23.11.2021 - 15:41 | Son Güncellenme:
DHA
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - MACARİSTAN İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA) Türkiye, Growtech Tarım Fuarı'na Macaristan'ın tarım sektöründe öne çıkan 12 firmasıyla katılıyor. HEPA Türkiye, Macar firmalar tarım sektöründeki ürün, çözüm ve teknolojilerini Türk şirketlere tanıtma çalışmalarının yanında, iki ülke firmaları arasında işbirliği görüşmelerini de sağlayacak.
Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı'nın Türkiye resmi temsilcisi olarak 2015 yılında kurulan HEPA Türkiye, Antalya'da 24- 27 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Growtech Uluslararası Seracılık, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı'nda, Macar ve Türk firmaları buluşturuyor. Macaristan ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin gelişmesi için ülkeler arası köprü oluşturan HEPA Türkiye, Türk tarım sektörünün en büyük fuarı Growtech'e Macaristan'ın 12 önemli firması ile katılıyor. Macaristan'ın tarım sektöründe faaliyet gösteren bu firmalar, HEPA Türkiye'nin öncülüğünde fuar ziyaretçilerine ürünlerini tanıtacak.
MACARİSTAN'IN DOĞU'YA AÇILAN KAPISI TÜRKİYE
HEPA Türkiye Genel Müdürü Burak Aktaş, ihracatının önemli bir kısmını Avrupa ülkelerine yapan Macaristan'ın doğuya açılma hedefinde ise Türkiye'nin doğuya açılan kapısı olduğuna dikkati çekti. Macaristan için Türkiye'nin stratejik öneme sahip olduğunu belirten Aktaş, “HEPA Türkiye, hizmet verdiği Macar şirketlerinin ürün ve hizmetlerini Türkiye pazarlarında tanıtarak, karşılıklı ticaretin gelişmesine katkı sağlıyor" dedi.
DÖRT İLDE OFİSİ VAR
HEPA Türkiye'nin, Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da ofisleri olduğunu anlatan Aktaş, “Macaristan Türkiye'ye yakınlığı sebebiyle hammadde ve yarı mamul olarak Türkiye'ye fayda sağlayacak bir ülke konumunda. Biz HEPA Türkiye olarak Macaristan'dan ithalat yapmak isteyen Türk şirketlerine doğru tedarikçiyi, Türkiye'ye ihracat yapmak isteyen Macar şirketlerine ise doğru distribütörü bulmaları için ücretsiz danışmanlık sağlıyoruz" diye konuştu.
6 MİLYAR DOLARLIK HEDEF
Sektör ve ürün bazında pazar araştırma raporları hazırladıklarını da belirten Aktaş, şöyle devam etti:
“Seminer ve eğitimlerle iş dünyasına yönelik bilgilendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Sektör, ülke günleri ve her iki ülkede gerçekleşen fuarlarla ürün, teknoloji ve hizmetleri tanıtıyoruz, iş heyetleri için toplantılar düzenliyoruz. Macaristan ve Türkiye arasında ticaret hacmi 3 milyar dolara ulaştı, iki ülke stratejik hedefleri doğrultusunda 6 milyar dolar iş hacmine doğru yol alırken biz de bu konuda üstümüze düşeni yapıyoruz."
MACARİSTAN'IN AVANTAJLARI
Macaristan ile ticaretin diğer avantajlarına da dikkat çeken Burak Aktaş, “510 milyon nüfuslu bir pazara açılan kapı olması, gelişmiş teknik altyapı, yatırımcılar için cazip teşvik sistemi, Avrupa'daki stratejik konumu. Ayrıca açık ekonomi ve yatırım odaklı dış politika, nitelikli insan kaynağı, AB içerisinde yüzde 9 ile en düşük kurumlar vergisi oranına sahip olması gibi çok önemli avantajları var. Macaristan'ın AB, BM, OECD, WTÖ, NATO, IMF, Avrupa Komisyonu'na üye olması da Türk şirketlere açılacak kapılar ve lojistik konusunda avantaj sağlayacaktır" dedi.
FOTOĞRAFLI