Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan süreç yatırımda dengeleri değiştirdi. Pandemi sonrası bir kez daha emtialar zirvede seyrediyor. Mart ayında emtiaların seyri takip edilecek.
Piyasalar Kovid-19 salgın hastalığını geride bırakmaya hazırlanırken Rusya’nın Ukrayna’yı işgali yeni global risk oldu. İşgalin ilk sarsıntısı sonrasında gelen yaptırımlarla birlikte yeni bir sürecin de başladığı anlaşılıyor. Bu süreç beraberinde emtiaları öne çıkarmakta.
Nedir emtialar?
Emtia, ticarete konu olan altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi malların tümüne verilen isimdir.
Ne zaman yükselir?
Belirsizlik dönemlerinde, enflasyonun yüksek olduğu zamanlarda, savaş ve işgallerde ya da doğal afetlerde yönelimler ağırlıklı olarak emtiaya doğru kayar. Özellikle de değerli metaller bu noktada tercih edilen emita olur. İçinde bulunduğumuz süreçte de hem belirsizlikler hem yüksek enflasyon var. Tüm bunlara ilave olarak yakınımızda Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş var. Riskin hat safhaya çıktığı bir ortamda emtialar yükseltmeye devam ediyor.
Petrolün seyri
Küresel piyasalar Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı sonrasında emtia tarafındaki yükselişe odaklandı. JPMorgan ise petrolde yükselişin süreceğini söylüyor. Kurum, Rusya'nın petrol arzının kesintiye uğratmaya devam etmesi durumunda Brent petrolün yılı 185 dolarda tamamlayabileceği öngörüsünde bulundu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında petrol fiyatlarında hızlı yükseliş yaşanırken, Brent petrol de 120 dolara kadar çıktı.
Tematik fonlar
Bu dönemde tematik fonlar öne çıkacak. Emtialara dayalı fonlar yatırımcı tercihlerinde daha fazla tercih edilebilir. Altın, petrol, tarıma dayalı fonlar özellikle buğday fiyatlarına dayalı olan fonlara ilgi artabilir.
Enflasyon etkisi
Bu dönem enflasyondan korunma dönemi. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada enflasyon yüksek seyrini koruyacak. Aşırı riskli varlıklara yönelmeksizin para güvenli limanlarda güçlenecek.
Piyasalarda son durum
Borsa martın ilk haftasını 1.990 puandan tamamladı. Dolar kuru 14.20 TL, euro 15.54 TL oldu. Gösterge faiz 23.40 ve Brent petrolün varil fiyatı 118 dolar seviyesinde. Altının onsu 1.970 dolardan alıcı buluyor.
Altın ve petrol fiyatı yükseliş eğiliminde. Borsada senet bazlı hareketler var. Hareketin belirleyicileri demir çelik, otomotiv ve havayolu şirketleri.
Özellikle Ereğli Demir Çelik, Kardemir D ve Türk Hava Yolları yoğun işlem hacminin ve açığa satışın gerçekleştiği hisseler. Borsada hacim 35 ile 40 milyar TL arasında gidip geliyor.
Gayrimenkul yatırımı
Önümüzdeki dönemde gayrimenkul de ön plana çıkacak enstrümanlardan biri. Yatırımcıların tercihlerini ertelemeyeceği, bulduğu fırsatları değerlendirildiği gözlemlenebilecektir. Satın alma gücünü korumak isteyenler açısından farklı enstrümanlar ön planda olacak. Bireyler ağırlıklı olarak oturmak veya kiralamak için değil, fiyat artışı bekleyişi ile yatırım amaçlı taşınmaz alımı yapıyor. Yatırım amaçlı taşınmaz alımı fiyatlardaki artışa rağmen devam etme ivmesini sürdüreceği anlaşılıyor. Fiyatlardaki artışın devam edeceği beklentisi yeni alımları da beraberinde getirmekte.
Temettü ve birikim yatırımcıları
Temettü ve birikim yatırımcıları uzun vadeli hareket etmeli. Küçük birikimlerle güçlü temettü ödemesi açıklayan hisseleri aylık olarak biriktirmeli. Uzun vadede büyüyen kârlı, temettü ödeyen şirketler dolar, altın, emtialara göre yüksek kazançlar sağlayabilmekte. Ancak bunun için beş yıl, on yıl gibi süreleri göz önüne alarak yatırım yapmak gerekiyor. Ekonomilerde yaşanan dalgalanmalara olumlu ve olumsuz gelişmelere rağmen güçlü şirketler ayrışabilmekte. Bu şirketlere yatırım uzun vadede kazandırmakta.
Borsada yüksek temettü verimine sahip 1 milyarın üzerinde kârı olan sanayi şirketlerine baktığımızda altı şirketin öne çıktığını görüyoruz. Bu şirketler: 1)Ereğli Demir Çelik, 2)Doğuş Otomotiv, 3)İskenderun Demir Çelik, 4)Türk Traktör, 5)Enerjisa, 6)Tofaş Otomobil. Bu şirketlerin temettü verimi yüzde 8 ve üzerinde. Yıllık kârları 1 milyar TL ile 15 milyar TL arasında değişiyor.