Dünyanın yarısının bolluk nedeniyle yiyeceklerle başı dertteyken diğer yarısı da yiyecek ekmek bulamıyor. Üstelik son istatistikler obez insan sayısının aç insan sayısını geçtiğini gösteriyor. Tabii ki yanlış beslenme, aşırı tüketim, hazır yiyecekler bunda etkili ama esas sorun hareketsizlik. Ulaştırma sektörünün öncülerinden Arkas geçen hafta İtalyan spor ekipman şirketi Technogym The Wellness Company ile ortak oldu. Yapılan basın toplantısında kurumsal sağlık kavramı ile tanıştık. Şirketler yüksek verimlilik ve çalışanların sağlığı için hareketli yaşamı ajandalarına almış durumdalar. Bünyelerinde spor salonları, yüzme havuzları, aktivite alanları açıyor, mobilyaları ve mimariyi yeniden düzenliyorlar.
Beyaz yakalıların yeni iskemlesi
Mesela fotoğrafta gördüğünüz, üstünde oturduğum şu aktif oturma topu (Active sitting ball) beyaz yakalılar tarafından sandalye niyetine kullanılmaya başlanmış. Technogym İtalya’nın Türkiye Distribütörü AVV AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vittorio Zagaia bu topların özelliklerini şöyle anlattı: ‘’Dik durmayı sağlayan dolayısıyla alt sırt bölgesinde oluşabilecek ağrıları önleyen Active sitting ball, üzerinde otururken istemsiz mikro hareketler yapmayı gerektiriyor. Bu sayede duruş ve omurga düzeldiğinden temel kas gücü artıyor. Rahat, sabit ve doğru bir oturuş sağlayarak sırt ağrısının önüne geçerek çalışanların hem zihinsel hem de fiziksel sağlığında kayda değer bir iyileşmeye sağlıyor.’’
En az 30 kilometre!
Vittorio Zagaia’dan öğrendiğimiz en çarpıcı bilgi ise ilk insanın onda biri kadar dahi olamadığımız. Modern insan günde bir kilometre bile yürümüyor. İlk insan ise en az 30 kilometre yol yürüyormuş. Çoğunlukla karnını doyurmak için. Tabii şimdi her şey ayağımıza geldiğinden hareket etmiyoruz. Teknolojik gelişmeler, bizi fiziksel aktiviteden yoksun canlılar haline getirdi. İşyerinde her şeyi bilgisayarla çözdüğümüz için hareket etmiyoruz. Hareketsizlik nedeniyle güne yorgun başlıyor, işe yorgun gidiyoruz. İşte tam da bu nedenle şirketler duruma el koymuş durumda. Çünkü işe gelmeyen bir çalışan ile hasta gelenin, yorgun gelenin verimsizliği çok da farklı değil aslında...
Hareketsizlik çağın vebası
Modern yaşamla ilgili araştırmalar, hareketsiz yaşam tarzının hareketsiz bir iş yaşamıyla ilişkilendirilebileceğini gösteriyor. Modern insan uyanık olduğu zamanın üçte birini iş yerinde geçiriyor. Öte yandan makul seviyede fiziksel aktivite gerektiren işlerin sayısı da son 50 yılda yüzde 48’den, yüzde 20’ye geriledi. Vittorio Zagaia, yaşam tarzında, özellikle oturma şekli ve süresi konusunda bir değişikliğe gitmenin, metabolik ve kardiyovasküler rahatsızlıklarla ilişkili riskleri azalttığına da dikkat çekiyor.
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arkas Spor AŞ Başkanı Bernard Arkas’ın, müşterisi olduğu Technogym’den gelen ortaklık teklifini kabul etmesi 5 dakika sürmüş. Uzun bir süredir kafasında olan Arkas Spor kulübünü kendi ayakları üzerinde duran, sürdürülebilir bir kulübe dönüştürme arzusunu gerçekleştirmek için aradığı yatırım olduğuna inanmış.
Nesiller boyu
Voleybol, yelken, yüzme ve dağcılık branşları olan Arkas Spor, zaman içinde bir spor kompleksi ve okul haline geldi. Kurulumundan bu yana 8 bin çocuğun spor alanında eğitimini üstlendi ve sayıyı çoğaltmaya çalışıyor. Bernard Arkas ortaklık hikayesini şöyle anlattı: “Aile olarak iki ana sosyal sorumluluk alanını seçtik. Birincisi sanat diğeri de spor. Arkas Spor’u 2001’de kurduk. Çocukların spor yapabilmesi, değişik sporları deneyip ileriki yaşlarda da devam edebilmelerini istiyoruz.
Ama biliyorsunuz bu kurumsal spor şirketlerinin kaderi her zaman yönetimin iki dudağının arasında. Babam bu yatırımı yaptı, ben yaptım ama bizden sonra da devam ettirilmesi lazım. Aklımda her zaman yapıyı sürdürülebilir bir spor kulübü haline getirmek vardı. Vittorio bana Technogym’in, Türkiye’deki hedeflerini sürdürebilmek için kurumsal bir ortak aradığını söyledi. İtalya’daki merkezleri Technogym Village’e gittik, çok etkilendim, konsept ve felsefeleri çok hoşuma gitti. Bunu Türkiye’ye, Arkas Spor’a, çocuklara yayılan sonsuz bir zincir gibi hayal ettim. Geleceği olan, çok inandığım bir konsept. Arkas olarak, bu sektörde büyürken, AVV’nin daha kurumsal bir iskeleti kurmasında yardımcı olacağız, çevre ülkelerin de lider şirketi olmaya devam edeceğiz.”
Ana foto Resim altı: Technogym Global Başkanı (solda) Vittorio Quagliotti, Vittorio Zagaia (ortada) ve Bernard Arkas ile aktif oturma toplarını denedik. Vittorio Zagaia taşınabilir topların, technogym’in welness ball aplikasyonuyla hangi hareketlerin yapılması gerektiği konusunda kullanıcısını yönlendirdiğini de söyledi.
Obez sayısı 2 milyara yaklaştı
Dünya Sağlık Örgütü kırmızı alarma geçmiş durumda. Dünyada iki milyara yakın fazla kilolu insan var ve erken doğumların neredeyse yüzde 60’ının sebebi kronik rahatsızlıklar. Ama devletin çabaları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları, bireysel çabalarla bu gidişatı tersine çevirmek mümkün. Arkas gibi sosyal sorumluluk yönü güçlü şirketlerin, insanların hareket etmeyi tekrar sevmeleri, daha sağlıklı bir toplum olmamız için gösterdikleri kayda değer bir çaba var.
Daha iyi bir dünya için
Zaten yüzde 50’ne ortak oldukları şirketin mottosu da; Daha iyi bir dünya için hareket edelim. AVV AŞ Başkanı Zagaia mottoyu şöyle açıklıyor: “İnsanları hedeflerine ulaşmaları konusunda doğru yönlendirdikçe, mutlu oluyorlar. Mutlu oldukça hareket ediyorlar, böylece daha da mutlu oluyorlar, dolayısıyla daha çok hareket ediyorlar ve bu böyle yayılıyor. AVV olarak 11 yıldır Technogym’in distribütörlüğünü yapıyoruz, bugün Türkiye’de 15 binden fazla Technogym ekipmanı kullanılıyor ve dünya çapındaki distribütörler arasında üst sıralarda yer alıyoruz. Arkas Holding ile yaptığımız ortaklığın gücümüze güç katacağına, hareketi ve mutluluğu yayacağına inanıyoruz” diyor.
Zagaia, tüm dünyada 200 bin ev ve 65 bin wellness merkezinde her gün 35 milyon kişi tarafından kullanılan Technogym ekipmanlarının, insanların fiziksel aktivite sayesinde daha iyi yaşamalarına destek olmayı amaçladığını belirtti.