Bursa2’nci Uluslararası Seramik Bienali Bursa’da gerçekleştirilecek

2’nci Uluslararası Seramik Bienali Bursa’da gerçekleştirilecek

02.06.2024 - 11:09 | Son Güncellenme:

2’nci Uluslararası Seramik Bienali Bursa’da gerçekleştirilecek

2’nci Uluslararası Seramik Bienali Bursa’da gerçekleştirilecek

Tülay POYRAZ/BURSA, (DHA)-TÜRK Seramik Derneği (TSD) tarafından düzenlenen 2’nci Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim-24 Kasım tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek. Çağdaş seramik sanatının, diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla, ilki 2022 yılında Bursa'da düzenlenen bienal, yurt içi ve yurt dışından sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

2’nci Uluslararası Seramik Bienali’nin lansmanı, Nilüfer Belediyesi Pancar Deposunda düzenlendi. Moderatörlüğünü gazeteci yazar Canan Ekinci Yılmaz'ın yaptığı toplantıya, TSD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas, küratörler Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge, İlhan Marasalı, koordinatörler Huri Aykut Ülker ve Aylin Tatlı, Onur Konukları Prof. Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan, Prof.Dr. Sevim Çizer, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nejla Aslan ile sponsor firmaların temsilcileri katıldı. Bienal, bu yıl 2’nci edisyonu ile sanatseverlerin karşısına çıkacak. Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı 2’nci Uluslararası Seramik Bienali’nin ana teması ‘Quo Vadis/ Nereye Gidiyorsun’ olacak. Uluslararası ana sergide gösterilecek yapıtlar, günümüz insanlığı dünyayı nasıl şekillendiriyor, insan doğruyu bulma yetisini kullanarak geleceği ütopyaya çevirebilir mi, bütün insanlar ve hatta diğer canlılar için hayatı daha iyi yapmak, şimdi ve burada iyi yaşamak, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmaya yoğunlaşmak mümkün müdür sorularına odaklanacak. 2’nci Uluslararası Seramik Bienali’nin onur konukları ise çağdaş Türk seramik sanatının 2 önemli ismi Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan olacak. Sanatseverler bienalde sanatçıların yapıtlarını izleyip, kendileriyle tanışma fırsatı bulacak. Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker ile Aylin Tatlı’nın üstlendiği bu yılki bienalde, 11 farklı sergi izlenebilecek. Sergiler, Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu, Nazım Hikmet Kültürevi ve Galeri N ile Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa Arkeoloji Müzesi gibi kentin farklı noktalarına yayılacak.

Haberin Devamı

SEÇİLECEK YAPITA ÖZEL ÖDÜL

Pancar Deposu’nda gösterilecek ana sergi, yerli ve yabancı sanatçıların katılımına açık olacak ve başvurular uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek. Bu çalışmalar arasından seçilecek bir yapıt ise 50 bin TL değerindeki Türkiye Seramik Federasyonu Özel Ödülü’nü alacak. Ayrıca bin yıllık seramik geçmişiyle İznik de bu yıl bienale dahil olacak ve İznik Müzesi’nde günümüzde çini üretimini sürdüren sanatçıların yapıtlarından oluşan bir sergi açılacak. Bienal boyunca sergiler dışında çeşitli atölye çalışmaları, konferans, söyleşi ve belgesel gösterimleri de gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Bursa Uludağ Üniversitesi, ev sahibi üniversite olarak salonunu ‘Miras’ başlıklı Öğrenci Çalışmaları Sergisi’ne açacak. Bu sergide, Türkiye’de ilk kurulan ve en önemli seramik bölümlerinin yer aldığı Anadolu, Dokuz Eylül, Hacettepe, Marmara ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversiteleri öğrencileri ile Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin çalışmaları sergilenecek. Her bölümden kendi bölgesindeki bir kültürel miras alanından esinlenerek ortaya konmuş çalışmalar seçilecek. Bu sergi aracılığıyla, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinde verilen seramik eğitiminin niteliği izlenebilecek. Ayrıca öğrencilerin çağdaş sanat sergisinde yer alma, sergi planlama, yerleştirme konusunda deneyim kazanmaları sağlanacak.

Bursa’daki Özel Eğitim Meslek okullarında, seramik alanında eğitim almakta olan hafif zihinsel engelli ya da otizm tanısı almış olan gençleri tanıtmak, eğitim aldıkları konuda becerilerini sergilemek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla Nilüfer Belediyesi iş birliğinde bir proje de oluşturuldu. Bursa Seramik Sanat Kolektifi’nin katkısıyla gerçekleştirilecek projeye Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu, Alaaddinbey Özel Eğitim Meslek Okulu ve Çağdaş Eğitim Okulları’nın öğrencileri katılacak ve yaptıkları pano kentsel alanda bir noktaya monte edilecek.

Haberin Devamı

BİENAL ÖDÜL HEYKELCİĞİ İÇİN YARIŞMA

‘Ateş’in Çocukları’ başlıklı Bienal Ödül Heykelciği Yarışması ise Seramik Teknolojisi konusunda Türkiye’deki en önemli eğitmenlerden biri olan Prof. Dr. Ateş Arcasoy anısına düzenlenecek. Yarışmada kazanan tasarım bundan sonra bienalin ödül heykelciği olarak üretilip kullanılacak.

Birincilik ödülü 20.000, ikincilik ödülü 10.000, üçüncülük ödülü 5.000 TL değerinde seramik malzemelerinin alımı için hediye çeki olarak belirlenirken, yarışmayı kazananlar ve sergilenmeye değer görülen çalışmalar önce UNICERA İstanbul Fuarı’nda, ardından Bursa’da bir galeride gösterilecek.

Haberin Devamı

BİENAL METAVERSE DE UZANDI

2’nci Uluslararası Seramik Bienali, bu yıl sergilerini metaverse yani sanal evrene de taşıyor. 3D seramik yazıcıları ile üretilen seramik yapıtlar ‘Dataizm’ başlıklı sergide yer alacak. Dijitalleşmenin yaşamı ve sanatı nasıl etkilediğini ortaya koyan sergi, adına uygun biçimde sanal ve fiziksel ortamda sunulacak.

Sanatseverler, bienalle ilgili detaylı bilgiler ve gelişmelere www.bursaseramikbienali.com adresinden ulaşabilecek. (DHA)

FOTOĞRAFLI