Londra’da kitapları ilgiyle karşılanan Sabahattin Ali bizde tanınmıyor! Adam Türk edebiyatında psikolojik romanın ilk örneklerinden kabul edilen ‘Kürk Mantolu Madonna’yı yazmış, üstelik kitap yıllardır en çok satanlar listesinde, ama TV’de halkımızı aydınlatan! yorumcular pop şarkıcısı Madonna için yazdı sanıyor. Sunucu Funda Özkalyoncuoğlu mu acaba sadece kitaptan bihaber olan, tüm sanatsal etkinliklerde endam gösteren, magazin basınımızın çekmelere doyamadığı ‘elitler’ diye pazarlanan cemiyet figürlerine bir tutun bakalım mikrofonu, kaçı romanın Madonna hakkında yazıldığını düşünmez acaba?
Neyse biz konumuza dönelim, içeride inanılmaz bir gafla gündeme gelen Sabahattin Ali’nin insanın içini titreten bir aşkı anlattığı Kürk Mantolu Madonna’sı Londra’da sanat
350 bin ziyaretçi
Tabanlıoğlu mimarlığın ortakları Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel, dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden Londra Tasarım Bienal’inden davet alıyorlar. Kendilerinden bir okuma odası eseri yapmaları isteniyor. Onlar da bienalde, Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli eserlerinden sayılan Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sı için hazırlıyorlar enstalasyonu. Böylece İngilizceye çevrilip Londra’da raflara çıkan bu büyük aşk hikâyesine bir saygı duruşunda da bulunuyorlar.
Sabahattin Ali, kitapta müthiş bir insan tasviri yapar. Alman bir kadına âşık olan Rafi’nin düz, renksiz yaşantısına karşın Berlin’de yaşadığı büyük aşkı ve içindeki fırtınaları çok güzel anlatır.
Madonna kürkünü çıkardı
İki mimarın, hazırladıkları 13 metre uzunluğundaki aynalı siyah kutu, Victoria and Albert Müzesi’nde ay başında sergilendi. Bienali 350 binin üzerinde kişi ziyaret etti. Ziyaretçiler, ayna üzerindeki yırtıklardan bakarak, romanın önemli sahnelerini, Kürk Mantolu Madonna’yı sinema teknikleri, nesneler, metinler, ışık ve sesler eşliğinde izledi. Videoda Madonna çıplak olarak dans ediyor: Kürkünü çıkaran Madonna’nın çıplak olduğunu gördük! Tabanlıoğlu eseri için “Romanın ana fikri, insanların ilk görünüşleriyle değerlendirilmemesi gerektiği. Bizim enstalasyonumuz da ilk bakışta kocaman siyah bir kutu olarak gözüküyor. Esere yaklaşıp içine baktığınızda kitabın içindeki hayata tanık oluyorsunuz” diyor.
Ülke sanatla anıldı
Gözünü mimari alanda global marka olmaya dikmiş Tabanlıoğlu bienalde, büyük ses getiren eserle adından söz ettirdi. Hem onlar kazandı, hem kitap tanındı hem de adı terörle, darbeyle anılan ülkemizde başka gündemlerin de olduğu hatırlandı. ‘Kazan, kazan’ dedikleri şey akılla, edebiyatla, sanatla oluyor işte. Enstalasyon sergilenmek için şimdi de Berlin’e gidiyor. Bu ölümsüz aşkı canlandıran eserin, bir zamanlar sokaklarını arşınladığı Berlin’e gitmesi Sabahattin Ali’nin ruhunu şad edecektir ama Tabanlıoğlu’ndan ricamız eseri bir an önce İstanbul’a getirip, ‘Kürk Mantolu Madonna’yı Türklere de tanıtmasıdır! Bu arada İKSV’nin düzenlediği İstanbul Tasarım Bienali ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Ekonomi Bakanlığı’nın düzenlediği, dDf’in organize ettiği Türkiye Tasarım Haftası da başladı. Kaçırmayın!
A grubu müşteri değil B ve C grubu sadıktır
Geçen hafta Ritz Carlton Otel’de katıldığımız ikinci bir etkinlik ise ev görselliği ve kalitesi üzerineydi. Yıllarca züccaciye sektöründe faaliyet gösterdikten sonra ev tekstiline girerek buradaki iddiasını artıran, görsellikleriyle sanat eserlerini aratmayan nevresim takımları üreten Karaca Home Collection’un Yönetim Kurulu Üyesi Sami Karaca ve Genel Müdür Bahadır Örsoğlu ile sohbet ettik. Tüketici grupları ve davranışları üzerine yeni eğilimleri öğrendik. “A ve A Plus kötü müşteridir” dedi şirketin genel müdürü, “Ama B ve C grubu sizi sürekli takip eder. Sonra da bu yorumunu şöyle değerlendirdi:
“A grubu müşteriye 300 liralık nevresim satamazsınız, 1000 liralık nevresim arar. Türkiye’de gerçek tüketici C, B’nin altı ve D’nin üstündedir.” Türkiye’nin batısında nevresim değiştirme sıklığı haftada birmiş.