Kavurga, bal ve pekmezden yapılan 3 bin yıllık Türk tatlısı: Kavut
Anadolu insanının kıtlık zamanlarında çare olarak başvurduğu ve 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen 'Kavut' tatlısı gün geçtikçe unutuluyor. Kavurga, bal ve pekmezden yapılan bu tatlı genelde kış aylarında yapılıyor. Kavut tatlısı Van ve Iğdır başta olmak üzere tüm Doğu Anadolu bölgesinde oldukça seviliyor. İşte "Kavut nasıl yapılır?" diye soranlar için kavut tarifi...
2

40 yıl süren kazılarda ortaya çıktı
Van'da yapılan ve 40 yıl süren kazı çalışmalarında 3 bin yıllık geçmişe sahip olduğu ortaya çıkan tatlı genelde kavurga, bal ve pekmezden yapılıyor.
3

Evliya Çelebi’nin "Seyahatname"sinde de adı var
Sivas’ın Altınyayla ilçesi başta olmak üzere birçok köy ve kasabasında da yapılan Kavut tatlısı, Evliya Çelebi’nin "Seyahatname" adlı eserinde de yer alıyor. Genelde kış aylarında yapılan bu tatlının, yeni tatlı çeşitlerinin çıkmasıyla birlikte yok olmaya yüz tuttuğu düşünülüyor.
4

Öte yandan, Kavut tatlısı Van ve Iğdır başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinde de oldukça seviliyor.
5

Kahvaltılık çeşidi olarak da yeniliyormuş
Sivas'ta yaşayan ev hanımı Betül Ekinci, Kavut tatlısının tarihinin çok eskiye dayandığını belirterek, “Kavut tatlısı geçmişte babaannelerimiz zamanında yapılan bir tatlı. Misafir geldiği zaman ya da akşamları eğlencelik olarak yapılan bir tatlı. Bu tatlının tarihi çok eskiye dayanıyor. Babaannelerimizin zamanında çok fazla kahvaltı çeşidi olmadığı için kahvaltılık olarak da yapılıyormuş.
6

Aynı zamanda tatlı çeşidi de olmadığı için tatlı olarak da kolayca yapılıyor. İçinde tereyağı, buğday gibi ürünlerin olmasından kaynaklı enerji ve güç verir" şeklinde konuştu.
7

Kavut tatlısı nasıl yapılır?
Ekinci, günümüzde kahvaltılık olarak çok fazla çeşit olduğunu ve bu yüzden tatlının unutulmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, "İlk olarak buğdaylarımızı kavurarak başlıyoruz. Bunu dışarıda odun ateşinde sacda yapmak daha güzel olur ama ev ortamında böyle bir imkan olmadığı için buğdayımızı tavada kavuruyoruz. Daha sonra mutfak robotumuzda öğüterek un haline getiriyoruz. Sonra başka bir tavada tereyağımızı eritip öğüttüğümüz unları içine atıyoruz. Biraz kavuruyoruz. Buğdaylar daha önce kavrulduğu için çok aşırı kavurmaya gerek yok. Biraz kavurduktan sonra üzerine şekerimizi ve suyumuzu ilave ediyoruz. Tekrar pişirip iyice suyunu çektikten sonra ocaktan alıyoruz. Üzerine tekrar isteğe bağlı tereyağı eritip dökülebilir. Son olarak cevizle süslenip yeniliyor.
8
