4 asırdır aynı lezzetiyle üretiliyor: Osmanlı simidi
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 1593 tarihli Üsküdar Şer'iyye Sicili'nde "simid-i halka" adı verildiği bilinen Osmanlı simidi, yaklaşık 4 asırdır değişmeyen lezzetiyle üretilmeye devam ediliyor.
1
![4 asırdır aynı lezzetiyle üretiliyor: Osmanlı simidi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f33195542830f4c19eb2c.jpg)
Padişahlar tarafından ramazanda iftardan sonra askerlere verildiği için "padişah hediyesi" olarak adlandırılan Osmanlı simidinin üretimi, UNESCO tarafından "Dünya Mirası" kabul edilen Safranbolu'da bir aile tarafından hiç ara verilmeden 5 kuşaktır sürdürülüyor.
2
![4 asırdır aynı lezzetiyle üretiliyor: Osmanlı simidi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f33175542830f4c19eb25.jpg)
Osmanlı mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü bugüne kadar yaşattığı için "Osmanlı'nın parmak izi" şeklinde adlandırılan, Cinci Hanı ve Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa, İzzet Mehmet Paşa, Dağdelen, Hidayetullah ve Kaçak (Lütfiye) camileri, İncekaya Su Kemeri, tarihi konak, çeşme ile arastalar (loncalar) gibi önemli yapılara sahip ilçede, has beyaz undan yapılan simitler, yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanıyor.
3
![4 asırdır aynı lezzetiyle üretiliyor: Osmanlı simidi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f33175542830f4c19eb24.jpg)
Osmanlı simidi geleneğini Safranbolu'da dedelerinden aldığı terbiye ve eğitimle çocuklarıyla yaşatmaya devam eden Mehmet Koca, gördükleri ilgiden memnun.
4
![Safranbolu simidinin yapılışı farklı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f331b5542830f4c19eb2f.jpg)
"Safranbolu simidinin yapılışı farklı"
Koca, 150 yıl önce dedesinin babasıyla başlayan simit üretimini dördüncü kuşak olarak sürdürdüğünü söyledi. Halen en eski tarife bağlı kalarak üretilen simitlerin asırlardır ilçede büyük rağbet gördüğünü vurgulayan Koca, simitlerinin kendine has lezzeti bulunduğunu anlattı.
5
![4 asırdır aynı lezzetiyle üretiliyor: Osmanlı simidi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f331b5542830f4c19eb32.jpg)
Dedesinin babasından önce de başka aileler tarafından aynı fırında yaklaşık 250 yıldır simit üretildiğine dikkati çeken Koca, "Safranbolu simidinin yapılış olarak bir farkı vardır. Büyük bakır kazanda haşlıyoruz ve odun ateşine atıyoruz. Susamsız olanlar sade, susamlı olanları ise dut pekmezinden yapıyoruz." diye konuştu.
6
![4 asırdır aynı lezzetiyle üretiliyor: Osmanlı simidi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f33195542830f4c19eb29.jpg)
İki oğlunun da beşinci kuşak olarak simit ürettiğine işaret eden Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde paket servis yaptıklarını belirtti.
7
![Dükkan önünde kuyruk oluyor](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/604f331c5542830f4c19eb35.jpg)