Seçim sürecinin iyi yönetilmesi, sonuçların hükümet ve muhalefet partilerince ılımlı karşılanması piyasalara olumlu yansıdı. Şimdi piyasalarda fiyatlar dengeleniyor
Seçimler geride kaldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 51.67 olurken Millet İttifakı’nın oy oranı yüzde 37.53 seviyesinde bulunuyor. Piyasalar açısından kritik olan İstanbul’daysa Ekrem İmamoğlu, kesinleşmeyen sonuçlara göre önde tamamladı. Seçim sürecinin iyi yönetilmesi, sonuçların hükümet ve muhalefet partilerince ılımlı karşılanması piyasalara olumlu yansıdı. Borsa 95.117’ye kadar çıkarken dolar kuru 5,68’leri test ettikten sonra 5,53’lere geriledi. Şimdi piyasalar reform paketine odaklanacak.
Borsa güne sınırlı pozitif eğilimle başlarken YSK’nın açıklamasıyla ortadan kalkan belirsizliğe paralel olarak toparlandığı gözlendi. İstanbul’un durumu netleştikçe ve gelen ılımlı açıklamalar alımları güçlendirdi. Borsa günün ilk yarısını yüzde 0,19 yükselişle 93.961’den kapattı. İkinci yarıda ise 94.000 seviyesinin üzerine çıktı ve 95.117 seviyesine kadar yükseldi. Dolar kuru ise 5,68’leri test ettikten sonra 5,60’lara ardından 5,53’lere geriledi. Piyasalarda seçimlerin ardından fiyatlar dengeleniyor.
Rüzgar bizden yana
Yatırımcılar açısından önümüzdeki 4,5 yıl için seçimlerin gündemden düşmesi olumlu fiyatlandı. Öte yandan muhalefet partilerinin metropollerde başarı göstermesi, bunun da oldukça ılımlı karşılanması uzlaşmacı bir ortamın doğması açısından önem taşımakta. Erken bir seçim olmayacağının tüm parti liderlerince ifade edilmesi bu noktada önemli.
Ekonomideki sıkıntılı bir süreç yaşandığı bir gerçek. Aşılması konusunda tam katılımın sağlandığı, piyasa ile kopuk olmayan yapısal reformları içeren bir stratejik eylem planı, rüzgârı tamamen Türkiye’den yana çevirebilir. Dünyada şiddetlenen ticaret savaşında ABD ile Çin arasında bir uzlaşma ihtimali bile yankılarını anında gösteriyor.
Küresel arenada söz sahibi olan bir Türkiye hedefe kilitlenerek kur üzerindeki algıyı da yönetebilir. S-400, Halk Bankası, ABD ya da kredi kuruluşlarından gelebilecek olumsuz değerlendirmeler riskler olarak varlığını sürdürüyor.
Türkiye’de piyasalar, öngörülebilir fiyat çıpalarının oluşması ile tamamen yönünü değiştirebilir. Türkiye’nin 10 Ağustos, 22 Mart tarihlerinde yaşadığı kur atakları sonrasındaki kararlılığı, rüzgârı tersine döndürebildiğini gösteriyor. En fazla üzerine durulan ise Enflasyonla mücadele. Türkiye’de ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele konusundaki tutumunun devamını getirebilecek eylem planları bahar havasının piyasalarda esmesini sağlayabilecektir.
YABANCIYA MESAJ İYİ
Seçimlerden çıkan mesaj yatırımcılar için olumlu sinyal içeriyor. Özellikle yabancı yatırımcılar açısından ortaya çıkan sonuçlar önemli mesajlar veriyor. Muhalefetin Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili elde ettiği başarıyı sakin bir şekilde karşılaması hükümet kanadının da kaybı benzer bir sakinlikle karşılamasına yol açtı. Ankara’dan gelen dışlayıcı olmayan mesajlar kutuplaşmaların önüne geçerken seçim sonrası fiyatlamaların da sakinleşmeye işaret ettiği görülüyor.
Dolar kuru 5,62 seviyesinin altına kaydı. Şimdi iki gün daha bu seviyenin altında kalırsa dolar/TL kurunun 5,47 ile 5,25 ve 5,14 seviyelerine doğru geri çekildiğini görebiliriz.
Kurda 10 Ağustos’ta 7,23 seviyesi test edilmiş, 22 Martta ise 5,84’ler görülmüştü. Bu seviyeler kurda yeni zirveler olarak kalabilir. Bundan sonraki seyirde daha öngörülebilir fiyatlamalar oluşmaya başlayacaktır.
Yerli yatırımcıların da enflasyonda yaşanabilecek düşüşle birlikte beklentilerinin kırılması ve satışa geçmeleri dolar/TL kurunun gerilemesine neden olacaktır.
Borsa İstanbul’da 94.000 seviyesi aşıldı. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde ilk hedef 98.000 ve 100.000 olacaktır. Bu noktada endeks hisseleri takip edilebilir. 94.000 aşağı doğru kırılmadıkça pozisyonlar korunabilir.