Duygu sayesinde. Migrenliyken hiçbir sosyal aktivitem olmuyordu. Asla plan yapamıyordum. Gürültülü ortam, sıcak, soğuk, ışık, koku, açlık, uykusuzluk kısaca sebepsiz her şeyi sebep kılan amansız baş ağrıları yaşıyordum. Ayda sadece birkaç günü ağrısız geçiriyordum. Her gün atak ve baş ağrısı yaşıyordum. Hiçbir tedavi yöntemi çare olmuyordu. Bazı zamanlar intihar etmeyi düşündüğüm oldu. Hocamızı televizyon programında gördüm. Anlattıkları mantığıma uygundu. Ameliyata hiç düşünmeden karar verdim. Ameliyat oldum ve çok şükür hiç migren atağı yaşamıyorum.’’