İlaç olarak da kullanılan Kombu Çayı (Kombucha), fermente edilmiş bir çay çeşididir. Yeşil veya siyah çaydan yapılabilir. Kombu çayı, Doğu Asya’ya özgü bir çay olup dünyaya yayılmıştır. Fermentasyon esnasında disk biçiminde, jelatinimsi bir zardan meydana gelen mantar oluşur. Kombu mantarı, şekerden oluşan bir beslenme solüsyonu içerisinde yaşar ve bu ortamda sürekli üremektedir. Bu mantar zamanla çayın btün yüzeyine yayılarak kalınlaşır. Salgı bezlerini ve hormon sistemini uyararak ömrü uzattığı söylenmektedir. Vücudun PH’ını dengeler. Vücutta biriken atık ve toksik maddeleri suda çözülebilir hale getirerek daha kolay atılmasını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Kalp atışlarını düzenler ve kanı temizlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda sinir sistemine iyi gelerek yüksek tansiyonu düşürmektedir. Kan şekeri seviyesini sabitleyerek, şeker hastalığını tedavi eder. Her gün bir bardak tüketilmesi vücuttan bütün toksinlerin atılmasını sağlayarak sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olur. İlk olarak 3 litre içme suyunu bir tencerenin içerisine koyarak kaynatın. Su kaynamaya başladıktan sonra 1,5 su bardağı şekeri ekleyip 5 dk daha kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın ve kaynamış suyun içine on poşet siyah çay katın. 15 dk demlemeye bırakın, daha sonra çay poşetlerini içinden alıp oda sıcaklığında soğutun. Çayı iyi temizlenmiş geniş ağzı olan bir kavanoza boşaltın. Daha önce fermente edilmiş çay varsa, az miktarda bu çaydan karıştırmak mayalama işlevi görecek ve hızlı bir fermantasyon sağlayacaktır. Kavanoz oda sıcaklığında bırakılmalıdır. Aynı zamanda kavanozun kapağını kapatmadan önce üzeri bir tülbentle örtülmelidir.