DüzceKlasik Adige Edebiyatçısı Çeraşe Tembot 115. Doğum Yılında Anıldı

Klasik Adige Edebiyatçısı Çeraşe Tembot 115. Doğum Yılında Anıldı

20.12.2017 - 11:23 | Son Güncellenme:

.

Klasik Adige Edebiyatçısı Çeraşe Tembot 115. Doğum Yılında Anıldı

Düzce Üniversitesi Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Klasik Adige Edebiyatçısı Yazar Çeraşe Tembot’u 115. Doğum Yılında Anma Programı” İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fehmi Altın gerçekleştirdi. Klasik Adige Edebiyatının kurucusu ve en önemli temsilcisi Çeraşe Tembot’u, doğumunun 115. yılında anma günü etkinliği düzenlediklerini belirterek sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. Altın, Çerkes kültürünü ülkemizde 150 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade etti. Bu kültürü ülkemize tanıtmaya devam edeceklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fehmin Altın, kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmasının sonrasında Düzce Üniversitesi öğrencileri, Çeraşe Tembot’un hayatını ve eserlerinden bir bölümünü Çerkesce seslendirerek Çerkes Dili ve Edebiyatının makale, şiir ve kültür yapısından örnekler sundu. Şiirsel tiyatro gösterisi de sahneleyen öğrenciler, programın son bölümünde ise Çerkes folkloru hakkında bilgiler paylaştı.
Programın sonunda Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş tarafından programı hazırlayan Kafkas Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mira Khachemizova’ya teşekkür belgesi takdim edildi. Duygu ve düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Mira Khachemizova, “Bu yıl, Çeraşe Tembot’un 115. doğum yılı. Kendisine Adige Edebiyatının kurucusu, taşıyıcısı ve ilk yazarı diyebiliriz. Bütün yazılarında kadının toplum ve aile içerisindeki önemi ve değerini işlemiştir” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Faruk Ermemiş ise “İnsanı yaşatan dildir. Dil ölünce her şey onunla ölüyor. Dünyada 500 ölü dil var. Adige Cumhuriyeti’nden kalkıp Üniversitemize gelen tüm öğretim üyelerimize ve bu dilin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.