Şadan Kaptanoğlu, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas
Ekmeğini denizden kazanan iş adamlarından Eşref Cerrahoğlu yaptığımız bir sohbette, yalılardan denize karpuz kabukları atıldığını söylemişti. Denizlerin temiz tutulması için verdiği çabayla sorumlu bir vatandaşlık örneği sergileyen İzmir’li iş adamı Lucien Arkas’ı ise milyon dolarlık lüks yatların dahi bazen sintinelerini denize boşaltması üzüyor. Deniz Temiz Derneği’nin (Turmepa) çiçeği burnunda kadın başkanı Şadan Kaptanoğlu da kaptanların dahi denize çöp atabildiğini hatırlatıyor.
Allah’tan teknoloji henüz uçağın kapısını açıp çöpleri dışarı salmaya izin vermiyor, onu da yapardık inanın. Denizlerdeki kirliliğin asıl nedeni olan arıtma sistemlerini çalıştırmayan otelleri, atıklarını denize boşaltan endüstriyel kuruluşları, ticari gemileri saymaya dahi gerek yok.
Çeşme Arkas’a emanetTürkiye’nin cennet koyları kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Denizlerin korunması alanında çalışan en büyük sivil toplum kuruluşu Turmepa’nın 4 ayrı körfezde çalışan katı ve sıvı atık toplama tekneleri sayesinde milyonlarca litre sıvı ve binlerce ton katı atığın denize karışması önlendi. Arkas’ın yaptığı ve işletimini de üstlendiği “Arkas Turmepa II” adlı atık toplama teknesi, 10 yıldır Çeşme koylarının temiz kalması için çalışıyor. İşte önceki gün, Turmepa ve Arkas Holding işbirliğinin 10. yılına girişi için İzmir’de düzenlenen törene katıldık. Malum, Türkiye’de sosyal sorumluluk projelerinde böyle uzun solukla işbirliği örneği çok yok. Bu nedenle olsa gerek Turmepa Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’a plaketini, iş adamının çevresindeki koyların temiz kalması için büyük çaba sarfettiği İzmir’de verdi.
Marinalara örnek olduBu süre içinde Lucien Arkas’ı en sevindiren olay, geliştirdikleri iş modelinin marinalara ve hatta Muğla gibi belediyelere örnek olması. Arkas’ın bu yöndeki vizyonunu gösteren sözleri şöyleydi:
“İş hayatımda uzun vadede aynı işi yaparak örnek olmayı prensip edindim. Gemicilik, sanat, sporda bir işi istikrarlı yaptığınızda insanlar sizi ciddiye alır. Örnek olursunuz. Nitekim atık toplama işini şimdi marinalar ücretli yapıyor. Ücretli yapsınlar önemli değil. Önemli olan deniz gibi müthiş bir sermayeni, hayat kaynağının kirlenmemesi.”
İlk kadın başkanİzmir’deki tören nedeniyle Turmepa’nın ilk kadın başkanını tanıma olanağı da bulduk. Dünyanın sayılı kadın armatörleri arasında yer alan Şadan Kaptanoğlu aynı zamanda, armatörleri temsil eden en geniş uluslararası gemicilik birliği, 150 yıllık BİMCO’nun da ilk kadın başkan yardımcısı. Bu görevi üstlenmesinin nedeni, deniz ticareti kadar çevre ve güvenlik açısından uluslararası denizcilik regülasyonlarını iyi bilen bir isim olması.
Şadan Kaptanoğlu konuşmasında iyi örnekler yaratmanın önemini şu sözlerle anlattı: “Turmepa ve Arkas’ın sürdürdüğü 10 yıllık mavi yolculuğu taçlandırmak için İzmir’e geldik. Arkas bu derneğe inanmasa, projeye gönülden desteği bu kadar uzun sürmezdi. Birçok markaya örnek oldular. Pek çok iş adamı projeyi desteklemeye başladı”.
12 milyon litre su2006 yılında devreye giren Arkas Turmepa II atık toplama teknesi Çeşme koylarından 10 yılda yaklaşık 3 bin tekneden 1.5 milyon litre sıvı atık ile 6 bin kilo katı atık toplamış. Böylece, 10 yılda 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalması sağlanmış. Lucien Arkas törendeki konuşmasında, “10 yılın nasıl geçtiğini anlamadım. İlk yıl 56 tekneyle başladık. 2015 yılında 450 tekneden atık topladık. Çeşme koylarını koruma altına aldık” diyor.