Gülşah Alkoçlar. Bir zamanlar yerli Shirley Temple’ımızdı... Herkes onun büyüyüp serpilmesini, giderek olgun güzel bir kadın olmasını beyaz perdeden izlemeyi beklerken onun hayattan beklentileri bambaşkaydı. Filmlere devam etmedi belki ama film gibi bir hayatı var: Hemen hemen hepimizin ilk aşkını yaşadığı çağlarında tanıştı aşkla...
Ve aşkının, hayallerinin peşinden gitti. Şimdi film yıldızı değil, turizm kraliçesi! Eşi Ender Alkoçlar’la birlikte büyüttüğü bin yatak kapasiteli Alkoçlar turizm grubunun yönetim kurulu başkan yardımcısı.
İstanbul’da sadece 50 gece
Yılın sadece 50 gününü İstanbul’daki evinde geçirebiliyor. Kalan günlerde mevsimine göre Bodrum La Boutique, Çeşme 128A, Alaçatı, Kuşadası Adakule veya Uludağ’daki otellerinde görebiliyorsunuz onu. Turizm yatırımları güneşin batmadığı imparatorluk gibi...
Bir bölgede sezon kapanınca diğer destinasyonda açılıyor. 1989’dan itibaren yatırımlarını büyütmeye başlayan, geçen aylarda Taksim Keban Oteli’ni de bünyesine katan Alkoçlar grubu 2000 yatak kapasitesine ulaştı. Balıkesir, Samsun, Adana, Denizli, Trabzon otellerini de devreye soktuğunda kapasite 2500’e ulaşacak.
Gülşah Hanım kar yağmayınca yaşadığı stresten, feci baş dönmesi yapan vertigo’nun bir alt düzeyi olan meniere atakları yaşamış....
Baş dönmesi, kulak çınlaması derken adeta kar duasına çıkmış. Sömestr tatiline denk gelecek şekilde kar yağınca iptal edilen yüksek orandaki rezervasyonların yerine aynı oranda rezervasyon almışlar.
Peki ya seneye kar yine yağmaz ise? Uludağlı otelciler olarak derslerini aldıklarını söylüyor. Yatırımcıların bir araya gelerek olası karsız günlere karşı B planı hazırladıklarını anlatan Alkoçlar’la, aynı zamanda Uludağ’da sezonu uzatacak planın detaylarını Uludağ’da, otelleri Chalet’in şömine başında konuştuk.
Virajlı yollarına karşın karlı olmadığı için, Mudanya’dan Uludağ’a arabayla bir saat gibi kısa bir sürede ulaştık.
İşini de, aşkını da dağda buldu
Anneniz oyuncuydu, siz de çocuk yaşta sinema yıldızıydınız. Ama bambaşka bir yol seçtiniz. Peki siz kızlarınız nasıl yönlendiriyorsunuz?
İş hayatında hırslı bir kadınım. Para değil başarıdır insanı ayakta tutan. Para da zaten beraberinde gelir.
Onlar ne yapmak isterse yanlarındayım. Aslışah patron olmak, hizmet sektöründe bizimle birlikte çalışmak istemediğini, profesyonel bir yönetici olarak maaşlı çalışmak istediğini söyledi.
“Risk almak istemiyorum. Belli bir maaşım olsun istiyorum” dedi. Şu anda Londra’da ekonomi okuyor. Büyük kızım Neslişah da, “Hayır ben kendi işimin patronu olmak istiyorum” dedi.
Raya markasıyla organik işine girdi. Çok memnunum ikisinden de.
Nereden çıktı turizm?
1982’den itibaren tatillerde hep Uludağ’a geldim. Bir gün kayarken gözüm Ender’e takıldı. Müthiş güzel kayıyordu, ‘Nasıl bu kadar iyi kayabiliyorsunuz. Kayak öğretmeni misiniz?’ dedim. ‘Hayır arkanızda gördüğünüz Alkoçlar Oteli’nin sahibiyim’ dedi. ‘Ne ukala adam’ dedim kendi kendime.
Akşam kaldığım otele geldi. İşte sonra evliliğe kadar gitti ilişkimiz. 19 yaşında evlendim. Birçok aile gibi onlar da buradaki dağ evlerini, hobi düzeyinde otele dönüştürmüşlerdi. Otele geldiğimiz ilk gün, ‘Ender neden büyütmüyorsunuz?’ dedim.
44 odalıydı o zamanlar Uludağ Alkoçlar. ‘Benim ailem yaşlı, ticaret yapıyoruz. Kar sporunu sevdiğimiz için burada dağ evi yaptık. Sonra otele çevirdik. Keyif yaptığımız bir yer burası. Benimle birlikte çalışırsan, o zaman otelciliğe yönelirim’ dedi. Ben de bunu istiyordum zaten. O gün bugündür çalışıyoruz. Her sabah 6’da uyanırım. Uludağ’daki otel sayımız üçe ulaştı.
19 yaşında evlenip 40’ında kayınvalide oldunuz. Her şey çok çabuk sanki hayatınızda...
Çok kararlı bir insanım. Çok dediğim dediktim. Kendi kararlarımı kendim aldım hep. Annem çok karşı çıktı genç yaşta evlenmeme. Babamla gittik çeyiz alışverişine. Annem hiç yoktu. Ama ondan sonra en çok sevdiği, her şeyini paylaştığı, dert ortağı arkadaşı da Ender oldu.
Neslişah, Engin Altan Düzyatan ile evlenirse çeyiz alışverişine çıkar mısınız birlikte?
Belki o da babasıyla çıkar... Her zaman Neslişah'ın arkasındayım.
15 milyon dolar yatırımla 2500 odaya ulaşacak
Kaç odanız var?
Son olarak 120 odalı Taksim’deki İstanbul Keban Oteli’nin işletmesini aldık. Grubumuzun mevcut durumda toplam yatak kapasitesi bin. Taksim Keban, 1950’lerden itibaren İstanbul’da hizmet veren bir otel. Tam gönlümüze göre oldu.
Resort ve dağ otelciliğinden sonra Keban’la şehir otelciliğine de girmiş olduk. Halihazırda şirketimiz çok ciddi şekilde Marmaris’te, Antalya’da 250 oda üstü bina arıyor. Antalya’da mutlaka bir otel istiyoruz. Zincir olmaya doğru gidiyoruz. Hedefimiz de buydu. Yurtdışında da otel bakıyoruz. Şehir otelciliğinde de yayılacağız.
Bundan sonraki büyüme stratejisi nasıl olacak?
Kent, resort, dağ otelciliğinde büyümeye devam edeceğiz. Türk Hava Kurumu’nun ihalesine girip Adana, Balıkesir, Samsun, Denizli, Trabzon binalarının işletmesini aldık. Türk Hava Kurumu bu binalarını turizme açmaya karar verdi.
Biz de girdik ihaleye. İhalede bunları aldık. Binalar halihazırda iş hanı olarak kullanılıyor. Yavaş yavaş kiracılar çıkarılıyor. Kiracılar çıktıktan sonra tadilatla otele çeviriyoruz. İlk olarak bu yaz Denizli otelinin inşaatına başlayacağız. Üç yıl içinde hepsi devreye girecek. Antalya’da otel bakıyoruz şimdi. İlan dahi verdik bunun için. Yurtiçinde ciddi bir zincir haline geldikten sonra yurtdışına açılacağız.
Bu otellerin tadilatı için ne kadar bir harcama yapacaksınız? Tamamlandığında oda sayınız kaça çıkacak?
Aşağı yukarı 15 milyon dolara mal olacak. Bunlar küçük şehir otelleri. Bu otellerle birlikte ilave 500 odayla, toplam oda sayımız 2.500’e yükselecek.
SUNİ?KARLA 1 ARALIK’TA ULUDAĞ’A
Ya seneye de kar yağmazsa... B planınız var mı?
En büyük kabusumuz bu. O kadar çok üzüldüm ki, manier atakları yaşadım. Sıkılınca pilav, üstüne mantı yedim! Sömestr satışlarımız yılbaşında bitmişti. Ne oldu biliyor musunuz, bütün rezervasyonlar iptal oldu.
Sömestr haftasında kar yağınca yeniden bir o kadar rezervasyon yapıldı. Yüzde 85’ler de kaldı doluluk oranı. Uludağ’ın tarihinde sömestr tatilinde yüzde 85 diye bir rakam yok. Yıl karsız başladı. Karsız devam etti. Allah’tan sömestrin ilk haftası kar yağdı. Halihazırda yağan kar kaymak için yeterli olabilir ama bir lodos hava şartları durumunda da çok çabuk eriyebilir.
Bu riski göz önüne alarak seneler önce burada kurulan yapay kar hava sistemini önümüzdeki sene mecburen hayata geçirmek için bir araya geldik otelciler olarak. Her sene kar yağdığı için bu kar makineleri ve sitemini kullanmaya gerek kalmamıştı.
Niye biz 20 Aralık’ı bekliyoruz her sene kar yağsın diye? Çalıştıralım, 1 Aralık’ta kar olsun ve 1 Aralık’ta sezona başlayalım. Kimse bu güne kadar buna yanaşmıyordu.
Neden?
Çünkü bu bir maliyet. Kimse de buna katlanmak istemiyordu. Fakat bu yıl karsız kalıp ciddi yıpranınca, sistemi kuran Avusturyalı şirketi çağırdık yatırımcılar olarak. Şirket fizibilite çıkardı. Çünkü zaten ana sistem kurulu, 10 yıl önce kurulmuş. Bir baraj var Uludağ’da.
Bu barajdan su pompalanıyor pistlere döşenen borulara. Bu boruları kar püskürten başlıkları var. Gelen su havaya püskürtülürken kar şeklinde iniyor. Bu sistem her pistte var. Geceleri çalıştırılıyor. Ertesi gün insanlar taze karın üzerinde kayıyor.
Şimdi oteller bölgesine döşeli bu boruların bakımları yapılacak. Önümüzdeki yıl devreye alınacak sistemle 1 Aralık’tan itibaren Uludağ’da kayak kayılabilecek. Sezon da 1 Aralık’a çekilmiş olacak üstelik.
10 yıl önce ne kadar ödendi?
Sistem 10 yıl önce kuruldu. O dönem bölgede yer alan bütün yatırımcıların oluşturduğu ortak havuzla 2 milyon dolar yatırım yapıldı.
Uludağ artık sezonluk olmaktan çıktı. Yazın Ortadoğulular tarafından çok tercih edilen bir destinasyon. Geçmiş yıllarda yazın açmıyorduk otelleri sezonluk çalışıyorduk. 4 ay çalışıyordu binalar, 8 ay yatıyordu. Son iki yıldır inanılmaz bir şekilde Ortadoğulular geliyor. Ramazanda dolduruyorlar. İzci kampları geliyor sonra.
Uludağ’a talep artıyor. İnanılmaz bir endemik yapısı var Uludağ’ın. Çok yabancı turist geliyor bunu incelemek için.
Yeni teleferik ulaşımı ne zaman başlayacak?
Bütün kabinler ve ara istasyon ekipmanları gelmiş durumda. İnanılmaz hızlı ilerliyor. Seneye bu günlerde oteller bölgesine kadar ulaşmış olur. Trafiği rahatlatacak. Otobüs, özel araba girişi azalacak. Uludağ’da ciddi bir otopark ve trafik sorunu var. Trafik kilitleniyor. Bunu büyük ölçüde rahatlatırken aracı olmayan insanların da Uludağ’a gelmesine imkan tanıyacak. 20 dakikada Bursa’dan buraya gelinebilecek. Arabayla gelmekten daha ekonomik.
‘YENİ?YATIRIM?PLANLARIMIZ?VAR’
Uludağ’da yeni imar planı çalışmaları ne durumda?
Yeni imar planı Uludağ’da yıllardır kronikleşen başta trafik sorunu, otopark sorunu, yeni kayak pistlerinin açılması, hastane ve futbol sahalarının yapılması, uluslararası kongre merkezlerinin yapılması gibi birçok mevcut sorunu çözmekle beraber, daha modern, Avrupa’daki rakipleriyle mücadele etmesini sağlayacak, Uludağ turizmini 12 aya yayabilecek bir plan.
Bizim de grup olarak Uludağ için yeni yatırım planlarımız var. Uludağ 2. gelişim bölgesindeki Alkoçlar Zone Oteli’mizin iki kat ilaveyle kapasitesini artırmak, Uludağ 1. Gelişim bölgesindeki Alkoçlar teleski’mizi telesiyeje çevirerek modernize etmek ve yine 1. bölgede gruba yeni katılan tahsisli arazide günübirlik eğlence merkezi yapma hedeflerimiz var.