Kadın olmak, her şeyi iki katı zorlukla yapmak demek. Örneğin girişimci bir kadın, gayrimenkullerinin tapusu ailesinde erkeklerin üzerine olduğu için banka kredisine daha zor ulaşıyor. Boyner, girişimci kadınlar için IFC işbirliği ile “İyi İşler” projesini başlattı...
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden hazırgiyim kadın ağırlıklı bir sektör. Üretimde 500 bin kişi çalışıyor. Kadın İstihdamı ise yüzde 50 oranında. Sektörde yaratılan değerin önemli bir bölümünü kadınlar sırtlıyor. Kadınlar işletmelerin bazılarında çalışan, bazılarında patronlar. Çalışan olarak eşit işe eşit ücret almamak başta olmak üzere birçok sorundan muzdaripler. Patron olarak ise başta finansman olmak üzere iş dünyasının katı gerçekleriyle mücadele ediyorlar. En basitinden üstlerinde gayrimenkul olmadığı için tapularını teminat gösterip bankalardan kredi alamıyorlar.
Tapular erkeklerin üzerinde! Böyle bir iş ortamında Boyner grup tedarik zincirindeki kadın girişimcileri güçlendirmek için kolları sıvadı. Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile ortaklaşa, “İyi İşler: Boyner Grup Tedarik Zinciri Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı” başlattılar.
Proje dünyada ilk
Hazırlanan eğitim ve gelişim programı Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliği taşıyor. 12 hafta sürecek eğitim programı ile kadın girişimcilerin sosyal becerileri, iş becerileri ve finansal becerilerini geliştirmeleri hedefleniyor. Boyner Grup’taki özel markaların üretimini yapan 342 tedarikçinin 63’ü kadın. 63 kadın girişimcinin 53’ü işin başında. The Boston Consulting Group, TEB, Garanti Bankası, WE CONNECT ve KAGİDER programın destekçileri arasında. Program sonunda tedarik zincirinde yer alan kadın girişimcilerin işlerini büyütmeleri hedefleniyor. Kadın-erkek eşitliğine katkıda bulunarak iyi örnek oluşturmak da hedefler arasında. Programın bu yılki ilk uygulamasına 22 şirketten 25 kadın girişimci katılacak.
‘Onurlu ve eşit yaşam’
Projenin tanıtım toplantısına katılan Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner sözlerine programa verdikleri ‘İyi İşler’ tanımını yaparak başladı: “İyi, çalışma koşulları insan onuruna yakışan iş ortamları, çalışanlarının sağlığı ve güvenliğini sağlamak için tedbir almak, kalite standartlarına uygun işler çıkarmak demek. Bizim için “iyi” kadın erkek eşitliğini desteklemek, kadınların kamusal alana katılım ve temsili için çalışmak demek. Grup olarak iş yaşamında kadın erkek eşitliğini sağlamak için farklı çalışmalara imza atıyoruz. BM Kadını Güçlendirme İlkeleri’ni imzaladık. Kadın dostu çalışma alanlarının inşaasını hedefleyen ‘she works’ inisiyatifine üye olan ilk Türkiye’li şirketiyiz. WE CONNECT platformunun üyesi olarak daha fazla kadın ile iş yapmayı hedefledik.”