KelkitGümüşhane'nin Zilli Kilim'inin marka değeri yükseliyor

Gümüşhane'nin Zilli Kilim'inin marka değeri yükseliyor

06.07.2021 - 11:54 | Son Güncellenme:

Gümüşhane'nin Zilli Kilim'inin marka değeri yükseliyor

Gümüşhanenin Zilli Kiliminin marka değeri yükseliyor

Sinan UÇAR-Uğur AYDIN/KELKİT (Gümüşhane), (DHA)- GÜMÜŞHANE’NİN Kelkit ilçesinde Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası, Kelkit Belediyesi ve Kelkit Halk Eğitim Müdürlüğü ortaklığı, İŞKUR iştiraki ile hazırlanan ‘Kasaba Atölyesi’ projesi DOKA tarafından coğrafi işaretli yöresel ürünler destek programı kapsamında Zilli Kilim marka değerini yükseltme çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesiyle özdeşleşen ve kökenleri Orta Asya’ya dayanan Zilli Kilim, unutulmaya hazırlanan projeyle marka değerinin yükseltilmesi hedefleniyor. Sadece koyun yünü kullanılan ve kök boya ile renklendirilen Zilli Kilim bu nedenle de hiçbir şekilde akıtma ve solma yapmıyor, yüzyıllar boyunca ilk günkü gibi kalıyor. Her bir dokunuş, her bir düğümünde ayrı bir anlam ifade eden ve Kelkit için hem maddi hem manevi bir değeri bulunan Zilli Kilimin gelecek nesillere aktarılması için Kelkit ilçesinde ilçenin ilk ve tek kadın kooperatifi olan Kasaba Atölyesi harekete geçti. İlçe kaymakamlığı, ilçe belediyesi, ilçe halk eğitim merkezi, ilçe Ticaret ve Sanayi Odası ile İŞKUR’un desteğiyle Zilli Kilim gelecek nesillere aktarılması ve Pazar değerini yükseltmek için çalışmalara devam ediliyor.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Kasaba Atölyesi projesinin Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA ilçe kaymakamlık, ilçe belediyesi, ilçe halk eğitim merkezi ve İŞKUR’un destekleriyle hayata geçtiğini kaydederek, “Kasaba ATÖLYESİ projesi kapsamında ilk önce 29 üyeli, sadece kadınlardan oluşan bir Kooperatif kurulacaktır. Kooperatif üyelerine 1 ay boyunca kooperatifçilik, yönetim, satış, pazarlama eğitimleri verilecektir.  2.aydan sonra Kelkit Halk Eğitim Merkezi Atölyesinde Zilli Kilim Dokuma Eğitimleri başlayacaktır. Projemizin temelinde kültürümüze ait olduğu Coğrafi işaretli Zilli Kilim’imizi yaşatmak ve ilerletmektir. Pazarlama imkanları genişletmektir.  29 kadın arkadaşımızla bir kooperatif kurduk. Eğitimlerimiz devam ediyor. Sonra ise bir satış atölyesi kuracağız. Bu atölyede üretilen kilimlerin satışını gerçekleştireceğiz. Hem kooperatifimize katkı hem de kursiyerlerimiz katı sunmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Daltaban, “Zilli Kilim ‘in Orta Asya’ya uzanan bir geçmişi var. Bizimde görevimiz bu kültürü yaşatmaktır. Kültürel değerinin yanında ekonomik değerinin de olacağını düşündük. Pazarlama eksiğimizi gidermek için böyle bir çalışma başlattık” dedi.

Haberin Devamı

Kelkit Halk Eğitim Müdürü Yıldırım Meral ise kültürel geleneğin geçmişten geleceğe orijinal, modern haliyle için tasarım ve metotlarla yansıması için Zilli Kilim kurslarımıza devam ettiklerini altını çizerek, “Kelkit Kaymakamlığı, Kelkit Belediyesi, Kelkit Ticaret Odası ve Kelkit Halk Eğitiminde olduğu ‘Kasaba Atölyesi’ içerisinde iki ayrı sınıf olmak üzere 26 kursiyerimizle dersler devam ediyor. Kursiyerlerimiz hem eğitimlerini alıyor ve aldıkları bu eğitimlerle kooperatifte ki çalışmalarına devam ediyorlar.  Yıl boyunca kurslarımız devam edecek.  Bu projemiz devam ederken İŞKUR’dan da destek alıyoruz. Bir kilimin dokuması 2 ile 3 ay arası tamamlanıyor. Tamamlanan kilimlerimiz kooperatif ve dernek tarafından satışa sunuluyor. Üretilen kilimlerimiz her yaştan insanın ilgisini çekiyor.  Bu ilgiden de memnunuz. Kursiyerlerimiz hem Zilli Kilim geleneğini yaşatıyor hem de büyük bir geleneği yaşatılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kursiyer Sema Fındık da, “İlçeye ait yöresel Zilli Kilimi üretmek için çalışıyoruz. Hem kültürümüze ait bir geleneği öğreniyoruz hem de bu geleneği yaşatıyoruz. İşlemede kullandığımız iplerimiz organik yündür ve köknarlardan elde edilen ipler.  Sipariş veya tasarımlar üzerinde kilimleri dokuyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI