Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünyada ‘tematik’ turizmin ön plana çıkmasıyla birlikte müzeler, şehirlerin turist çekmede en önemli kurumları haline geldi. Geçen yıl İstanbul Modern’i 628 bin kişi ziyaret etmiş. Bunların yüzde 40’ı ise yabancı! Bazı aylarda oran yüzde 50’ye çıkıyormuş. İstanbul Modern, dünyanın en büyük turizm sitelerinden biri olan TripAdvisor.com tarafından Gezginlerin Seçimi 2013 Ödülü’ne layık görüldü.
Müzeyi en çok ziyaret eden yabancılara bakıldığında ise ilk sırada Almanya, ikinci sırada ABD, üçüncü sırada ise Fransa’dan gelen ziyaretçiler var. İstanbul’da neredeyse artık gökyüzünü kaplayacak hangi AVM’ye bu kadar yabancı gidiyor acaba? Hele Avrupa ve ABD’den...

Turist mıknatısı İstanbul Modern
Kadınlar sanat tutkunu
Kuruluşunun 10. yılını çeşitli etkinliklerle kutlayan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı yerli ziyaretçilerin yüzde 25’nin ise öğrencilerden oluştuğuna dikkat çekti. Müze 10 yılda 5 milyon ziyaretçiyi ağırlamış. İstanbul Modern‘nin denize nazır restoranında Oya Eczacıbaşı’nı dinlerken etrafta öğrenciler geziniyordu. Oya Eczacıbaşı 10. yıllarında bazı istatistikleri paylaştı:
- 5 koleksiyon, 35 süreli sergi, 29 fotoğraf sergisi, 14 video programı ve 16 yurtdışı sergi yapıldı.
- Londra, Viyana, Dublin, Atina, Salzburg, Paris, Seul, Berlin, Graz, Dornbirn, Moskova, Selanik, Rotterdam, Bahreyn ve Şangay’da sergiler düzenledi.
- 2006-2013 döneminde yapılan anketlere göre, yerli ziyaretçilerin yüzde 67’si, yabancı ziyaretçilerin yarısından fazlası kadın.

‘Komşular’ İstanbul’da
Oya Eczacıbaşı dünyada en çok ziyaret edilen müzelerde dahi müze gelirlerinin, giderlerin çok küçük bir bölümünü karşıladığına dikkat çekerken sponsorlukların öneminin altını çizdi. 10. yıl kapsamında açılan, Türkiye ve çevresinin görsel kültüründeki ortaklıkları araştıran ‘Komşular-Türkiye ve Çevresinden Güncel Anlatılar’ sergisinin sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu. Bu noktada söz alan Eczacıbaşı Holding CEO’su Erdal Karamercan, çağdaş sanatın toplumsal ve kültürel farklılıkların kucaklanmasına, paylaşımına, yeni düşünme, yaratma ve işbirliği fırsatlarını doğurmasına destek vermenin kıvancını yaşadıklarını söyledi.
Küratörlüğünü İstanbul Modern’den Çelenk Bafra ve Paolo Colombo’nun yaptığı sergide Türkiye’nin yanı sıra Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu bölgelerinden 17 ülkeden 35 sanatçının işleri yer alıyor. Sergi 8 Mayıs’a kadar gezilebilir.