Pandeminin ilk zamanlarında sekteye uğrayan diş tedavilerine yönelik sağlık turizmi canlanıyor. Türkiye, kaliteli ve ucuz tedavi nedeniyle yabancı sigorta şirketlerinin bir numaralı önerisi oldu. Sağlık turistleri, en çok Hollywood gülüşü ve diş beyazlatma istiyor
Türkiye dental (diş tedavisi) turizminde, saç turizmi ile yarışır hale geldi. Yüksek kur da bunu destekler durumda. Avrupalı hastalar özellikle diş tedavileri için geliyorlar, randevularını büyülü İstanbul seyahatine çeviriyorlar adeta. Nişantaşı’ndaki İstanbul Dental Center kliniğini ziyarete gittiğimde gördüm.
Hocaların hocası Türker Sandallı’yı bekleyen hastalardan Feryal Gülman dışında, tedavisi için bekleyen 10 kişiden 6’sı yabancıydı.
Kanada’dan gelen mi ararsınız yoksa, “Kontrol randevumu hafta sonuna yazın, hava da güzel olacakmış” diyen Hollandalı hastayı mı? Diş tedavisi için İstanbul’a gelen Nynn, geri gelmek üzere Hollanda’ya giderken peşinden su dökmek geldi içimden! Sağlık turizmini organize yürütebilsek, üç kuruşa afra tafrasından geçilmeyen, Antalya’ya gelen turistlere daha az ihtiyacımız olacak, inanın.
Kaliteli ve ucuz
Türkiye dental turizm alanında pek çok ülkeyle kıyaslandığında, özellikle kurun geldiği seviye itibarıyla çok avantajlı hale gelmiş durumda. Öte yandan, ülkemizde uygulanan diş tedavileri Avrupa ülkelerinde uygulanan tedavilerle aynı hatta daha iyi kalitede. Fiyatlarımız ise ulaşım, konaklama, yeme içme dahil olmak üzere yüzde 50 daha ucuz. Öte yandan, Türkiye diş tedavisi hizmeti alırken aynı zamanda tatil yapmak ve gezmek için de yabancılara çok cazip geliyor. Yüksek kaliteye karşın, tedavi masraflarının daha düşük olması, yurt dışında yabancı sigorta firmalarının da Türkiye’yi önermesini beraberinde getiriyor.
Türkiye’nin önde gelen diş hekimlerinden, akademisyenliği sırasında da şu anda görevde olan pek çok diş hekiminin eğitiminde rol oynamış Prof. Dr. Türker Sandallı, sağlık turizmiyle de ülkeye büyük katkılarda bulunuyor. İstanbul Dental Center’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Türker Sandallı sorularımı yanıtladı.
Prof. Dr. Türker Sandallı’nın bir uyarısı da Türk hastalarına: “Asitli ve aşırı şekerli yiyeceklerden, kendinizi ve çocuğunuzu koruyun!”
Kontroller de var
Yabancı hastalar diş tedavilerinde sizden daha çok ne istiyorlar?
Daha ziyade güzel bir gülüşe sahip olmak için geldiklerini gözlemliyorum. Bunun adına da Hollywood smile deniyor. Bundan kasıt düzgün sıralanmış, bembeyaz dişler. Bu terimi onaylamam ve kullanmam da. Ama günümüz estetik diş hekimliğinde çok kullanılır oldu. Herkes, film yıldızlarının dişlerine sahip olmak, onlar gibi gülümsemek istiyor. Bir sıralama yaparsam en çok beyaz güzel dişler (lamina ve kuronlar), implant ve implant üstü protezler, dişeti tedavileri, ortodontik tedaviler ve diş beyazlatma için geliyorlar.
Diş tedavisi uzun zaman alan bir süreç, kontrolleri gerektiren bir süreç...
Evet, bazı tedaviler için kontroller şart. Mesela ortodonti (çapraşık diş ve uyumsuz çene tedavisi) hastalarımızı iki ayda bir kontrole çağırıyoruz. İnanın İstanbul’u çok sevdikleri için daha sık gelmek istiyorlar. Sizin sohbet ettiğiniz Amsterdam’dan gelen Hollandalı hastamız Lynn de bunlardan biri.
42 ülkeden geliyorlar
Neden Türkiye’yi tercih ediyorlar?
Hastalarımızın hemen hepsi Türkiye’deki diş tedavilerinin hem daha ucuz hem de çok daha kaliteli olduğunu düşündükleri için geldiklerini söylüyorlar. Gerçekten de diş tedavileri ülkemizde Avrupa’ya göre yüzde 50-60, Amerika ve Kanada’ya göre ise yüzde 75 daha ucuza mal ediliyor. Yurt dışından gelen hastalarımız tedavilerini yaptırıyorlar, Türkiye’yi geziyorlar, eğleniyorlar, buna rağmen harcamalarından yüzde 50 tasarruf etmiş oluyorlar.
Daha çok nereden geliyorlar?
İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika ve Kanada’dan geliyorlar. Pandemiden önce ciddi bir hasta akımı vardı, pandemi döneminde zaman zaman değişse de ayda ortalama 100 civarında yeni hasta başvurusu oluyor. En azından bizde durum böyle.
Türk hastalarınız da var, bu talebi nasıl karşılayabiliyorsunuz?
İstanbul Dental Center 21 yıllık bir kuruluş. 6 profesör, 6 uzman doktor ve 14 yardımcı personel olmak üzere 26 kişilik bir ekiple hizmet veriyoruz. Hastalarımızın yüzde 81’ini 42 ülkeden gelen yabancı misafirlerimiz oluşturuyor.
Türker Sandallı kimdir?
1968-1974 yılları arasında Londra Üniversitesi Royal College of Surgeons okulundan, temel tıp bilimlerinde F.D.S.R.C.S diplomasını, Royal Dental Hospital’dan da “M.Sc.” ve “Dip.Orth” diplomalarını aldı.
Diş hekimliği alanındaki çalışmalarından dolayı Londra Üniversitesi tarafından ‘‘Üstün Başarı Belgesi’’ ile ödüllendirildi.
1975 yılında Milli eğitim Bakanlığı tarafından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni kurmak üzere görevlendirildi. Aynı fakültede Ortodonti Anabilim Dalı’nı kurdu ve yıllarca başkanlığını yaptı.
Fransız Pasteur ve Alman hastanelerinde kendisine ait iki diş hastanesi açtı ve her iki hastanenin de direktörlüğünü yaptı.
Çocuk ağız diş sağlığı ve ortodonti klinikleri kurarak, bu konuların önemini Türkiye geneline yayan çalışmalar yaptı.
1996 yılında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni ve Diş Hastanesi’ni kurdu ve 19 yıl bu fakültenin dekanlığını yaptı.
2015’te Kemerburgaz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni ve Diş Hastanesi’ni kurdu ve fakülte kurucu dekanı ve üniversite rektör yardımcısı olarak görev yaptı.
Kemerburgaz Üniversitesi Sağlık Kampüsü’nü kurdu ve Temel Tıp Bilimleri Diş, Tıp ve Eczacılık fakültelerinden sorumlu kampüs müdürü oldu.
Meslektaşı Prof. Dr. Nüket Sandallı ile evli. İki çocuk ve beş torun sahibi.
25 milyar dolarlık potansiyel
Sağlık turizmi sektörünün büyüklüğü nedir? Hastanelerimiz mükemmel, doktorlarımız mükemmel, sağlık turizminden daha çok pay almak için neler yapmalıyız?
TÜİK, TÜRSAB, Sağlık ve Turizm Bakanlıklarının verileri farklılık gösteriyor. Bu verilerin ortalamasını aldığımızda 2013 yılı hasta sayısı 480 bin, getirisi 548 milyon dolar, 2016 yılı hasta sayısı 662 bin, getirisi 1 milyar dolar, 2019 yılı hasta sayısı 1.3 milyon, getirisi 3.5-4 milyar dolar idi. 2020’de pandemi olmamış olsaydı, gelirimiz 6 milyar doları bulabilirdi. Sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen hastaların öncelikli tercihleri saç ekimi, estetik operasyonlar, göz, diş, kadın hastalıkları, iç hastalıkları. Şehir tercihleri ise daha çok İstanbul, Ankara, Antalya, Erzurum, Van.
Sağlık turizminde Türkiye şu anda dünyada 7. sırada. Hastanelerimizin, doktorlarımızın ve tedavi hizmetlerimizin kalitesi bakımından daha yüksek sıralarda olmayı hak ediyor. İnanıyorum ki ülkemiz ekonomisi istikrar kazandığında, Sağlık ve Turizm Bakanlıklarımızın ortaklaşa çalışmalarıyla yurt dışında belirli şehirlerde tanıtım merkezleri açıldığında ve sağlık turizmi teşvik edildiğinde ülkemize getirisi senede 20-25 milyar doları bulacaktır. Ne yazık ki bu konuda yeterince çalışma yapılmıyor.