Borsada turizm, enerji ve banka hisseleri hareketli. Yılbaşından bu yana bankalar yüzde 9, elektrik hisseleri yüzde 11, turizm hisseleri yüzde 13 değer kazandı. Öne çıkan sektörler son bir haftada pozitif seyrini sürdürüyor. Emtia fiyatları yükselişte.
Piyasalarda küresel bazda yaşanan dalgalanmalar Borsa İstanbul’da da etkisini sürdürüyor. BIST 100 Endeksi 2000 sınırının hemen altında hareket ediyor.
Yeni bilançolar açıklanıyor. Emtia fiyatlarında yükselişler gözleniyor. Petrol fiyatı yedi yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Brent petrol yılbaşından bu yana yüzde 19 yükseldi. Demir cevheri fiyatları bir haftada yüzde 5 artarken bakır yüzde 4 yükseldi. Emtia fiyatlarındaki yükseliş küresel bazda enflasyon olarak yaygınlık etkisini gösteriyor. Borsaya baktığımızda ise kısa vadede ortalamalara takıldı. Bilanço sezonu ve hisse bazlı hareketler daha fazla görülecek. Borsadaki fiyatlar için önemli gösterge sinyali oluşturan hareketli ortalamalar gelecek öngörüsünü de ortaya koyuyor. Sekiz günlük ortalama çok kısa vadede trend göstergesi oluştururken 20 günlük ortalama kısa vade, 50 günlük ortalama orta vade, 100 ve 200 günlük ortalamalar ise uzun vadeli ortalamalar olarak değerlendirilmeli.
Endekste durum
BIST 100 Endeksi 8 ve 20 günlük ortalamanın altına kaydı. Orta vadeli trend çizgisine de gelinmiş durumda. 50 günlük ortalama aşağı kırılırsa hareket bandı 1.900-1.800 aralığına inecek. Endeks 1.929’un üzerinde tutunursa bilanço dönemi tamamlanıncaya kadar 1.900-2.000 bandı içerisinde bir süre yatay hareket edebilir. Güçlü bir hareketten söz edebilmek için 2000’in üzerinde hacimli bir hareket görmek gerekiyor.
HİSSE SENEDİ ALIRKEN
1- Finansal risk düşük olmalı.
2- Uzun süreli borç riski olmamalı.
3- Yönetim kadrosunun tecrübesi, yetkinliği yüksek olmalı.
4- Kâr etmeli, temettü ödeyip ödemediğine dikkat edilmeli.
5- Pazara hâkim olmalı.
6- Çevik bir şirket olmalı hızlı karar alabilmeli. Değişim ve gelişime ayak uydurmalı.
7- Varlıkları artmalı varlık dağılımı kaliteli olmalı.
8- Şirketlerin değerleme oranları önemlidir. Özellikle piyasa değeri/defter değeri düşük şirketler öne çıkan şirketlerdir. Bu oran şirketin karlılık kriterleri ile birlikte değerlendirilmeli.
Borsada kısa yoldan zenginlik hayali tuzak
Borsada 469 şirket var. Bu firmaların 19’u Yakın İzleme Pazarı'nda, 19’u Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda bulunuyor. Kısa yoldan zengin olma hayali yatırımcıları sığ hisselerde beklentiye sokuyor. Borsada bireysel yatırımcıların sayılarının artması ile birlikte kısa yoldan zenginlik hayali satanların sayısı da çoğaldı. Derinliği düşük sığ tahtalardaki hareketler adeta birer tuzak makinesi gibi çalışıyor. Yüksek beklentiler yatırımcı ilgisini artırırken bunun sürekliliğine dair vurgular gerçeklikten kopuk hayallerin kurulmasına yol açıyor. Bunun neticesindeyse oluşan mağduriyetler söz konusu.
Bir ayda yüzde 100 getiri: Bir ayda yüzde 100 oranında gerçekleşen çıkışlara rağmen hisselerin hala yükseleceği beklentisi elde edilebilecek olası getirileri de riske ediyor. Sosyal medya hesapları ile bu beklentilerin desteklenmesi mağduriyetleri üst seviyeye çıkarıyor.
Ekran görüntüsü ile pazarlamak: Hisse senetlerini bir iki gün öncesinden toplayıp, hissenin toplu olduğuna dair takas görüntülerini paylaşmak, ekran görüntüleri ile yatırımcılarda beklenti oluşturmak büyük kayıpların kapısını aralayan bir diğer neden.
Tavan serisi oluşturmak: Hisse senetlerinde tavan serileri yapmak ve bu tavan serileri beklentilerinin devamı ile yatırımcıları çekmek. Şirket hisseleri sürekli zarar açıklamasına rağmen kara geçme beklentileri ile yükseltilen hisseler sanal bir beklenti oluşturmakta.
Enflasyonda yeniden değerleme: Enflasyonun yüksek seyri şirketlerde yeniden değerlemeleri de beraberinde getiriyor. Yeniden değerleme yaparak mevcut değerlerini yüksek gösteren şirketler de yeni beklenti oluşturuyor.