Geleneksel sanat dallarını sanatseverlerle buluşturan Ülker, genç sanatçıları da bu alanda eser vermek için teşvik ediyor. Murat Ülker, genç kuşakların kökleriyle buluşmasını amaçladıklarını söylüyor.
İslam sanatları alanında pek çok sergiye destek veren Yıldız Holding, bu yıl da Allah’ın 99 isminin işlendiği Esmâu’l Hüsna Sergisi’ni sanatseverlerle buluşturdu. Holding’in Çamlıca Kampüsü’nde açılan sergi, Ramazan ayı sonuna kadar ziyaret edilebilecek. “En Güzel 99 İsim, 99 Hat-Yazı” sergisi, hat sanatının en yetenekli genç nesil temsilcilerinden hattat Mustafa Cemil Efe’nin yazıları ve söz ustası Ahmet Efe’nin şiirleri ile işlendi.
İftar daveti öncesinde gezdiğimiz sergide, Mustafa Cemil Efe gibi 1979 doğumlu, genç nesil bir hattata özellikle yer verildiğine dikkat çeken Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, “Genç kuşak bir hattat, kökleri ile buluşsun, böylelikle kökleri de gövdesinden dallarına, hatta köklerinden beslenerek ilham alacak yapraklarına kadar nefes alsın. Sergimizi oluştururken amaçlarımızdan biri de genç kuşak bir hattat ile eski kuşak hattatları konuşturmak aralarında bir sohbete vesile olmaktı” dedi.
Dijitalde de var Bu noktada iftar masasında tam karşımda oturan Murat Ülker’e yüzyıllık hilye-i şerifeler ile yeni dönem hat sanatı ürünlerinin yer aldığı sergiyi dijital ortama neden taşıdıklarını sordum. Geleneksel sanatı gençlerle de buluşturmak istediklerini anlatan Murat Ülker, “Dijital sergiyi 4.5 milyon kişi ziyaret etti, geleneksel olanı gençlere digital platformlarla ulaştırmak önemli” dedi.
Sergiyi mümkün olduğunca ulaşılabilir kılmak için animasyon destekli www.allahin99adi.com web sitesini hazırlamışlar. Bir Instagram hesabı (allahin99adi) ile de desteklemişler. Hem çağdaş hem klasik sanata destek veren Murat Ülker sergiye bir de teknoloji boyutunu ekleyerek kapsama alanını genişletmiş.
Sanatsal bir şölenMurat Ülker’in bini aşkın eserin bulunduğu resim ve hat koleksiyonu hem Çamlıca Seminer Salonu’nda hem de şirketlerinin ofislerinde sergileniyor. Ülker’in iftar daveti bu anlamda sanatsal bir şölen yaşamamıza da vesile oldu. Bu arada, İstanbul Modern’in her perşembe Ülker işbirliği ile ücretsiz gezilebildiğini biliyorduk. Murat Ülker’den Baksı Müzesi için de aynı uygulamayı yaptıklarını öğrendik. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın kurucusu olduğu Baksı Müzesi’ne, Bayburtlular, Ülker’in desteğiyle her salı günü Bayraktar köyündeki bu müzeye şehirden kalkan ücretsiz servislerle gidebiliyor, müzeyi ücretsiz ziyaret edebiliyor.
Çamlıca’ya Bizim MutfakAhmet Çalık, Oktay Duran, Agah Uğur, Zafer Yıldırım’ın oturduğu iftar masamızda Murat Ülker’e restoran işini sordum. Ülker, esnaf kültürünü yaşatmak için, iki yıl önce Eminönü’nde, ‘Bizim Mutfak’ adıyla restoran açtı. 15 - 20 TL’ye çıkılabilen restoranın yemeklerinde Bizim Mutfak ürünleri kullanılıyor, bu anlamda lokanta bir laboratuar görevi de görüyor. Gelenekselle günceli yan yana getirme düşüncesinin uzantısı olarak, ikinci şubeyi Akasya Alışveriş Merkezi’nde açmışlar. Murat Ülker, bir şubeyi de Çamlıca’da açmayı planladıklarını söyledi. Masadaki sohbette Duran Makina Başkanı Oktay Duran, katıldıkları Düsseldorf DRUPA fuarında, karton katlama yapıştırma teçhizatı için, 10-12 milyon euroluk sipariş beklediklerini söyledi. O noktada Zafer Yıldırım’dan da, Düsseldorf’ta yüzyıllık tarihi bir binanın yenilenmesinde ofis kısmını yapacaklarını öğrendik.
Yönetim deniz altındaİftara, ürettiği kaliteli yerli teknelerle sadece bizim koylarımızda değil, Bahamalar’da bile kurucusu olduğu Türk yapımı Numarine markasıyla karşılaşmamıza vesile olan Ömer Malaz’ın, yeni tekne modelinin tanıtımı için Göcek’te verdiği davetten gelmiştim. Göcek konusu açılınca Murat Ülker de tutkunu olduğu denizlerle ilgili son dalışını gösterdi. 40 metrede kocaman bir kaplumbağayı takip ettiği videoda Ülker’in bazı üst düzey yöneticileri de gözüme takılınca Murat Ülker espriyi patlattı: İş seyahatinde mola verip daldık. Yönetim kurulu toplantısını eksi 40 metrede yaptık!