İftarın vazgeçilmezi: Ramazan kahkesi
Gastronomi kenti Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan "ramazan kahkesi", sadece ramazan ayında damakları şenlendiriyor. Kahke ustası Hüseyin Aslansoy, "Kentimizde ramazan pidesi yok onun yerine ramazan kahkesi var. En önemi özelliği yılda sadece ramazan ayında çıkmasıdır" dedi.
1

Halep'ten uzun yıllar önce bölgeye yayıldığı tahmin edilen kahke, un, şeker, zeytinyağı ve mahlep gibi maddelerle hazırlanarak 11 ayın sultanı ramazanda sofraları süslüyor.
2

Kahke için gerekli ürünleri büyük hamur kazanında karıştıran usta eller, elde ettikleri hamuru bir müddet dinlendiriyor. Ardından şekil verilen hamura bol susam serpiliyor ve yumurta akı sürüldükten sonra fırında pişiriliyor.
4

Bilinen en eski adı "Halep kahkesi"
Kentin en eski kahke üreticilerinden biri olan Hüseyin Aslansoy, üç kuşaktır kentte simitçilik yaptığını söyledi. Ramazan kahkesinin bildikleri en eski adının "Halep kahkesi" olduğunu belirten Aslansoy, söz konusu lezzetin kente özgü olduğunu ve ramazan sofraların vazgeçilmezi arasında yer aldığını ifade etti.
5

Yılda sadece 30 gün üretilen kahkeyi yemek için insanların sıraya girdiğini belirten Aslansoy, şöyle devam etti: "Kentimizde ramazan pidesi yok onun yerine ramazan kahkesi var. Aslen bize Halep'ten gelmiştir. Gaziantepli ustalar tadını daha da güzelleştirmiştir.
6

En önemi özelliği yılda sadece ramazan ayında çıkmasıdır. Ramazan dışında hiçbir yerde bulamazsınız bunu.
7
