MerkezBayburt'ta asırlık tohum ekme geleneği yaşatılıyor

Bayburt'ta asırlık tohum ekme geleneği yaşatılıyor

20.05.2022 - 10:40 | Son Güncellenme:

Bayburt'ta asırlık tohum ekme geleneği yaşatılıyor

Bayburtta asırlık tohum ekme geleneği yaşatılıyor

Murat SÖYLEMEZ/BAYBURT(DHA)-BAYBURT’un zorlu coğrafyasında yaşayan ve tarımla uğraşan köylüler, asırlar öncesinden kalma elle tohum ekme geleneğini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Bayburt’un merkeze bağlı Kabaçayır köyünde yaşayan çiftçiler, bölgenin engebeli yapısı nedeniyle tohum ekme makinesinin giremediği eğimli arazilerle imece usulüyle elle tohum dikiyor. Engebeli ve sarp coğrafyanın yaşam koşullarını şekillendirdiği bölgede, tarımla uğraşan köylüler tohum ekme makinelerinin dağ yollarından geçememesi ve ulaşımın zor olması nedeniyle tarım arazilerinde tohum ekme makinesi kullanamıyor. Çaresi yardımlaşmakta bulan çiftçiler, sabahın ilk ışıklarında yola koyularak metrekarelik tarlalarına imece usulü ve sabırla tohum dikimi yapıyor.

Elle tohum dikimi işleminde bir çiftçi sınır çizmek amacıyla toprağa çubuk dikerken, peştembal denilen bez torbayı sırt ve karın bölgesine saran diğer çiftçi, peştembala doldurulan tohumları elle dağıtıyor.

Haberin Devamı

‘YORULUYORUZ AMA İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ’

Kabaçayır köyünde tarımla uğraşan Mehmet Beyazıt, “Hassas olduğundan ekimi makineyle el kadar güzel olmuyor, elle ekiliyor, sabahın ilk ışıklarıyla yola koyuluyoruz traktörün girmediği yerlerde elimizle ekiyoruz” dedi. Elle tohum dikmenin eski bir gelenek olduğunu söyleyen Beyazıt, “Bu yöntem eskiden de kullanılıyordu. Yoruluyoruz ama işimizi severek yapıyoruz. Biz kalktık tarım ve hayvancılık bizim geçim kaynağımız saatleri buluyor, yonca ekimi çok hassas, makine ekiminden ise elle ekim daha iyi sonuçlar veriyor ürün daha verimli oluyor. Eski usulde Anadolu’da böyle yapılıyordu şimdi bizde devam ettiriyoruz” diye konuştu.(DHA)

(FOTOĞRAFLI)

 

Yazarlar