Ferit Şahenk’in adını verdiği Şahenk İnisiyatifi, yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile
pek çok kişinin elini taşın altına koymasını sağlıyor. Projenin maddi tarafını Doğuş üstleniyor ama tüketicilere “Bunu kime harcayalım?” diye sorarak onları ‘sosyal vatandaş’ yapıyor
Bugünlerde Doğuş grubu markalarından bir araba aldığınızda, restoranlarında yemek yediğinizde önünüze bir form getiriyorlar. Üzerinde ‘Gönül Payı’ yazan formda çocuklara yönelik olarak yürütülen ‘Oyunda Kal’, üniversitelilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri üreten ‘Bugün Günlerden Yarın’ ve iyi yaşlanma bilinci oluşturmayı hedefleyen ‘Yaşa Devam’ seçenekleri bulunuyor.
Siz bu seçeneklerden katkı sunulmasını istediğiniz şıkı işaretliyorsunuz. Gerisini Şahenk İnisiyatifi altında çatı kurum olarak dizayn edilen ‘Gönül Payı’ platformu hallediyor. Sizin adınıza işaretlediğiniz sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunuyor.
Telefonunuza gelen bir SMS ile bu katkıyı takip ediyor, sürece dahil oluyorsunuz. Bu nedenle projede sosyal vatandaşlık kavramını öne çıkarıyorlar. Gönül Payı’nın altındaki platformlar Şahenk İnisiyatifi’ne bağlı örgütlenerek sürekliliği amaçlanmış. Böylelikle Şahenk de ilk kez bir projeye adını koymuş oldu.
Boğaziçili ressamlar
Özellikle yaşlılara yönelik geliştirdikleri projeler dikkatimi çekti. Çünkü Türkiye’de iyi yaşlanmak ile ilgili çok az şey yapılıyor. Şahenk İnisiyatifi bunun için Darülaceze, Boğaziçi Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ile işbirliğine gitmiş. Gördüğüm kadarıyla bu yöndeki çalışmaları ileride yaşlı bakım evleri, hastaneler, üniversite işbirlikleri ile etkileşim merkezlerine kadar ilerleyebilir. Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi bir süredir, ‘İkinci Bahar’ adı altında bir program yürütüyor. Yaşını başını almış insanlar buraya gidip eğitim alıyor, Boğaziçili oluyorlar. Gönül Payı, bu programın altında bir modül açmış. Bu sayede tanıdığım Fikret Karabulut Boğaziçi Üniversitesi’nde görsel sanatlar dersi alanlardan biri.Darülaceze’de yaşıyor ve bugün değme ressamlara taş çıkarıyor.
Yaşlılar yanı sıra çocuklar ve gençlere de yeni ufuklar açan projeyi yürüten Doğuş Holding Gayrimaddi Varlık Yönetimi Başkanı Semih Yalman ile konuştuk.
Gönül Payı projesi nasıl işliyor?
Doğuş Grubu müşterilerine alışverişleri sonrasında çocuk, genç, yaşlılarla ilgili olarak desteklediğimiz platformlardan birini veya birkaçını seçmeleri için bir form sunuyoruz. Müşteri kendisine sunulan bu formda, platformlardan hangisine kendisi adına katkıda bulunmak istediğimizi işaretliyor. Bu grubun bir arabasını satın alırken de, bir restoranımızda yemek yerken de tüketicimize sunulacak. Müşteri kendisi bir bağışta bulunmayacak, biz onun adına bağışta bulunuyoruz.
Bu üç platform için ayırdığımız bir kaynak var. Her sene sonunda bu kaynağı bu seçimler doğrultusunda bölüştüreceğiz, yani kaynağın miktarını Gönül Payı’na dahil olan yüzbinler belirlemiş olacak.
Böylelikle müşterilerimiz seçimleri ile Gönül Payı’na dahil olacaklar. Müşterimiz, cebine gelen bir takip kodu ile kendisi adına bulunduğumuz katkının nereye yöneltildiğini takip edecek. Herkes bu oluşumun bir parçası olsun istiyoruz. Sosyal vatandaşlık herkesi bu toplumun bireyleri olarak sorumlu ve gönüllü olmaya davet eden katılımcı bir yaklaşım. Ferit Bey ilk kez bir projeye adını koymuş oldu.
Uygulama nasıl yürütülecek?
Doğuş Grubu’nun 70’den fazla markası, 105 lokasyondaki 205 temas noktasında ve online kanallarında hayata geçirilen bir proje. Bu kadar farklı noktada, herkesi dahil eden bir yaklaşımla hayata geçen ilk platform diyebiliriz. Şimdiden 300 binden fazla kişiye ulaşan Gönül Payı ‘Gönlünüzden Geçsin Bir Hayat Değişsin’ diyor.
Platform, hangi yaşta olursa olsun her bir bireyin kendi potansiyeli ve öz değerleri ile kendini geliştirmesi için ilham ve imkan sağlıyor. En çok hangi grubun hayatına dokunacağının kararını ise yüzbinlerce insana danışıyor.
Ninelerin tarifleri menüye giriyor
Yaşlılar için neler yapıyorsunuz mesela?
Önümüzdeki 20 yılda toplumdaki yaşlı oranı hızla artacak. Bu gerçekten yola çıkarak, iyi yaşlanma ve yaşlılığa bakış konusunda bireysel ve toplumsal farkındalık yaratmak için bir ‘Yaşa Devam’ platformu kurduk.
Darüşşafaka ve Darülaceze gibi kurumlarla işbirliği yaptık. Boğaziçi Üniversitesi ile yaptığımız işbirliğiyle, 40 yaş üstü katılımcıların eğitim aldığı İkinci Bahar Akademi’de öğrenmenin heyecanını her yaşta hissedenlere burs verdik. Mesela Fikret Karabulut, Boğaziçi Üniversitesi’nde dört ay görsel sanatlar dersi aldı, şimdi çok güzel resimler yapıyor. Dream bünyesindeki şefler, ‘Yaşa Devam’ platformu ile Çamlıca’daki bir huzurevini ziyaret etti. Huzurevinin sakinleri ile tarifler geliştirip, birlikte yemek yaptılar. Şimdi bu tariflerin restoran menüsünde yer almasını hedefliyoruz.
Hayata eşit başlamak için 10 binlerin elinden tutuyor
Çocuklar ve gençler de ‘Gönül Payı’nı alıyor, değil mi?
Doğuş Grubu, çocukları kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı hedefleyen ve spor dolu bir dünyanın kapısını açmak için ‘Oyunda Kal’, gençleri gelecek hedeflerine ulaştırmak için de ‘Bugün Günlerden Yarın’ platformunu kurdu. ‘Oyunda Kal’ ile 37 okulda 8 bin 400 öğrenciye eğitim fırsatı imkanı yarattık. 40 basketbol sahasını yeniledik mesela, 31 saha yaptık. Darüşşafaka ile işbirliği içindeyiz. ‘Bugün Günlerden Yarın’da 19 bin öğrenci ile temas sağladık. 8 bin öğrenciye danışmanlık hizmeti verdik. Kötü alışkanlıklarla mücadele, yalnızca uyuşturucu kullanımıyla mücadele etmek anlamına gelmiyor. Yalan söylemek, kopya çekmek, hareket etmemek de kötü alışkanlıktır.
Gençlerin en büyük derdi, gelecek kaygısı... Bu noktada gençlerin yanında oluyoruz. Platform danışman ekipten birebir destek alan öğrenciler arasından hedeflerini belirleyenlere, Doğuş Grubu imkanları dahilinde burs, staj, iş imkanı ve proje desteği sağlıyor. ‘Bugün Günlerden Yarın’ platformu bugüne kadar Anadolu’daki 20 üniversitede 19 bin öğrenciyle bir araya geldi ve 8 bin öğrenciye akademik ve kişisel gelişim danışmanlığı sundu. Ayrıca National Geographic Young Explorer bursunu öğrencilere açtı. Bir öğrenci kitap çıkarmak istiyordu, kitabını çıkardık. Bir öğrenci hayatını işadamı gibi kurguladı, Harran’daki otomotiv bayimizde işe başladı. Biz Şahenk İnisiyatifi’nde, insanlara, topluma ve dünyaya karşı duyduğumuz sorumluluk bilincinden hareket ediyoruz. Toplumsal değer yaratacak platformlar hayata geçiriyor ve yepyeni bir ‘gönüllülük hareketi’ başlatıyoruz.