07.05.2023 - 11:28 | Son Güncellenme:
DHA
Sinan UÇAR/GÜMÜŞHANE,(DHA)-GÜMÜŞHANE’de dağlık araziden Mescitli köyünü geçip Harşit Çayı’na akan Muzdarası Irmağı, kar sularının ani erimesi ve şiddetli sağanak sonrası, taşkın riski ile karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar ve köylüler, akarsuda oluşturulacak setlerle sel riskinin ortadan kaldırılmasını, yapılacak göletle ise kuraklığa karşı önlem alınmasını öneriyor.
Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani lokal ve şiddetli yağışların, can ve mal kayıpları ile altyapı ve üstyapıda hasarların oluştuğu sel ve heyelanlara neden olan Doğu Karadeniz'de, akarsu yatağında oluşan birikintiler de taşkın riskine neden oluyor. Gümüşhane’nin merkez ilçesine bağlı Mescitli köyünde dik, dağlık araziden Mescitli köy merkezini geçip Harşit Çayı’na uzanan Muzdarası Irmağı da ani kar erimeleri ve olası lokal, şiddetli sağanaklar sonrası taşkın riskiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar ve köylüler, akarsuda oluşturulacak setlerle sel riskinin ortadan kaldırılmasını, yapılacak göletle ise kuraklığa karşı önlem alınmasını öneriyor.
‘TAŞKIN RİSKİ İÇİN SET İNŞA EDİLMELİ'
Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Selim Eraslan, “Bölgede Karadeniz ve karasal iklim arasındaki bir geçiş iklimi yaşanmaktadır. Yüksek kesimler kış aylarında yoğun kar yağışına maruz kalmaktadır. İlkbahar mevsiminde bahar yağışlarının artmasıyla birlikte, karların hızla erimesi sonucu su yüzeysel akışa geçmekte ve bu durum Mescitli köyünün yerleşim ve tarım alanlarında taşkın riski oluşturmaktadır. Bölgedeki tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yerleşim alanlarındaki taşkın riskini azaltmak için, akarsu üzerine taşkın setleri inşa edilmesi gerekmektedir. Bu setlerde oluşacak birikinti suları, Harşit Çayı’nın tabanındaki tarımsal alanlar ve havzanın her iki yamacındaki tarım arazilerinde sulama suyu olarak kullanılabilir” dedi.
‘DAHA ÖNCE DEFALARA SEL OLAYI YAŞANDI’
Tarımsal faaliyetlerde sulama yapmak için kullanacakları su kaynaklarının yetersiz olduğunu belirten köylülerden Metin Bayır, “Gölet yapıldığında sel ve taşkın riskini önlemiş olacağız. tarımda da suyumuz olacak. Köyümüzde birçok tarım arazisi var. Suyumuz yeterli olduğunda tarıma elverişli arazilerin kullanma sayıları artacak. Dağdan gelen temiz su, hayvanlarımızın sağlığı içinde çok önemli. Gölet yapıldığında sadece tarım değil, içme suyu ihtiyacını da giderecektir. Daha önce defalara sel olayı yaşandı. Bazı tarım arazilerine girdi ve ekili arazileri kullanılmaz hale getirdi. Dağdan gelen suyun boşa akmamasını istiyoruz” diye onuştu.
'DAKİKA TUTARAK BAHÇE SULUYORUZ'
Paşa Kaya da “Köyümüzde arazilerimizi sulayamıyoruz. Köy halkı olarak dakika tutarak bahçelerimizi suluyoruz; su yetmiyor. Gece saatlerinde yabani hayvanların korkusuyla nöbetleşe bir şekilde bahçe suluyoruz. Arazilerimiz temiz suyla sulamak için gölet yapılmasını istiyoruz. Eriyen kar suları dere yatağından köyümüzün içerisine kadar geliyor. Bu suyu yan kollardan ve farklı kaynaklar besliyor. Geçmiş yıllarda gelen selle birlikte bahçelerimiz kullanılamaz hale geldi. Gölet olsaydı bu durumu önlenmiş olurdu" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI