Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyasalar endeks hisseleriyle canlı. Demir çelik sektörü hisselerinden İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik ve Kardemir (D) yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerinde getiri sağladı.

Piyasalar hareketli ve endekste ağırlığı en yüksek olan metal ana sektörü hisseleri yükselişleri ile yatırımcıların ilgisini çekiyor. Bu hisselerdeki yükseliş endeksi de olumlu etkiledi. BIST 100 Endeksi 2.084 seviyesine tırmandı. Endeks dolar bazında ise 127.3 seviyesinde. Demir çelik sektöründeki getiri yılbaşından bu yana yüzde 100’ün üzerine çıktı. İskenderun Demir Çelik yüzde 185 ile en yüksek primi yaparken onu yüzde 135 ile Ereğli Demir Çelik izledi. Kardemir (D)’nin yükseliş oranı ise yüzde 102 seviyesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Demir çelikte yüzde 100 getiri

Döviz kazancı olanlar

Endeksi sürükleyen hisselere baktığımızda döviz bazında kazancı olan şirketlerin öne çıktığını görüyoruz. Şişe Cam, İskenderun Demir Çelik, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik dövizdeki artıştan en fazla etkilenecek şirketlerin başında geliyor. Kurdaki artışla birlikte bu hisselerdeki hedef fiyatlar da yükseliyor.

Demir çelikte yüzde 100 getiri

Havayolu güçleniyor

Pandemi endişelerinin azalması ile birlikte 2021’in ikinci yarısından itibaren artan yolcu trafiği, 2022’nin tamamında etkisini gösterebilir. Bu da doluluk oranlarını olumlu etkileyecektir. Ağırlıklı olarak yabancı para cinsinden geliri olan havacılık şirketleri kurun artışından olumlu etkilenecek şirketlerin başında geliyor.

Demir çelikte yüzde 100 getiri

Volatilite artabilir

1 - Piyasalarda yükseliş yönündeki eğilim kısa vadede yüksek kârların realize edilmesine ve günlük ya da iki günlük al-sat işlemlerine dönebilir. Bu tür işlemler özellikle bireysel yatırımcılarla kredili işlem yapanların panik hareketlerini tetikleyebilir.

2 - Kısa vadede al-sat yapan yabancı fonların da girişleri gözlenebilir. Bunlarda da ana eğilim kârı realize etmek olacaktır.

3 - İhracat ağırlıklı çalışan, döviz pozisyonu olan şirketler bu dönemin ana hikayesini oluşturuyor. Yatırımcıların göz önünde bulundurmasında fayda var.

4 - Her panik dalgası ve çoğunluğun hareketini takip sert fiyat dalgalanmalarına neden olacaktır.

Haberin Devamı

5 - Hacim önemli. Hacmin yükselmesi piyasaya yeni katılımcı olduğunun göstergesi olacaktır.

Demir çelikte yüzde 100 getiri

Küresel bazda en büyük tehdit enflasyon

Aralık ayında yılın son faiz toplantısını gerçekleştiren dünyanın önde gelen merkez bankaları, enflasyonu koronavirüsten daha büyük bir tehdit unsuru olarak görmekte.

Bu hafta yılın son faiz kararlarını açıklayan FED, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası’nın Kovid-19 endişesinin azaldığı ve omikron varyantından ziyade enflasyon endişelerinin ağır bastığı görüldü.

Almanya Merkez Bankası, enflasyonu 2024 boyunca yüzde 2’nin üzerinde kalacağını öngörmekte. Almanya Merkez Bankası Bundesbank cuma günü yayımladığı raporda, tüketici fiyatlarının 2022’de yüzde 3.6 artmasını beklediklerini, devam eden iki yılda ise artışın yavaşlayarak yüzde 2.2’ye düşeceğini belirtti.

Fed haziranda artırabilir

FED’in 2022 Haziran ayında faiz artıracağına dair beklentiler, çarşamba günü gerçekleştirilen toplantı sonrasında zirveye çıktı.

Beklentiler kasım sonunda omikron varyantına dair endişelerle hızlı bir şekilde geriledikten sonra aralık ayında ikiye katlandı.

Haberin Devamı

‘Genel kabul görmüş iktisat kurallarına dönülmeli’

TÜSİAD, Türkiye’nin, dünyada genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına dönmesi gerektiğini ifade etti. TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, “Son dönemde yaşadığımız istikrarsızlıklar sonucunda, denenmekte olan ekonomi programıyla amaçlanan sonuçlara erişilemeyeceği netleşmiştir” denildi. İzlenen ekonomi politikası yalnızca iş dünyası için değil, tüm vatandaşlar için yeni ekonomik sorunlar yaratabileceği öngörülen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Yapısal problemlere yol açma riski artmıştır. İhracatçılarımız dahi bu ortamdan zarar görmektedir. Tüm bunların sonucunda, son dönemde ekonomide oluşan hasarın tespitini yapıp öncelikle serbest piyasa işleyişi çerçevesinde, tüm paydaşların desteğinin alındığı, genel kabul görmüş iktisat bilimi kurallarına hızla dönülmesinin gereği açıktır. Ülke ekonomimize fayda sağlayacak, öngörülebilirliğin, yatırım ortamının ve kalkınmanın önünü açacak kural bazlı politikaları hayata geçirmeliyiz. Kurumların ve kuralların kapsayıcı ve etkin güçlendirilmesi başta olmak üzere atılacak adımlar güven ortamının oluşması için elzemdir. TÜSİAD olarak bu istikamette atılacak doğru adımlara katkı vermeye hazırız.”