Son bir ayda borsada sektörel bazda seçicilik arttı. Spor hisseleri yüzde 18, enerji yüzde 16, gayrimenkul yüzde 12 yükseldi. Pandemi sürecinde güçlü çıkış sergileyen gıda hisselerindeki artış oranı ise yüzde 5.49 seviyesinde kaldı.
Küresel bazda yükselen enflasyon, merkez bankalarının sıkı para politikası uygulaması, gerileyen büyüme beklentileri ister istemez piyasaları geriyor. Resesyon endişesi genel satış baskısına neden olurken sektörel bazda seçicilik artmakta. Yurt içinde borsada piyasa değeri yüksek şirketlerin hisselerinde satışlar yaşanırken yatırımcılar spor, enerji, gayrimenkul ve gıda sektörü hisselerine yöneldi.
Enerjiye ilgi yüksek
Rusya - Ukrayna savaşı ile birlikte güçlenen enerji sektörü yatırımcı tercihlerinde ilk sıraya yerleşti. Borsada enerji sektöründe yüzde 48’lere varan getiriler oluştu. En fazla işlemin gerçekleştiği Odaş Elektrik hisseleri bir ayda yüzde 14.39 oranında değerlenirken yıllık çıkışı yüzde 137 oldu.
Enerji önümüzdeki dönemde yatırımcıların takibinde yer almaya devam edecek. Bu arada sektörel bazda bilanço beklentilerine bağlı hareketlenmeler gözlenebilir.
Büyüme tahminleri
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde bir kez daha revizyona gitti. IMF, 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 2.9’dan yüzde 2.3’e indirdi. Önümüzdeki yıl beklentisini de yüzde 1.7’den yüzde 1’e düşürdü.
İçinde bulunduğumuz yıl ile önümüzdeki yıl ekonomiler için küresel bazda oluşan yeni dengeler göz önünde bulundurulduğunda hayli zorlu geçecek bir zaman dilimi olacak.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, beraberinde enerji sıkıntıları, tedarik sorunları, yükselen enflasyon, emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar, merkez bankalarının alacağı önlemler ister istemez büyümeleri de olumsuz etkileyecek.
Fonlarda seçici olmalı
Yatırım fonlarında likit fonlar ve para piyasası fonları yerine tematik fonlar tercih edilebilir. Son dönemde fon sayısında artış gözlenmekte. Farklı enstrüman seçenekleri ile fonlar da yatırım sepetinde değerlendirilebilir.
Yatırımcı tercihi güvenli limanlar
Yatırımcıların bu dönemde ağırlıklı olarak güvenli limanda kalmayı tercih etmesi şaşırtıcı olmayacak. Zira enflasyonun yüksek seyri emtialara yönelik ilgiyi canlı tutarken fiyat artışını da destekleyen bir unsur olmakta. Böylesi dönemlerde esnekliği olan ve koşullara hızlı adaptasyon sağlayabilen firmalar daha fazla öne çıkmakta. Koşullara uyum sağlayamayan firmalar, ciddi sorunlar yaşarken toparlanmaları da hayli güç olabilmekte.
Borsa yatırımcısı güçlü hisseleri tercih etmeli
Borsa yatırımcısı, satış ve kârlılığı güçlü, özkaynakları ve özkaynak kârlılığı yüksek şirketleri tercih etmeli.
Yatırımcısına düzenli temettü ödeyen kriz esnekliği olan, yurtdışı satışları güçlü şirketler yatırımcılar açısından fırsat oluşturmaya devam edecek.
Düzenli birikim ve temettü yatırımı yapan yatırımcılar aylık olarak düzenli alım yaptıklarında uzun vadede yaşanan fiyat gerilemeleri fırsat oluşturacaktır.
Şirketler büyümelerini sürdürdükleri sürece yatırım iklimi canlı seyrini koruyacaktır.
Sektörlerin öncü şirketleri yeni gelişmelere uyum sağlayabildikleri ölçüde öncü niteliklerini sürdürebilecektir.
Geri alım yapan şirketler düşüşlerde hisselerini toplamaya devam eder. Fiyatlardaki gerilemeler bu şirketler için fırsat oluşturur.
Ortakların bu dönemde gerçekleştirdikleri alımlar şirketler açısından olumlu değerlendirilir.
Hisse senedi sayısı en az 5 en fazla 10 sınırında tutularak belli hisselere merkezileşmeli. Tek bir hisse ile portföy sınırlandırmak ise riski artırır.
Bireysel yatırımcılar kısa vadeli fiyat hareketleri, robot emirler, açığa satış yapılarak gerçekleştirilen sert oynaklıklardan uzak durmalı. Uzun vadeli bir strateji benimsemeli.