Borsa İstanbul tarihi boyunca art arda iki kez hiç kaybettirmedi. Öngörülere bakıldığında 2018’de yüzde 20 değer kaybetmesi muhtemel endeks, 2019 yılında yatırımcısına kazandırabilir
Borsa İstanbul 2019 yılının son ayını dolar bazında dip seviyelerde geçiriyor. BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 20 oranında değer kaybetti. Endeksin hareketlerine baktığımızda tarihinde art arda iki yıl kaybettirdiği hiç görülmedi. Kayıpların yüzde 20 seviyesini aştığı yıllarda ise bir sonraki sene yüzde 50’ye varan getirilerin oluştuğu gözleniyor.
Bu da gösteriyor ki önümüzdeki yıl için hisse senedi piyasası açısından getirilerin yüksek olma potansiyel hiç de düşük değil. Orta ve uzun vadede sektöründe öncü olan hisse senetleri ise ciddi bir getiri potansiyeli taşıyor. Bu noktada Türkiye’nin en büyük bankaları, sanayi şirketleri, telekomünikasyon şirketleri, beyaz eşya, demir çelik, cam, metal eşya şirketleri önümüzdeki dönemde yatırımcıların izlemesinde olacak.
Büyüme beklentisi
Bu şirketlerin mali yapılarındaki gelişmeler takip edilecek. Büyümedeki ivme kaybı şirketlerin mali yapılarında bozulmalara neden olabilir. Bu da çıkışın hemen yaşanmayacağı şeklinde değerlendirilebilir. Büyümede gözlenen gerilemenin yeniden yönünü yukarı çevirmesiyle birlikte hisse senetleri piyasasında da olumlu yansıması olacaktır. Borsada şimdiye kadar küçülme beklentileri satıldı. Olumsuz gelişmeler fiyatların içerisind. Bundan sonraki seyirde dipten hareketlenmeler görüldüğü anda bu fiyatlamalara olumlu etkide bulunacaktır. Mevcut durumda yatırımcıların değere odaklanarak uzun vadeli pozisyon almaları hisselerde ciddi getirilerin sağlanmasını beraberinde getirecektir.
Altına yönelim ‘güçlenebilir’
Korku endeksi VIX, bir günde yüzde 6 yükselerek 30,11 ile son 10 ayın zirvesine çıktı. VIX Endeksinin yükselmesi piyasalarda momentum kaybını gösteriyor. 2019’a büyüme endişeleriyle giriliyor. Korku Endeksinin yükselmesi, değişen küresel dengeler altına olan talebi önümüzdeki yıl canlı tutabilir. FED’in beklentilerin altında gerçekleşecek olan faiz artırımı ile doların zayıflaması halinde emtia tarafı destek bulabilir. Altın böylesi bir durumda yükselişe geçebilir.
Dolarda oynaklık azalıyor
Dolar kurunda gün içerisindeki hareket marjları azalıyor. Dolar/TL’de aşırı fiyatlama sonrası hareket normale dönüyor. Kurun bundan sonraki seyrini etkileyecek önemli başlıklar ise şöyle:
1 - TCMB, 13 Aralık’ta bir hafta vadeli repo faizini beklenildiği gibi sabit tuttu. Halihazırda faiz yüksek seyrini koruyor. TL faizlerinin yüksek olması mevduatların dolar kuruna alternatif olmasına yol açıyor. Önümüzdeki ay da Merkez Bankası faizleri koruyabilir. Bu da kurun baskı altında kalmasına yol açacaktır.
2 - FED Aralık ayında faizi 25 baz puan artırarak yüzde 2,5’e yükseltti. 2019 faiz artış beklentisi de 3’den 2’ye indi. ABD ekonomisinin gücüne ve büyümeye vurgu yaptı. 2019 faiz beklentilerinin aşağı çekilmesi dolar/TL’nin ataklarını zayıflatacaktır.
3 - Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada Jeopolitik riskler sürüyor. Bu nedenle kur hareketlerinde sakin bir seyir beklemek zor. Ancak gelişmeler gösteriyor ki, Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle uzlaşmalar gündeme geliyor. Bu da doların 7,23’lerdeki test ettiği zirvenin ardından 5,19’lara kadar gerilemesine neden oldu. Hafta sonu yeniden hareketlenen dolar/TL 5,31 seviyesine yükseldi. 7 aylık ortalaması 5,24 seviyesinde. Kalıcı olarak aşağı kırılırsa dolar kurundaki aşırı fiyat hareketlerinden kaynaklanan köpük de alınmış olacak.
4 - Orta vadede kurdaki volatilite azalıyor.
5 - Mart ayındaki seçimlere kadar canlı bir piyasa görebiliriz. Bu süreçte dolar/TL kurunun yukarı atakları başarısız kalma olasılığı daha yüksek. Önümüzdeki bir kaç çeyrek dönem büyüme açısından sıkıntılı geçecek. Ancak enflasyonun kalıcı bir düşüş eğilimi göstermeye başlamasıyla kurun desteklerine yakın bir seyirde hareket ettiğini görebiliriz.
6 - Yükseliş hareketinin gücünü gösteren momentum tam 100 sınırında. Kurda hareket karar aşamasında. Son iki haftadır gözlenen yukarı ataklar başarısız. Momentumun 100 seviyesinin altındaki hareketi güç kaybının devam edeceğinin sinyali olacak.
7 - Yılbaşı tatili nedeniyle önümüzdeki hafta hacim azalabilir.
Faizler yüksek
Sonuç olarak; Faizler yüksek seyrini koruyor. Bu durum, yatırımcılara alternatif bir seçenek sunduğu için dolar kurunun baskı altında kalmasının en önemli nedeni olmakta. Teknik olarak uzun vadede yükselen bir kanal içerisinde hareket ediyor. Fakat ağustos ayında 7,23’lere gerçekleşen sert atak aşırı fiyatlamanın göstergesi idi. Yaklaşık 4 ay içerisinde 5,19’lar test edildi. Şimdi 5,24’lerdeki 7 aylık ortalamanın bulunduğu trend çizgisine yakın bir seyir izliyor. Bu seviye aşağı kırılırsa fiyatlardaki köpük de alınmış olacak. Kur normal hareket marjları içerisinde seyredecek.