Altın pandemiden bu yana ilk defa 17 Mart haftasında yüzde 6 yükseldi. Son 10 günde Avrupa ve ABD’de batan 4 banka ve beşincisinin yolda olması sarı metale duyulan ilgiyi zirvede tutuyor. Darphanede altın üretimi iki ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 953 arttı. Altın kaotik ortamda güvenli liman larak yine öne çıkıyor.
Küresel bankacılık krizinin zincirleme etkisi, alınan önlemlere rağmen yatırımcıları tedirgin ediyor. Belirsizlik ortamında tansiyonun yükselmesi keskin ve net adımlar atılmasına neden oluyor. Kaygı, korku, panik, paranın erime endişesi beraberinde güvenli limana sığınmak ihtiyacını getiriyor. Tasarruf sahipleri bildikleri güvenli liman altına yöneliyor.
Pandemiden bu yana haftalık bazda en yüksek değer artışları mart ayında meydana geldi. Birikim sahipleri bulundukları enstrümanlarda zarar keserek güvenli alanlarda olmayı tercih etti.
17 Mart haftasında yüzde 6 yükselen altının onsu 2.006 doları test ederek salgının başından bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdi. 23 Mart haftasında alınan önlemlerin etkisi hissedilse de altın fiyatları 2.000 dolar
sınırına park etmiş durumda.
Bankalar battı
Dünya son 11 gündür dört büyük bankanın zincirleme etkiyle batmasına yol açan küresel bankacılık krizine tanıklık ediyor. Yatırımcılar şaşkına dönerken, iflasların zincirleme şekilde devam etme kaygısı sürüyor. Kripto piyasalarındaki çöküş ve müşterilerin topluca kaçışı Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature Bank ve Credit Suisse gibi dev bankaları batırırken, Fist Republic Bank şu anda sallantıda olan banka. Yaşananların etkisi kendisini altında hissettiriyor.
Enflasyonla mücadele
Pandemi süreci sadece yeni varlık sınıflarında balon oluşturmakla kalmadı, aynı zamanda enflasyonu tetikledi. İngiltere’de enflasyon şubatta yüzde 9,9’luk beklentilerin ötesinde yüzde 10,4 yükselerek art arda altıncı ayında da çift hanede seyretti. ABD’de enflasyon yüzde 6 oldu. Türkiye’de enflasyon yüzde 55,18 seviyesinde. Enflasyona karşı bir korunma kalesi olan altın yatırımcılar tarafından tercih edilenlerin ilk sırasında yer alıyor.
Merkez bankaları alarmda
Merkez bankaları aktif hareketleriyle dikkat çekiyor. Dünyanın dört bir yanında enflasyonun en önemli öncelikleri olduğunu belirterek faiz artırıyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası 50 baz puan, İsviçre, İngiltere, Avustralya ve Norveç merkez bankaları da 25 baz puan faiz artırdı. Dahası gelecekte de faiz artırımlarının gerekli olabileceğini ifade ettiler.
Yükseliş devam eder mi?
Hiçbir varlık sınıfındaki yükselişler ve düşüşler sürekli değildir. Ancak koşullara göre bu değerlendirmede de esneklik olabilmektedir. Altın dünyada sınırlı miktarda olması sebebiyle uzun vadede birikimlerin değerlendirildiği ana enstrümanlardan birisidir. Altına yönelimin güçlendiği dönemler ise ağırlıklı olarak belirsizlik ve karamsarlığın arttığı zaman dilimleridir. Şimdilerde dünya ölçeğinde yaşanan banka batışları ister istemez altına yönelimi güçlendiriyor. Krizin durulmasıyla birlikte yönelimde de zayıflama gözlenecektir. Ancak biliyoruz ki dünyada küresel bazda savaşlar son bulmamakta, doğal afetler ve salgınlar periyodik olarak ortaya çıkmakta. Tüm bunlar uzun vadede altını öne çıkaran unsurlar olmakta.
Darphanede altın üretimi iki ayda yüzde 953 arttı
Cumhuriyet altınına yönelik artan talep üretimi yapılan çeyrek altın adedini de yükseltti. Yılın ilk iki ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 519 artışa yol açarken üretim 1,2 milyon adetten 7,8 milyon adete çıktı. Ocak ve şubat ayında üretilen yarım altın adedi ise yüzde 965 artışla 2,3 milyon adete, birlik altın adedi yüzde 2.645 artışla 6,1 milyona, iki buçukluk altın adedi yüzde 8.663 artışla 1,8 milyon adede ve beşlik Cumhuriyet altını adedi de yüzde 3.991 artışla 22.829 adede yükseldi. Böylece iki ayda toplam Cumhuriyet altını üretimi 18,2 milyon adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk iki ayında ise bu miktar 1,7 milyon adetti. Toplamda artış yüzde 953 oranında oldu.
Hedef fiyatlar ne olabilir?
Altının onsu 1.978 dolar seviyesinde bulunuyor. Kısa vadede zarar kes noktası 1.950 dolar. Ancak 2000 seviyesinin üzerindeki bir hareket 2.400 dolara doğru yükselişi desteklemeye devam edebilir. Altının kısa vadeli hareketlerinden yararlanmak isteyenler ise al-sat işlemleri deneyeceklerdir. Bu da sert fiyat dalgalanmalarında spekülatif hareketleri beraberinde getirebilir.
Altını öne çıkaran başlıca nedenler
1 Güvenli liman olarak algılanması
2 Enflasyona karşı koruma sağlanması
3 Uluslararası piyasada kabul görmesi
4 Sanayide kullanım (örneğin elektronik, tıp, uzay teknolojileri)
5 Altın madenciliğinin zorlukları nedeniyle sınırlı arzının olması