BIST 100 Endeksi bankalardaki hareketlenme ile 1.460’a yükseldi. Endeks bir haftada yüzde 1.95 çıkarken yüzde 10 yükselen 15 hisse var. Değerleme oranlarına dikkat!
Piyasalar son 12 haftadır sıkışık bir seyir izliyor. Son Merkez Bankası başkanının değişimi sonrasında başlayan süreç borsada 1.300-1.460 bandında hareketi getirirken dolar kuru yükselen bir eğilim izledi. Geçen bir haftaya bakıldığındaysa borsada güçlenme dövizde gevşeme belirtisi gözleniyor. Ancak hâlâ fiyatlamalar ve marjlar dar. Buna rağmen bir haftada yüzde 10 kazandıran hisseler var.
15 hisse senedi
Son bir haftada 15 hisse senedi yüzde 10 ve üzerinde kazandırdı. Bu 15 hisse senedi şunlar: GSD Denizcilik, Boğaziçi Beton, Mazhar Zorlu Holding, Deniz GMYO, Emek Elektrik, Bera Holding, Emlak Konut GMYO, Temapol Polimer Plastik, Fenerbahçe Futbol, Seyitler Kimya, Parsan, Sekuro Plastik, Batı Çimento, ATP Ticari Bilgisayar, Pera GMYO. Hisseler ağırlıklı olarak Ana Pazar ve Yıldız Pazar’da yer almasına rağmen piyasa defter değerleri ve fiyat/kazanç oranları yüksek. Yani hisse senedini satın alanlar bu şirketlerin kârlılıklarını artıracaklarını ve özsermayelerini güçlendireceklerini öngörüyor. Zarar nedeniyle fiyat/kazanç oranı hesaplanamayan GSD Denizcilik, Batı Çimento ve Pera GMYO’nun kâra dönebilmesi önemli.
Borsaya banka desteği
BIST 100 Endeksi bankaların hareketlenmesi ile haftayı 1.460 seviyesinden tamamladı. BIST Banka Endeksi, 20 Mart’ta sert geri çekilme yaşamış ve boşluklar bırakarak tarihi dip seviyesine inmişti. Şimdilerde o boşlukların dolma eğilimi gözleniyor.
Beş banka hissesi
Beş banka hissesinin BIST Banka Endeksi’ndeki ağırlığı yüksek. Garanti Bankası, Akbank, İş Bankası (C), Yapı Kredi ve Halk Bankası fiyat hareketi ile endeksi de etkiliyor. Özellikle Garanti ve Akbank’ın endeks üzerindeki ağırlığı yüzde 4’ün üzerinde. Bu nedenle banka hisselerindeki hareket, endeksi, içerisinde hareket ettiği 1.300-1.460 bandından 1.460-1.589 bandına taşıyabilir.
Borsada mağdur olmamak için beş öneri
1 Zarar eden veya özsermayesi eriyen şirketlere olumlu değişim olmadığı sürece ilgi gösterilmemeli.
2 İşlem gördüğü pazar öğrenilmeli. Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem görenlere öncelik verilmeli.
3 Şirketin finansal yapısının güçlü olması hemen yükseleceği anlamına gelmez. Mali verilerle hissenin fiyatı arasındaki dengeye bakılmalı.
4 Şirketle ilgili kamu açıklamaları takip edilmeli.
5 Şeffaf bilgi ve paylaşımda bulunmayan şirketlerden uzak durulmalı.
Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentileri
IMF % 5.75
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin 2021 yılında yüzde 5.75 büyüyeceğini öngörüyor. IMF 2022’den itibaren daha düşük bir eğilime dönmeden önce büyümede bu yıl yaklaşık yüzde 5.75’e ulaşmasını bekliyor.
Unicredit % 6
Unicredit, Türkiye için 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 4.4 olan büyüme tahminini yüzde 6’ya çıkardı. Kurum mayıs sonunda yayınladığı raporda Türkiye ekonomisinin 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 6, bir önceki döneme göreyse yüzde 1.2 büyümesini öngörüyor.
Dünya Bankası %5
Dünya Bankası küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme tahminini ocak ayında yayımlanan rapora göre yukarı yönlü güncelledi. Dünya Bankası daha önce yayımladığı ara bölgesel raporda Türkiye’nin 2021 büyüme tahminini yüzde 5’e çıkarmıştı. Söz konusu güncelleme Küresel Ekonomik Beklentiler raporunun haziran sayısında da yer aldı.
JP Morgan % 6.1
JP Morgan, Türkiye’nin tahminlerin üzerinde gelen ilk çeyrek büyüme verisi sonrası 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 6.1’e yükseltti.