Dolar kuru, 5.69 liraya geriledi. TL son altı aydır ilk defa değer kazanıyor. TCMB faizi 625 baz puan arttırdığında dahi döviz alımı devam ederken şimdi trend değişiyor. ABD’li rahip Brunson’un bırakılması, risk primindeki gerileme, Hazine’nin ihracına üç kat fazla talep gelmesi yatırımcı güvenini artırdı.
Türk Lirası varlıklar yatırımcıların radarına girmeye başladı. TL altı ay aradan sonra ilk defa dolar karşısında perşembe gününden bu yana yükselişte. Gündemdeki en önemli konu ABD’li rahip Andrew Brunson’un davasıydı.
Dolar/TL kuru Rahip Brunson’un ev hapsine alınması ve ardından gelen ABD yaptırımları ile temmuz ayında 4.80’li seviyelerden yükselişe geçmiş 10 Ağustos tarihinde ise 7,23 seviyesine kadar yükselmişti.
Kur, sonrasında zirve seviyelerinde dalgalanmaya başladı.
TCMB’nin 13 Eylül’de faiz oranlarını 625 baz puan artırdığında dahi TL üzerindeki baskı azalmadı. Ancak şimdi gelişmeler trendin değiştiğine işaret ediyor.
4 Eylül’de 574 seviyesine kadar yükselen Türkiye’nin kredi risk primi 386 seviyesine geriledi.
Risk priminin 300 seviyesinin altına inmesi piyasalar açısından rahatlamanın sinyali olarak değerlendirilirken asıl döviz girişi 150’li seviyelere gelindiğinde yaşanacak.
Bakış açısı değişiyor
Öte yandan yurt dışı raporlarda gelişmekte olan ülkeler içerisinde en kırılgan olarak gösterilen ülkeler arasında yer alan Türkiye için bakış açısı değişmeye başlıyor. Bankaların sendikasyon kredilerini çevirmesi, Hazinenin borçlanması ve ihraç tutarının üç katından fazla talep gelmesi önemli. TL dolar karşısında perşembe gününden bu yana yüzde 4,87 oranında değer kazandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2018 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2023 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirdi ve tahvile toplamda 250’den fazla yatırımcı, ihraç tutarının üç katından fazla talep gösterdi.
23 Aralık 2023 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 7.25, yatırımcıya getirisi ise toplamda yüzde 7.50 oldu.
25 Ekim toplantısı
TCMB’nin 25 Ekim faiz toplantısına ilişkin farklı beklentiler var.
300 baz puanlık faiz artış beklentisi olduğu gibi kurun mevcut seviyelerinin ve risk primindeki gerilemenin TCMB’nin elini rahatlattığını bu toplantıda faiz artırımına gerek olmadığını düşünenler de var.
Buna bağlı olarak 25 Ekim sonrasında kurda dalgalanma görülebilir. Merkez’in vereceği mesajlar önemli.
ABD ile ilişkiler düzeliyor
ABD ile ilişkilerin düzelme eğilimine girmesi kurdaki gerilemede etkili olan etkenlerden birisi. ABD’nin Türkiye’nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayını aydınlatma yönündeki kararlılığına yakın durması TL eğiliminin daha da güçleneceği yönündeki beklentileri kuvvetlendiriyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye’ye yaptığı ziyaret, iki ülke arasındaki gerginliğin gevşetilmesini teyit edecek ve böylece liraya daha fazla rahatlık sağlayacaktır.
Teknik olarak düşüş eğilimi
Dolar kuru 5.69 seviyesine gerileyerek 7.23 seviyesindeki zirveye göre yüzde 21.30 oranında geriledi. Kurda piyasanın deyimiyle ayı eğilimi başladı.
Son sekiz haftadır düşüş trendinde olan dolar kuru, 10 Ağustos’tan bu yana yüzde 21.30 değer kaybetti. Alçalan kanal içerisinde gerileyen dolar/TL kuru, ayı piyasasına girdi. Ayı piyasasının varlığından bahsedebilmek için zirveden yüzde 20 oranında düşüş meydana gelmesi gerekiyor. Dolar/TL’de test edilen 5.69 seviyesi 7.23 seviyesindeki zirveye göre kurun düşüşünün yüzde 21.30’a dayandığını gösteriyor. Dolar/TL’de geri çekilme seviyeleri 5.50-5.20 ve 4.90. Kurda 6.00-6.10 seviyelerindeki alçalan trend direnci aşılmadıkça aşağı trendin devamı beklenebilir.
Dalgalanmalar sürecek
Türkiye çok kritik bir süreçten geçiyor. Döviz kurunun hareketleri ve borsanın izlediği seyir bu sürecin fiyatsal yansımalarını gösteriyor. Çok yüksek ani ataklar sonrasında birden bire düzelme süreci yaşanmıyor.
Bu zamana yayılacaktır. İstatistikler ve geçmiş fiyat seyirleri bunun iki yıllık bir süreyi bulabildiğini gösteriyor. En kötünün geride kalarak düzelme sürecinin kademeli olarak yaşanması yapısal reformlar ve piyasalara verilen “güven” mesajları ile gerçekleşecek.
Yurtiçine net döviz akışının başlaması dengelenme sürecinin düzelme sürecine dönüşümünün başlangıcı olacak.