2002 yılında aramızdan ayrılan merhum Sakıp Sabancı’nın ölümünün 10. yıldönümüne özel üretilen “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı anıtsal eser sergilenmek üzere Royal Academy Of Arts’a davet edildi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın davetiyle Londra’dayız. Her sınıf, meslek ve yaştan, 30 bin insanın portresinin LCD ekranlarla yansıtıldığı, Kutlu Ataman’ın anıtsal video enstalasyonunu daha önce Sakıp Sabancı Müzesi ve Venedik Bienal’nde görmüşlüğüm var. Bu nedenle sevgili Ömer ve Ayşegül Dinçkök’ün tavsiyesiyle basın toplantısının hemen ardından, Saatchi Gallery’deki Rolling Stones sergisine kaçmak için fırsat kolluyorum.
Güler Hanım bizleri yaz sergisi bölümünde karşılıyor. Arkasından bir sürpriz yaparak, Nazan Ölçer ve Melisa Tapan’la bize Royal Academy’deki yaz sergisini gezdiriyor. Beğendiği eserlerin yanında durup bilgiler veriyor, bazı eserlerin fotoğraflarını çekip aralarında Bülent Eczacıbaşı gibi isimlerin bulunduğu dostlarına gönderiyor. Kaçma hayalim suya düşüyor. Tur uzayıp, aralarında Anish Kaapor’un 1.2 milyon sterlin değerindeki eserinin de bulunduğu serginin boyutunu görünce, böylesi sanatsal bir şölene Türkiye’den bir eserin davet edilmesinin önemini daha iyi kavrıyorum.
Akademi başkanı eşlik etti
Bir anda Mick Jagger gelsin, Kutlu Ataman’ın çıkardığı işi görsün boyutuna geçerek Saatchi ziyaretimi bir gün sonraya erteliyorum. Güler Sabancı bir vasiyeti yerine getirmenin övüncüyle anlatıyor: “Sakıp Bey’in bir hayali gerçek oldu. Sanata hep çok önem verirdi. Hayattayken kendi Hat Koleksiyonu’nun Londra’da sergilenmesini çok arzu ediyordu. Bugün, ben artık kendisi geldi diyorum. Onun için de mutlu oluyorum. Belki bu koleksiyon Londra’da sergilenmedi ama Sakıp Ağa kendi hayatını anlatan eseriyle Londra Kraliyet Ailesi’nin Akademisi’ne girdi. Sergi dünyanın en büyük sanat olaylarından biri. 1242 parçanın bulunduğu bir sergide Royal Akademi Başkanı bizzat gelerek bize eşlik etti. Eser, Sakıp Bey’in hayatına girmiş her kesimden binlerce insanın portre fotoğraflarından oluşuyor. Bu Sakıp Bey’in demokrasiye verdiği önemi de yansıtması bakımından değerli.”
Sabancı: Güçlü kadınlar listesinde Türkiye’den daha çok isim olmalı
Dünyanın en güçlü kadın liderlerinden biri olan Güler Sabancı son olarak da Forbes’un dünyanın en güçlü 100 kadını listesinde 12 basamak yükselerek 62’inci sıraya çıktı. Bu konudaki sorularımızı da yanıtlayan Güler Sabancı, “Listede Türkiye’den birinin olması iyi ama ben yalnız olmayı sevmiyorum, hiçbir konuda sevmiyorum. Hiçbir zaman da tek olmayı sevmedim, daha çok kadın olmalı. Uzun süre pek çok noktada tek kadın bendim, sonra bunun normal bir durum olmadığını anladım. TÜSİAD’da ilk kadın, European Round Table’da ilk kadın, WPO’da ilk kadın tek kadın... 10 sene, 12 sene böyleydi...
‘Soyadım bana hız kattı’
“Soyadınız Sabancı olmasaydı da yine bu yerde olur muydunuz?” sorusuna da Güler Sabancı, “Ben yine iyi bir yerde olurdum, ondan hiç kaygım yok. Onu çok gençken, yıllar önce test ettim çünkü, biliyorum. Ama Sabancı soyadı bana çok hız kazandırdı o başka” diye yanıtladı.
200 bin ziyaretçi
Sergiyi her yıl 200 bin civarında ziyaretçi geziyor. Kutluğ Ataman’ın yaptığı dijital çağdaş sanat eserine yabancı basının da ilgisi büyük oldu. Eser dünyanın
en köklü sanat kurumlarından Royal Academy of Arts’ın Yaz Sergisi’nde 13 Haziran - 21 Ağustos tarihleri arasında sergilenecek.