16.11.2019 - 13:22 | Son Güncellenme:
DHA
Sefer TALAY/BURHANİYE(Balıkesir)- BALIKESİR’in Burhaniye ilçesinde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi'nde (BAÇEM) Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.
BAÇEM’de Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Türkiye'de ikincisi gerçekleştirilen Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler toplantısına, 75 bilim insanı katıldı. Topantıda, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK gibi kurumların temsilcileri, ilaç firmaları temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu. Toplantıda standardize tohum eldesi, bitkisel üretim, standardize hammadde eldesi, ruhsatlandırma süreci, ürünlerin ticarileşme süreci gibi birçok başlıkta geleneksel bitkisel tıbbi ürünler üzerine toplantılar anlatıldı.
Balıkesir Büyükşehir Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Balıkesir’in Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi olacağını belirterek, “BAÇEM’de önemli bir toplantı yapıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığının ev sahipliğinde tıbbı ve aromatik ürünlerde ilaca nasıl gidilir, bunu değerlendirdik. Bitki zincirini kurmaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı ve ekibi, Tarım Bakanlığı, ilaç firmaları ve üniversitelerdeki temsilcilerle birlikte bir beyin fırtınası düzenliyoruz. Bizim amacımız, Balıkesir’i Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi haline getirmektir. Hem bu bitkileri üretip, hem de bunun değerlendirilmesi için kümelenme faaliyetlerine hızlı bir şekilde başladık. Şu anda, ilaç firmaları ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz ise, “Çalışmanın, ülkemizin tıbbı bitki zenginliğini nasıl ürüne dönüştürebiliriz. Bu konuda bir arayış ve çözüm yollarına konuşmak üzere bir araya geldik. Ülkemiz tıbbı bitkiler yönünden zengin. Ancak, ürün yönünden ne yazık ki fakiriz. Ürün sayımız az. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak, gerek ülkemiz içinde gerekse ihracat değeri ile yurt dışında ürüne dönüşecek daha çok sayıda ruhsatlı geleneksel tıbbi ürüne ihtiyacımız var. Bunun için paydaşlarla bir araya geldik. Her aşamayı, hem ilaç firmaları ile hem de araştırma merkezleriyle gerekse de tarımsal boyutunu Tarım ve Orman Bakanlığımızın katılımları ile konuştuk. Faydali ve verimli bir toplantı oldu” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI