Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsada iki ayda yüzde 134 prim yapan bankalar bir haftada yüzde 24 değer kaybetti. Bankaların piyasa değeri iki ayda 353 milyar TL arttı. Son bir haftadaki değer kaybı 137 milyar TL oldu. Sert hareketlerin devam etme potansiyeli var. Peki bu ortamda yatırımcı nasıl korunur?

Oldukça hareketli bir haftayı geride bıraktık. BIST 100 Endeksi, 3.715 ile rekor seviyeyi test ettikten sonra haftayı 3.377’den tamamladı. Dolar kuru 18.25 TL’den alıcı bulurken, euro 18.30 lira, altının onsu 1.675 dolar ve Brent petrol 91.35 dolar seviyesinde. Piyasalarda hareketin merkezinde banka hisseleri vardı. Banka hisseleri 2 ay yükseldikten sonra geçtiğimiz hafta düşüşe geçti. Sektörde haftalık bazda ortalama yüzde 24 eğer kaybı yaşandı.

Haberin Devamı

Bankaların piyasa değerinde büyük bir yükseliş yaşandı. İki ay içerisinde bankaların piyasa değeri 247 milyar liradan 599 milyar liraya yükseldi. Ancak geçtiğimiz hafta 137 milyar liralık düşüş yaşandı.

İki aylık süreçte en fazla Şekerbank’ın piyasa değeri arttı. Yüzde 366 yükseldi. 1.9 milyar liradan 9.2 milyar TL’ye çıktı. Son hafta ise yüzde 15 gerileyerek 7.9 milyar TL’ye düştü. Aynı süreçte Vakıfbank’ın piyasa değeri yüzde 269 yükselirken son bir haftadaki piyasa değerindeki düşüş yüzde 20 oldu. TSKB’nin piyasa değeri ise iki ayda yüzde 250 yükseldi. Bankanın geçen hafta ise piyasa değeri yüzde 31 düştü. Sektörün önemli bankalarından Halk Bankası’nın da piyasa değeri iki ayda yüzde 197 yükseliş gösterirken bir haftada yüzde 28 geriledi.

İçinde bulunduğumuz ortam kaotik süreçleri yönetme ortamı. Hem dünyada hem de Türkiye’de ekonomileri etkileyen eş anlı gelişmeler ve para giriş çıkışları yaşanmakta. Teknolojinin getirdiği kolaylıkla emirler geliştirilen sistemeler ve robotlarla gerçekleştirilebilmekte. Vadeli piyasalarda kaldıraçlı işlemlerle hacim büyümekte. Dolayısı ile çok hızlı yukarı ve aşağı yönelimler yaşanabiliyor. Peki bu durumda yatırımcı ne yapmalı?

Yatırımcılara öneri

1 - Piyasalardaki dalgalanmalarda büyük kalabalıkların peşinden gitmemeli.

2 - Hisseler sürekli yükselmez ve sürekli düşmez buna göre yatırım yapılmamalı.

Haberin Devamı

3 - Hisse senetlerinde para uzun vadede birikimle kazanılır, kısa vadeli hareketler geçicidir.

4 - Şirketlerin temel değerlerine ve uzun yıllardaki ortalamalarına bakılmalı, ortalamaların üstü veya altı yeni yaklaşım gerektirir.

5 - Telaş, korku, hareketlilik, kaçma duyguları hatalı kararlar aldırır. Deneyimlerinizi yazın, stresle başa çıkmayı öğrenin.

6 - Dinamiklerini bilmediğiniz gelişmeler olduğunda fiyat hareketlerinin ivmesine bakın. Hareket ivmesinde yavaşlama başladığında yön değişimi için zemin de hazır olur.

7 - Sürekli düşüşleri ya da yükselişleri kaçırdığınızı düşünüyorsanız, birikiminizin yüzde 10’unu trade için ayırın.

8 - Ulaşılmayacak hedefler koymayın.

9 - Borsadan hissesini aldığınız şirkete ortak olduğunuzu unutmayın. Firmanın reel sektörde gerçekleştirdiklerini takip edin.

10 - Piyasalardaki gelişmeler hakkında hiç kimse ne zaman ne yaşanacağı yönünde karar veremez. Bu bilgi ile hareket edin.

Borsa hareketliliği ne kadar sürebilir

Yüksek performans gösteren sektörler

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da en yüksek getiriler ulaştırma, elektrik ve banka sektöründe. Her üç sektörü de yukarı taşıyan yüksek kârlılıkları oldu. Ulaştırma sektörü yılbaşından bu yana yüzde 234 oranında yükseldi. Elektrik sektörü yüzde 139 ve banka sektörü yüzde 118 yükseldi.

Dikkat çeken sektörler

En az üç haftadır sürekli yükselen sektör hisselerine bakıldığında şu dağılım gözlenmekte: Bilişim ve yazılım, cam, çimento ve beton, enerji, gayrimenkul yatırım ortaklığı, gübre ve zirai ürünler, holding, iletişim ve savunma, otomotiv yan sanayi, perakende ticaret, petrol, telekomünikasyon, haberleşme, ulaştırma ve yatırım şirketleri.

Düşük performans gösteren sektörler

Turizm, metal ana, metal eşya, bilişim, iletişim en düşük performansı gösteren sektörler oldu. Turizm yılbaşından bu yana yüzde 15 oranında yükselirken metal ana sektörü yüzde 16.39 oranında prim yaptı. Bilişim sektöründeki yükseliş yüzde 19.61 oldu. Metal eşya makine sektörü hisseleri ise yüzde 47.6 oranında değer kazandı.

Borsa hareketliliği ne kadar sürebilir