06.04.2022 - 11:08 | Son Güncellenme:
DHA
ANTALYA, (DHA) - SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘Safe and Friendly Emergency Medicine for Elderly: SAFE ME’ adlı projesi, hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında acil servislere başvuran yaşlı hastaların daha iyi hizmet alması amaçlanıyor.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin SAFE ME adlı proje başvurusunu değerlendiren Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Türkiye Ulusal Ajansı), başvuruyu olumlu karşıladı. Proje, iki kurum arasında sözleşme imzalanmasının ardından hastane koordinatörlüğünde yürütülmeye başlandı.
Projede 2 yabancı, 2 yerel ortak yer alıyor. Bu ortaklar Universitatea Transilvania Din Brasov, Geseme 1996 SL, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER). Proje, geriatrik popülasyonun bakımını etkili bir şekilde arttırabilen ve acil serviste uygulanmasını mümkün kılan bir dizi kılavuz oluşturabilmeyi amaçlıyor.
PROJE KAPMSAMINDA NELER YAPILACAK?
Proje kapsamında geriatrik acil ile ilgili müfredat hazırlanacağı, konu ile ilgili bir eğitim modülü ve bir eğitim kitapçığı oluşturulacağı, geriatrik acil servislerinin kurulumu ile ilgili fizibilite raporu hazırlanacağı, geriatrik hastalarda çoklu ilaç kullanımı ve komplikasyonlarını azaltmak için, bilimsel literatüre uygun şekilde cep telefonu uygulaması geliştirileceği kaydedildi. Ayrıca geriatrik acil kalite standartları ve güvenlik yönergeleri oluşturulacağı, travma sonucu acil servise başvuran yaşlı hastaların travma oluş mekanizmaları ve yaşadıkları yer özellikleri incelenerek, bir daha bu tür bir yaralanma olmaması için iyileştirici öneri ve önlemler geliştirileceği, geriatrik acil ile ilgili bir mevzuat önerisi hazırlanacağı belirtildi.
Projenin açılış toplantısı 3 Mart 2021 tarihinde tüm ortakların katılımı ile online yapıldı. Açılış toplantısında SAFE ME’nin tüm ortaklarının projedeki görevleri netleştirilirken, projenin aktiviteleri ve beklenen sonuçları gözden geçirildi. Projenin kusursuz ilerlemesi için partnerler arası iletişim ve proje sonuçlarının nasıl yaygınlaştırılacağı konusunda fikir birliğine varıldı.
Toplantıda, proje koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Keşaplı, izleme ölçme yöntemlerini ve projenin takibinin nasıl yapılacağını açıkladı. Projenin yol haritasına bağlı kalmanın önemi vurgulandı. Proje kapsamında, proje ekibine 8 Şubat tarihinde Prof Dr. Ali Koç ve Doç. Dr. M. Koray Çetin tarafından fizibilite eğitimi, 9 Şubat tarihinde Prof. Dr. M. Kemal Alimoğlu tarafından takım çalışması konusunda eğitim verildi.
FOTOĞRAFLI