Bir süredir satış baskısı altında olan piyasalar erken seçim açıklamasıyla birlikte tekrar hareketlendi. Seçim süreci; kur, borsa ve faizde oynaklığı artırabilir.
Artan jeopolitik riskler, ABD ve Rusya arasındaki gerilim, yurt içinde şirket borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin haberlerle satış baskının arttığı piyasalarda şimdi de erken seçim çağrısının yarattığı bir oynaklık gözleniyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı, ilk etkisini gösterdi bile. Bahçeli’nin ‘Erken seçim yapılmalı’ çağrısıyla dolar kuru 4.07 TL’den yönünü yukarı çevirerek 4.1266’ya kadar yükseldi. Borsada ise endeks yüzde 3’ün üzerinde değer kaybederek 108.001 seviyesine kadar geriledi.
Bahçeli, partisinin TBMM’deki grup toplantısındaki konuşmasında “Türkiye’nin seçim için 3 Kasım 2019’u beklemesi mümkün değil” dedi. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı gün yapılması gerektiğini söyleyen Bahçeli, seçim için 26 Ağustos 2018 tarihini işaret etti.
Kur nereye gidebilir?
Seçimin normal zamanı 3 Kasım 2019 tarihinde. Önümüzdeki 26 Ağustos günü ise 24 Ağustos’ta tamamlanacak olan Kurban Bayramı tatilinin hemen sonrasına geliyor. Bu nedenle tarih konusunda tartışmaların yaşanacağı anlaşılıyor.
Öte yandan bir süredir ruble ve TL’de yaşanan satış baskısı, önümüzdeki günlerde de devam edebilir. Erken seçim ihtimaliyle birlikte dolar/TL kurunda oynaklığın arttığını güçlü direnç seviyesi olan 4.20’nin de üzerinde bir hareketin gerçekleşebileceğini görebiliriz.
Dolar/TL kurunun tarihsel seyri kurun hareket marjının 4.50’lere kadar açık olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan erken seçim borsa açısından da olumlu olmayacaktır. BIST 100 erken seçim çağrısı ile bile 200 günlük hareketli ortalaması olan 109.331 seviyesinin altına kaydı.
Hisselerin durumu
Endeksin 200 günlük ortalamanın altında kalması orta ve uzun vadede düşüş trendinin devam edeceği beklentisini artıracaktır. Seçimin gerçekleşmesi ekonomik anlamda frene basılması anlamına geliyor. Bu da hisse senedi fiyatlarına olumsuz yansıyacaktır. Büyümede 2017’de yüzde 7.4 oranında bir yükseliş yakalanması ve Afrin Harekatı ertesinde gerçekleşecek erken seçim hükümete destek verecek gelişmeler olsa da ekonomide kırılganlığın arttığı bir dönemde gerçekleşecek erken seçim piyasaları olumsuz yönde dalgalandıracak.
Cari açık ve enflasyonun yüksek seyri TL varlıklarda satışları güçlendiriyor. TCMB tarafından yayımlanan Ödemeler Dengesi istatistiklerine göre, Şubat 2018’de cari işlemler açığı önceki yılın aynı ayına göre 1.586 milyon dolar artış ile 4.152 milyon dolar seviyesinde. Martta son bir yıllık ortalama enflasyon ise TÜFE’de yüzde 11.14’e yükseldi. Seçim kararı ile birlikte ekonomik göstergelerin seyri piyasalarda oynaklığın arttığı bir döneme girdiğimizin işareti olacak.