Merkez Bankası 22 Haziran faiz toplantısında faizi yüzde 15’e çıkardı. Enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaştırmayı başlattı. Peki, süreç nasıl işleyecek?
Merkez Bankası (TCMB) iki buçuk yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 15’e yükseltildi. Bu, Aralık 2020’den bu yana yapılan ilk faiz artışı kararı.
Parasal sıkılaşma
Parasal sıkılaştırma politikası, enflasyonu kontrol altına almak ve enflasyon beklentilerini kırmak için sıkça kullanılan araçlardan birisidir. Faiz oranlarının yükseltilmesi, kredi faizlerini ve borçlanma maliyetlerini artırır. Bunun neticesinde de tüketiciler ve işletmeler harcamalarını kısarak azaltır. Talebin baskılanması yoluyla enflasyonun yükseleceği yönündeki beklenti hafifletilmiş olur. Aynı şekilde faiz oranlarının yükseltilmesiyle birlikte, para politikasının daha sıkı hale gelmesi ve neticesinde likiditenin azaltılması beklenir.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz artışıyla ilgili, “dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına” karar verdiğini açıkladı.
Merkez Bankası’nın bu kararı, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını göstermesi ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla etkili bir para politikası uygulamaya devam etmesi açısından önemli. Söz konusu adım, ekonomideki enflasyon baskılarını kontrol altına almayı ve enflasyon beklentilerini düşürerek fiyat istikrarını sağlamayı hedefliyor.
Karar sonrası piyasaların seyri
Karar sonrası ilk kez dolar kuru 24 TL’yi, euro kuru da 26 TL’yi geçti. Türkiye’nin risk priminde de karar sonrası yükseliş izlendi. 5 yıllık CDS 510 baz puana çıktı.
Faiz kararına ilişkin 3 soru ve cevap
- TCMB’nin faiz artış kararının gerekçesi nedir?
1. Enflasyonun ana eğilimini geriletmek,
2. Yurtiçi talebi baskılamak,
3 .Fiyatlama davranışlarındaki bozulma (fırsatçılık, yozlaşma) gibi ilave olumsuzlukları gidermek.
- Parasal sıkılaştırma ne zamana kadar sürecek?
1. Enflasyonun çıkış ivmesi geriletilince ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar sürecek.
2. Koşullara ve ihtiyaca göre kademeli olarak parasal sıkılaştırma güçlendirilebilecek.
- Parasal sıkılaştırma neleri sağlayacak?
1. Tüketicilerin harcama eğiliminden tasarruf eğilimine geçmesi,
2. Talebin azaltılarak fiyat artışının sınırlanması,
3. Enflasyona yönelik düşüş beklentisinin güçlendirilmesi hedefleniyor.