DHA
Bu kabak tatlısı başka: 1 gece kireçte bekletip öyle pişiriyorlar!
Hatay'ın yöresel lezzeti kabak tatlısı, künefeden sonra en çok tercih edilen tatlar arasında yer alıyor. Havaların soğumasıyla beraber sofraları renklendirmeye başlayan kabak tatlısı, kabuğu soyulup ince ince dilimlendikten sonra 1 gece sönmemiş kireç kaymağının olduğu suda bekletiliyor. İşte Hatay usulü kabak tatlısı hakkında merak edilenler...
1

Kabakların özenle seçilmesinden tatlının hazır hale gelmesine kadarki süreçte her aşamayı titizlikle yaptıklarını söyleyen kabak tatlısı ustası Sadık Fansa, tatlının içinde hiçbir katkı maddesi bulunmadığını söyledi.
2

Hatay usulü kabak tatlısı nasıl yapılır?
Antakya'da bulunan Tarihi Uzun Çarşı'daki işletmesinde yıllardır kabak tatlısı üretip sattıklarını belirten Fansa, "Tatlı için hazırladığım kabakları kireç suyuna yatırıyorum. 1 gece kireç suyunda kalıyor. Daha sonra temiz su ile yıkıyorum ve şeker ile haşlıyorum.
3

Haşlama işlemi bu lezzeti yakalamada çok önemli çünkü kabak tadının kalmaması gerekiyor. Sabahtan akşama kadar kısık ateşte pişiyor, kısık ateşte pişmesi farklı bir lezzet katıyor.
4

Kış kabağı ile bal kabağı arasındaki fark ne?
Hatay'da kabak tatlısı yapımında kullanılan kabak, kış kabağıdır. Başka illerde ise bal kabağı kullanılıyor.
5

Bal kabağı ile yapılan kabak tatlısı daha yumuşak oluyor, bizim kabak tatlımız daha çıtır olur" dedi.
6

Kilosunu 18 TL'den satıyorlar
Kabak tatlısının beğenilerek tüketildiğini ancak pandemi sürecinin satışları azalttığını dile getiren Fansa, "Pandemiden önce günde 300 kilo kabak tatlısı pişiriyorduk. Hem şehir içine hem de şehir dışına satışını yapıyorduk.
7

Ancak salgın dolayısıyla haftada 50 kilo kabak tatlısı satışı zor yapıyoruz. Bu hastalıktan kurtulmayı ve bir an önce eski günlere dönmeyi diliyoruz" diye konuştu. Fansa, kabak tatlısının kilosunu ise 18 TL'ye sattıklarını söyledi.
8

Muz ile bile süslüyorlar
Kabak tatlısını sıkça tükettiklerini ve misafirlerine büyük bir keyifle ikram ettikleri bir tatlı çeşidi olduğunu söyleyen Talip Köleoğlu ise, "Kabak tatlısı yalnız başına tüketildiği gibi üzerine bazı süslemelere yapılarak da tüketilebiliyor.
9
